Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tehlikeli atıkların taşınmasını sağlamak amacıyla 2016 yılında başlattığı Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) ile son 8 yılda 22 milyon ton atığı güvenli bir şekilde taşıdı. Bakanlık, çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalarını sürdürerek, tehlikeli atıkların karayoluyla taşınmasını izlemek ve denetlemek için MoTAT'ı hayata geçirdi.
Bu sistem, işletmelerden ve çeşitli kurum ve kuruluşlardan çıkan tehlikeli atıklar ile plastik atıkların, üretildiği noktadan geri dönüşüm veya bertaraf işlemlerinin yapıldığı alana kadar konum bilgileriyle çevrimiçi izlenmesini sağlıyor. MoTAT ile 3 bin 460 nitelikli araç kullanılarak tehlikeli atıkların taşınması gerçekleştiriliyor.
MoTAT sayesinde, Türkiye'deki tehlikeli atık üreticileri, lisanslı taşıyıcılar ve lisanslı bertaraf/geri kazanım tesisleriyle entegre çalışarak, tehlikeli atıkların toprağa, suya veya kanalizasyona dökülmesinin önüne geçiliyor. 2016'dan bu yana taşınan 22 milyon ton atık, çevreye zarar vermeden güvenli bir şekilde yönetildi. Bu süreç, tehlikeli atıkların kontrollü geri kazanımını ve bertarafını sağlayarak, çevrenin korunmasına ve ülke ekonomisine katkıda bulundu.