ANKARA Üniversitesi’nde okuyan 21 öğrencinin yoğun çabasıyla hayata geçirilen hidrojenli otomobil "Hidroket 2"
İzmir’de düzenlenecek "TÜBİTAK Hidromobil 09" yarışında boy göstermeye hazırlanıyor.
İzmir Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek yarışa
Türkiye genelinden birçok üniversite özgün tasarımlarıyla katılacak. Geçtiğimiz sene
Ankara Otomobil Sporları Kulubü’nce düzenlenen turnuvada beşinciliği elde eden
Ankara Üniversitesi Hidroket ekibi, 5-9 Ağustos’ta
İzmir’de yapılacak TÜBİTAK Hidromobil yarışından derece ile döneceklerinden emin.
Serüvenimiz 2005’te başladı
Ankara Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Hidroket 2 ekibi, yarışmayla ilgili
Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:
"2005 yılında güneş enerjili arabalar sayesinde bu serüven başladı. TÜBİTAK hidrojen ile çalışan araba yarışları düzenlemeye başladı. Biz de fakülteden arkadaşlarla birleştik ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Fen ve mühendislik fakültesinde okuyan toplam 21 arkadaşımla beraber uzun bir üretim sürecinden sonra Hidroket 2’yi ürettik.
Tamamen öğrencilerin projesi
Bu projenin amacı günlük yaşamda sıkça kullandığımız ulaşım araçlarının petrole bağımlılığını azaltmak. Otomobillerin petrol yerine hidrojenle de gidebileceğini göstermek. Bu proje bunun gibi ufak arabaların yanı sıra günlük yaşamda kullandığımız araçlara da uygulanabilir. Bu araç ile
Ankara’da birçok fuara katıldık.
Her parçasında emeğimiz var
Aracı üretirken hiçbir tüzel şirketten yardım almadık. Her parçasında bizim emeğimiz var. Eğer bu tür yarışmalarda derece alınabilirse daha iyi projeler ortaya çıkacaktır. Aracın üretimi sırasında çevremizden çok fazla destek aldık. Özellikle OSTİM’deki esnaflar bize çok yardımcı oldu. Onlara projemizi söylediğimizde iş yerlerini istediğimiz zaman istediğimiz kadar kullanabileceğimizi söylüyorlardı.
Sponsor desteği çok büyük
Sabahın ilk ışıklarına kadar atölyede araba ile ilgileniyorduk. Aslında bu aracın üretilmesinde sponsorlarımız bizlere çok yardımcı oldular. Aracın kabuk kısmı gerçekten çok zahmetli ve maliyetli. Ama sponsorların bize sağladıkları imkanlarla bunun da üstesinden geldik.
Telemetre sistemi bir ilk
Yarış sırasında araçtan veri almamızı sağlayan bir ’telemetre’ sistemi geliştirdik. Telemetre sistemi araç yarışırken bize anlık olarak veri akışı sağlayan bir sistem. Formula 1 yarışlarında kullanılan sistem minyatürü olan bu teknoloji tamamiyle bizim üretimimiz. Aracımız toplamda 2.1 beygir gücünde ve son hızı 60 km.
Araç hidrojen ile çalıştığı için diğer araçlardan yüzde 98 oranında çevreye daha duyarlı. Günümüzde petrol ile çalışan arabalardan farklı olarak bizim arabamızın egsozundan sadece su çıkıyor. Çevre dostu bu araç sayesinde geleceğin yakıtı hidrojen olacak."