Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de kurumlar arasında bir çatışma, çekişme olmadığını ifade ederek, "Çeşitli uygulamalardan dolayı, çeşitli yetki yorumlarında farklılıklardan dolayı ortaya çıkan problemler olabilir. Bunları, kurumlar arasında çatışma şeklinde tarif etmenin yanlış olduğu kanaatindeyim" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, "2010 yılı içinde artık Türkiye'de bir askeri darbe ihtimali olmadığını söyleyebilecek bir rahatlık içinde misiniz?" sorusu üzerine ise "Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de açıkçası saygısızlık olur. Bugün böyle bir şey asla söz konusu olamaz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, CNN Türk televizyonunda Tecrübe Konuşuyor programında Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, Hasan Cemal'in "Devletin kurumları arasında çatışma mı var, yoksa çatışmadan çok devletin kurumlarının hukukun içine çekildiği bir normalleşme mi yaşanıyor?" sorusu üzerine kurumlar arasında bir çatışma, çekişme olduğuna katılmadığını söyledi. Bunu söyleyenlerin, Türkiye'nin yakın siyasi tarihini bilmiyormuş, yaşamamış gibi konuştuklarını ifade eden Gül, devletin kurumları arasında çatışma gibi bir şeyin söz konusu olmadığını kaydederek "Ama çeşitli uygulamalardan dolayı, çeşitli yetki yorumlarında farklılıklardan dolayı ortaya çıkan problemler olabilir. Bunları, kurumlar arasında çatışma şeklinde tarif etmenin yanlış olduğu kanaatindeyim" dedi. Türkiye'nin Anayasa'ya göre demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa'nın yapıldığı 1982'den beri çeşitli değişikliklere uğradığını, Türkiye'nin yine demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olduğunu, referans alınan noktanın, Atatürk'ün "muasır medeniyetlerin üstü" noktası olduğunu vurguladı. "Bu noktaya gelmek için biz de gördüğünüz gibi 80'den bu yana Anayasamızı değiştirerek, devamlı standartlarımızı yükseltiyoruz" diyen Gül, basın, kurumlar, vatandaşlar olmak üzere bazılarının bu demokratik standartların yükselmesi sürecinde bir adaptasyon sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Cengiz Çandar'ın adaptasyon sağlama konusundaki sıkıntıyı kimlerin yaşadığı sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi: "Herkesin bir payı vardır burada. Tabii ki bu değişiklikler aynı zamanda mentalite, anlayış, alışkanlıkları değiştirme değişimi olduğu için bunlar kanunlar değişse bile ertesi gün aynı şekilde olmuyor." Cumhurbaşkanı Gül, Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan incelemenin bugünkü yasalara uygun olarak yürütüldüğünü belirterek, "Bu devam ederken bir süre önce o zamanki yasal yapımız askeri mahkemelerin ve sivil mahkemelerin baktığı olayları daha farklı bir şekilde tasnif ediyordu. Şimdi yasa değişikliği ve bugünkü şu anki geçerli nizam bu olduğuna göre onun gereği olarak bunlar yapılıyor" dedi. Gül, gazetecilerin olaya daha farklı baktığını ve olayı "sansasyonel" olarak yorumladıklarını, ancak kendisinin olaya yasalar çerçevesinde baktığını belirterek "Bunu biz eğer kurumlar arasında çatışma diye yansıtırsak bu tabii yanlış olur" diye konuştu.
-"DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE AKSAKLIKLAR OLABİLİR"-
Cengiz Çandar'ın, "Kurumlar arasında çatışma olmaması sizin kurumlar arasında eşgüdümü sağlamanız neticesinde mi oldu, yoksa hiç böyle bir ihtiyaç olmadan hukuk devletinin kuralları kendiliğinden işlediği için normal bir seyir içinde mi oldu?" sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin siyasi, ekonomik, asker-sivil ilişkileri, kültür, gıda gibi alanlarda sürekli standartlarını yükseltme çabası içinde olduğunu bildirdi. Bunun, hükümetleri aşan bir şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Gül, buna bir reform süreci denilebileceğini söyledi. Türkiye'de bugün yaşananların normalleşme olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Bunlar yapılırken yanlışlar yapılabilir, hatalar olabilir. Mesela öyle olur ki yayınlanmaması gereken gizli bilgilerin yayınlanması veyahut da ilgili kurumların haberi olmadan bazı şeylerin gazetelere sızdırılması gibi şeyler, bunlar tabii ki yanlışlardır, aksaklıklardır, düzeltilmesi gereken, hukuk yoluyla, idarenin talimatlarıyla düzeltilmesi gereken şeylerdir. Ben işin genel yapısına, gidişata baktığımda Türk demokrasisi giderek güçleniyor. Türkiye'nin çok güçlü bir ordusu vardır, bununla gurur duyuyoruz. Bu, hepimizin dikkatle koruması gereken ve övünmesi gereken bir kurumudur." Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomisinin güçlendiğini, kültür, sanat, hukuk sistemi standartlarının da güçlendiğini ifade ederek Türkiye'nin itibarının bütün dünyada arttığını ve çevresine ilham kaynağı olduğunu belirtti. Demokratikleşme sürecinde aksaklıklar, onaylamadığı hususlar, insanların mahkeme kararı olmadan suçlu gösterilmesi gibi yanlışların yapıldığını belirten Gül, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini, bunlara dikkat çektiğini ifade etti. Hasan Cemal'in Cumhurbaşkanlığı seçiminde e-muhtıraya maruz kaldığını anımsatması üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, geçmişle ilgili tartışmaların yapılmasının bir faydası olmadığını söyledi. Bütün kurumların üzerine düşeni hassasiyetle yaptıkları kanaatinde olduğunu belirten Gül, zaman zaman aksaklıklar olabileceğini, bunları çözmek için çalıştıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan'la, Genelkurmay Başkanı'yla her hafta görüştüğünü, bu yıl Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın da düzenli olarak görüşmeye başladıklarını dile getirdi.
-"DARBE TEHLİKESİ VAR DEMEK TSK'YA SAYGISIZLIK OLUR"-
Cengiz Çandar'ın "2010 yılı içinde artık Türkiye'de bir askeri darbe ihtimali olmadığını söyleyebilecek bir rahatlık içinde misiniz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi: "Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de açıkçası saygısızlık olur. Bugün böyle bir şey asla söz konusu olamaz. Ama dışarıda insanlar, yanlış düşünce içinde olabilirler. Yanlış çağrılar, yanlış arzular olabilir. Büyük bir toplumuz, bu toplum içerisinde farklı farklı fikirler, düşünceler var. Ama böyle bir düşünce Silahlı Kuvvetlerimiz'e karşı da saygısızlık olur, böyle bir şey asla söz konusu olamaz." Gül, muhtıralar için de aynı şeyi söyleyebileceğini belirtti.
|