Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
28 Haziran 2018 Perşembe - 11:12

3 yılda 8 bin 268 araç hurdaya verildi

Türkiye’de kişi başına düşen otomobil sayısında liderliği elinde bulunduran Ankara’da, son üç yılda 8 bin 268 araç hurdaya verildi. Ömrünü Tamamlamış Araç Sanayicileri Derneği (ÖTASAD) Başkanı Günay Dar, “Yaklaşık olarak 1 tonluk bir araçtan 850 TL’lik gelir elde edilmektedir” dedi.

3 yılda 8 bin 268 araç hurdaya verildi

Trafiğe kayıtlı araç sayısının 22 milyonu aştığı Türkiye’de, 2016 ile 2018 yılının ilk dört ayını kapsayan süreçte, hurdaya ayrılan toplam araç sayısı 277 bin 835 oldu. Türkiye İstatisk Kurumu’ndan (TÜİK) elde dilen verilere göre İstanbul, 71 bin 224 sayısı ile en fazla hurdaya araç veren şehir oldu. Kişi başına düşen otomobil sayısında liderliği elinde bulunduran Ankara’da ise aynı süre zarfında 8 bin 268 araç hurdaya verildi. Ülke genelindeki araçların yüzde 8.4’ünün bulunduğu Başkent’te, 2016’da 3 bin 548 araç, 2017’de 3 bin 463 araç, 2018’in Ocak-Nisan döneminde de bin 257 araç hurdaya gönderildi. Ömrünü Tamamlamış Araç Sanayicileri Derneği (ÖTASAD) Başkanı Günay Dar, hurda araçların dönüşüm süreciyle ilgili şu bilgiyi verdi.

HURDA METAL, LASTİK, AKÜ, KABLO

“Hurda teşviki kapsamındaki araç, ekonomik değeri olan hurda metal, alüminyum, kablo, lastik, akü, plastik olmak üzere tehlikeli ve tehlikesiz atıklardan oluşmaktadır. Bu atıklardan ham madde olarak değerlendirilebilen parçalar geri kazanım tesislerine gönderilmekte ve yaklaşık olarak 1 tonluk bir araçtan 850 TL’lik gelir elde edilmektedir. Tehlikeli atık ve bertaraf tesislerine gönderilen parçalar için ise yaklaşık 100 TL bedel ödenmekte, ÖTA Teslim Yeri’ne ya da araç sahibine ödenen miktar ise 300 TL olmaktadır. Aracın mevcut yerinden lisanslı tesise nakliye edilmesi için ortalama 250 TL nakliye bedeli ödenmektedir. İşlem sonucunda yaklaşık 200 TL kazanç elde edilmektedir” diye konuştu.

KENDİNİZ TESLİM EDİN

Kamuoyunda ‘hurda araç teşviki’ olarak bilinen, yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulamasından faydalanarak araçlarını hurdaya verecek vatandaşlara uyarılarda bulunan Dar, şunları söyledi: “Aracıların, yasal mevzuat dışındaki süreçlere müdahil olmaması gerekiyor. Aracın sahibinin mutlaka lisanslı tesislere kendisinin teslim etmesi lazım. Ayrıca Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA) Geçici Depolama Alanları’nın teknik yeterlilik durumunun da dikkate alınması önemli. Asgari alan şartlarına sahip, düşük seviyede arındırma ve sökme ekipmanı bulunan bir firmaya yüzlerce, hatta binlerce araç teslim edilmemeli.”

 

DÜZENLİ DENETLEME GEREKİYOR

Çevre il müdürlüklerinin, yoğun bertaraf kesimi durumlarında arındırma ve söküm aşamalarını haberli veya habersiz denetlemesi gerektiğinin altını çizen Dar, “Araçların tesise kabul, arındırma ve söküm aşamalarını kontrol altına alacak kamera ya da diğer denetim mekanizmaları geliştirilebilir. Koşullar yerine getirilirse teşvik uygulamasından en yüksek seviyede fayda sağlanarak çevre ve insan sağlığı korunur, ekonomimize olumlu katkısı olur” dedi.

BÜYÜKŞEHİR 668 ARAÇ ALDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu yılın başında çevre kirliliğine neden olan, trafik akışını olumsuz etkileyen ve yakıt tasarrufunu engelleyen hurda niteliğindeki araçları teslim almaya başladı. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Malzeme Temin Şube Müdürlüğü bünyesinde Etimesgut’ta kurulan hurda araç merkezi’ne 2018 Şubat ayına kadar 1997 model ve daha eski motorlu taşıtlardan oluşan 668 hurda araç teslim edildi. Etimesgut’taki araç parkında toplanan araçların sökülerek ayrı ayrı depolanıyor ve geri dönüşün işlemine tabi tutuluyor.

 

3.9 KİŞİYE BİR OTOMOBİL

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2017’nin son ayında ülkedeki toplam araç sayısının 22 milyon 218 bin 945 olduğu belirlendi. Bu araçların yaklaşık yüzde 8.4’ü Ankara’da bulunuyor. Farklı şehirlere kayıtlı olan, ancak Ankara trafiğine çıkan plakalar da eklendiğinde bu oran yüzde 10’a yaklaşıyor. Ankara’daki 1 milyon 887 bin 491 motorlu kara taşıtının 1 milyon 376 bin 928’i otomobil, 24 bin 517’si minibüs, 17 bin 878’i otobüs, 282 bin 287’si kamyonet, 78 bin 373’ü kamyon, 46 bin 64’ü motosiklet, 54 bin 380’i traktör ve 7 bin 64’ü özel amaçlı araçlardan oluşuyor. Geçen yıl 109 bin 735 aracıın daha eklendiği Ankara’da her 3.9 kişiye bir otomobil düşüyor.

 
Kenya’da pazar yerinde yangın: 15 ölü
 
LÖSEV’in maskotları çalındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fotoğraflarla sığınmacı hikayeleri
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Türkiye’deki sığınmacıların sosyal ...
100 pil getir bileti götür
‘100 atık pil getirene sinema bileti hediye’ kampanyası ile 3 bin kilogram ...
Kentsel dönüşümle beraber sosyal dönüşüm de şart
Ankara’nın öncelikli sorunlarının kentsel dönüşüm ve uyuşturucuyla mücadele ...
 
Kuş cennetinde atık manzarası
Fotoğrafçılar Nallıhan Kuş Cenneti’nde düzenlenen foto safaride vizörden ...
Ankara’nın potansiyeli hobilere dönüşmeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden biri olan Ali İhsan Arslan, ...
Ankara Üniversitesi’nin deniz seferi
Ankara Üniversitesi, ‘Türkiye’nin deniz siyasetinin desteklenmesi ve bunun ...
 
Sofraların vazgeçilmezi domates oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali verilerine göre, Başkentliler ...
Ruhsata kadar men kararı
Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Ankara’nın ‘Avukatlara otopark SMS’i’ ...
‘Esenboğa Havalimanı bizim’ davası
Esenboğa Havalimanı için 68 yıl önce Çubuk ve Akyurt’ta arazileri kamulaştırılan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri