Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>DÜNYA
2 Mayıs 2022 Pazartesi - 22:21

"'Navigasyon özgürlüğü' değil, 'Hegemonyayı sürdürme özgürlüğü'"

ABD Savunma Bakanlığı, 1 Nisan’da Navigasyon Özgürlüğü Operasyonları 2021 Yılı Raporu’nu (Freedom of navigation operations, FONOPS) yayımladı. Raporda, Ekim 2020-Eylül 2021 döneminde ABD’nin 26 ülke veya bölgede 37 adet “aşırı deniz hak talepleri”ne meydan okuduğunu iddia edildi.

  Navigasyon özgürlüğü  değil,  Hegemonyayı sürdürme özgürlüğü

ABD Savunma Bakanlığı, 1 Nisan’da Navigasyon Özgürlüğü Operasyonları 2021 Yılı Raporu’nu (Freedom of navigation operations, FONOPS) yayımladı. Raporda, Ekim 2020-Eylül 2021 döneminde ABD’nin 26 ülke veya bölgede 37 adet “aşırı deniz hak talepleri”ne meydan okuduğunu iddia edildi. Özellikle ABD ordusunun sözde “navigasyon özgürlüğü operasyonları”, Çin’in anakarasına 5 kez, Çin’in Taiwan adasına da 1 kez gerçekleştirdi.      

“Navigasyon özgürlüğü”, “hegemonyacılığın özgürlüğü” anlamına gelmemeli. Tüm eylemler uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına dayanmalı ve sınırlar kıyı devletlerinin egemenliğine ve güvenliğine dayanmalıdır. Bu, uluslararası toplumun genel mutabakatıdır. Uzun bir süre boyunca, ABD, "seyrüsefer özgürlüğü" bahanesiyle, bölgesel gerilimi tırmandırarak Güney Çin Denizi'ndeki gücünü göstermek için sık sık askeri gemiler ve uçaklar gönderdi. Ancak geçen yılın başından bu yana geçen süre içinde ABD ordusuna bağlı denizaltı “bilinmeyen bir nesneye” çarptı, askeri uçaklar düştü. Geçen birkaç yıl içinde ABD ordusuna bağlı gemilerle uçaklar farklı deniz açıklarında çok sayıda kaza yaptı. Bütün bu gerçekler, ABD tarafının navigasyon ve uçuş özgürlüğünü korumadığını, sorun çıkaran bir etkene dönüştüğünü gösteriyor. 

Aslında ABD’nin sözde “navigasyon özgürlüğü operasyonları” planı, güçlü hava ve deniz kuvvetlerinden faydalanarak, askeri güç ve zorbalık yoluyla tek taraflı siyasi çıkar sağlamayı hedefliyor. ABD şu ana kadar BM Deniz Hukuku Antlaşması’na taraf olmadı. Bunun arkasında ABD ordusuna bağlı askeri gemilerle uçakların dünyanın bütün okyanuslarına giriş-çıkış serbestliğini koruma amacı yatıyor. Bu, ABD’nin küresel deniz düzenine hakim olma niyetini gösteriyor. Aynı zamanda, ABD’nin kendisine uygun bulduğu uluslararası hukuk kurallarına sadık kalıp, uygunsuz bulduğu uluslararası kanunları hiçe saymasına da dünya artık alıştı.

İronik bir gelişme var ki, ABD’nin üstün askeri güçlerden faydalanarak, dünya çapında hegemonyacılık koruma sürecinde, müttefik ülkelerinin egemenliğini bile hiçe saymayı tercih ediyor. Navigasyon Özgürlüğü Operasyonları 2021 Yılı Raporu’na göre, ABD ordusunun sözde “navigasyon özgürlüğü operasyonları”, Kore Cumhuriyeti’ne iki, Japonya’ya bir , İtalya’ya bir, Hindistan’a da bir kez gerçekleştirdi. Ülkelerin itirazına rağmen, ABD Savunma Bakanlığı 1 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukukun izin vermediği deniz ulaştırma ve uçuş faaliyetlerinde bulunmaları halinde, ABD ordusu, bu faaliyetlere itiraz etmeye devam edecektir” denildi. 

ABD ordusunun Güney Çin Denizi’ndeki sözde “navigasyon özgürlüğü operasyonları”, Çin’i kısıtlamayı, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde hegemonyacılığı pekiştirmeyi hedefliyor. Ancak Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian’ın dediği gibi, “ABD ordusu Güney Çin Denizi’ne ne kadar askeri gemi ve uçaklar gönderirse göndersin, Güney Çin Denizi’ne bağlı adaların ve bu adalara bağlı deniz açıklarının egemenliğinin Çin’e ait olduğu gerçeği değiştiremez, Çin’in kalkınma adımlarına engel oluşturamaz ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun ulusal egemenliği ve devlet topraklarını koruma kararlılığını değiştiremez.”

Washington Post gazetesi köşe yazarı Katrina Vanden Heuvel yazdığı makalede, ABD’nin başlıca kaynaklarını “büyük devletler arasındaki rekabet”te kullandığını, ancak iklim değişikliği, salgınla mücadele, askeri güç kontrol, ve silahsızlanmanın ABD tarafının en çok yapması gereken işler olduğunu savundu. ABD tarafı, sorumlu büyük bir devletin yerine getirmesi gereken sorumluluklarını üstlenmeli, sözde “navigasyon özgürlüğü operasyonları”nı derhal durdurmalı, diğer ülkelerin egemenliği, güvenliği ve deniz haklarına saygı göstermeli, küresel istikrar ve barışa yararlı olan daha fazla adım atmalıdır.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

 
Macaristan: "Rubleyle ödemek için Rus bankasında hesap açtık"
 
Bakan Varank: "Güvenlik güçleri sayesinde bayramı huzur içinde yaşıyoruz"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Macaristan: "Rubleyle ödemek için Rus bankasında hesap açtık"
Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Özel Kalem Müdürü Gergely Gulyas ...
Amerikanların yüzde 94’ü enflasyondan endişeli
Washington Post gazetesi ve ABC Televizyonu’nun ortaklaşa düzenlediği ...
Guterres: "Savaş Afrika’nın krizini derinleştiriyor"
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki ...
 
Güney Koreli diplomatlar, Kiev’e döndü
Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanlığı, bazı diplomatların ...
Küba’da ABD’nin yaptırımına protesto mitingi
Küba’nın birçok bölgesinde dün 1 Mayıs uluslararası emekçiler günü dolayısıyla ...
Çin’de dijital yuan kullanan bölge sayısı 23’e çıktı
Çin merkez bankası, Guangzhou’nun da aralarında bulunduğu 11 kentin de ...
 
Ermenistan'da deprem
Ermenistan'da 4.6 şiddetinde deprem oldu.
Shanghai’nin ilk kent düzeyindeki sahra hastanesi kapandı
Shanghai’da Jiahexinyuan adlı sahra hastanesi bugün resmen kapatıldı.
İmalat dışı ticari faaliyet endeksi nisan ayında 41,9’a düştü
Çin’de imalat dışı ticari faaliyet endeksi nisan ayında bir önceki aya ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri