ORTADOĞU Sanayi ve Ticaret Merkezi’nde (OSTİM) geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen ve 20 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından, OSTİM’deki parlayıcı ve yanıcı üretim yapan iş yerlerinin taşınması için top artık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, konuyla ilgili şunları söyledi:
“OSTİM’de yanıcı ve parlayıcı madde üretimi yapan firmaların taşınması için gereken çalışmaları yaklaşık bir aydır biz yürütüyoruz. Bunun nedeni de bu firmaların beğendikleri yeri bir türlü bulamamasıdır. Bu firmalara istedikleri yerde faaliyetlerini yapmalarını sağlayacağımızı söyledik. Sanayicinin istediği yeri seçme hakkı olmalı. Yer konusunda kesinlikle tarım arazilerinin üzerinde olmaması koşulumuz vardı. Bazı yerleri beğenmediler, beğendikleri bazı yerler de uygun olmadı.
Temelli’ye gidiyorlar
Sonunda bizim Temelli İkinci Organize Sanayisi’nin bittiği yerde serbest bölge olarak düşündüğümüz yeri beğendiler. Yani sürecin uzama sebebi kesinlikle onların yer bulamamış olmadır. Gelinen son noktada yeri beğenen 300 civarı firmayla görüştük. Bunların taşınmasıyla ilgili prosedürü Ankara Valiliği’ne yolladık. Valilikten de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bugün yarın yollanmış olur. Bakanlığımızın ilgili genel müdürüyle de görüşmemizde onların da bu konuda istekli olduğunu görmek bizleri mutlu etti. İşler yolunda gidiyor. Tabi sadece arazi seçmekle bu iş bitmiyor. Seçilen arazinin tahsisin uygun hale getirilmesi lazım. İmar planları yapılacak. Alt yapı işlemleri bitecek. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek de işle yakından ilgileniyor. Pazar günü kendisiyle de görüşmemiz oldu. Eskiden olsa 3-4 yıllık bir çalışmayla ancak şehir dışına taşıyabilirdik. Artık bürokrasi de inşaat teknikleri de hızlandı. Bir yıl içerisinde önce bürokratik işlemlerin çözülmesini sonra da firmaların taşınmasını sağlamaya çalışacağız.”
Hurdacılar da taşınmalı
YENİMAHALLE’DEKİ Hurdacılar Sitesi’nde çıkan yangınla ilgili de değerlendirmede bulunan Özdebir, “Orası da ayrı bir yara, hor görülen bir alan. Orası da şehir dışına taşınmalı” dedi. Özdebir sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hurdacılarda çıkan yangın ayrı bir sorun, ayrı bir yaranın göstergesi. O sitenin fonksiyon itibariyle önünün açılması lazım. Global ısınmanın etkilerinin azaltılması için, heba olan kaynakların ekonomiye geri dönüşümünün sağlanması için sektöre bir standart getirmemiz lazım. Maalesef geri dönüşümü sağlayan bu alanda iş yerleri standardı karşılamıyor. Geri dönüşüm daracık alanlarda üst üste dizilmiş arabalarla geri dönüşüm yapılıyor. Sıkıntılar var en az bin metrekare yer olması lazım. Bu olmayınca rekabet de olmuyor. Geri dönüşümcülerin de şehir dışına taşınması lazım. Araçlardan sökülen yağlar, asitler ve zehirli maddeler tehlike yaratıyor. Bunun zapturapt altına almak lazım.