Yenimahalle Gimat Köprüsü'nde, önceki gece saat 20.00 sıralarında, başıboş gezen bir ata, art arda iki otomobil çarptı.
Kaza sonrası araçlardan biri olay yerinden kaçarken, diğer araç ise yaklaşık 500 metre ileride durdu. Yaralı atı gören bazı sürücüler de araçlarından inerek, kanlar içindeki hayvanı emniyet şeridine taşıdı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi.
Polis ekipleri, kaza yerinde güvenlik önlemi almasının ardından, yaralı atı tedavi edebilecek ekiplerle irtibata geçmeye çalıştı. Ancak, 4 saat boyunca talihsiz atı tedavi edecek bir veteriner bulunamadı.
‘NÖBETÇİ YOK’ GEREKÇESİ
Polis ekiplerinin aradığı veterinerler ve veterinerlik kliniklerinin yetkileri, ‘nöbetçilerinin olmadığını’ gerekçe göstererek olumsuz cevap verdi. Polisler, en son hayvan hakları derneklerinden birinin başkanına ulaştı. Olay yerine gelen dernek başkanı da polislerle beraber, talihsiz ata yardım edecek birini bulmak için telefona sarıldı.
4 SAAT SONRA İLK MÜDAHALE
Kazadan 4 saat sonra olay yerine gelen bir veteriner yaralı ata müdahalede bulundu. Yaralı at, görevliler tarafından Büyükşehir Belediyesi'nin ‘Sokak Hayvanları Hasta Nakil Aracı’na bindirildi. Talihsiz at, tedavi edilmek üzere Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürüldü. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı. Bu sırada yaralı atın aç olabileceğini düşünen bazı polisler, yol kenarından yoldukları otu ata verdi.
İlk müdahaleyi yapacak veteriner aranıyor
Ankara Hürriyet, iki aracın çarpıp yaraladığı ata 4 saat boyunca müdahale edilemediği gecenin ardından konuyu, yetkili kişilere sordu.
Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre kent merkezinde 100’e yakın veteriner kliniği yer alıyor. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası verilerine göre ise Başkent’te odaya kayıtlı 2 bin veteriner hekim bulunuyor.
2 bin veteriner ve 100’e yakın özel veteriner kliniğinin olduğu kentte yaralı bir ata ise ilk müdahaleyi yapacak bir veteriner bulunamaması sebebiyle 4 saat acı çekmesi sahipsiz hayvanların bu gibi durumlarda kimin aranacağı ve nereye götürüleceği tartışma konusu oldu.
SİGORTA ZARARI KARŞILIYOR
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Sırma Oya Tekvar da bu gibi acil durumlar için ambulans olması gerektiğini belirtti. Tekvar, “Acil Pet Ambulans, İstanbul ’da var. Başkent Ankara’da da olmalı, olması gerekiyordu. İlgili bakanlık ve yerel yönetimlerin de bu gibi konulara el uzatması lazım. Ayrıca vatandaşımız da bu gibi acil durumlarda nereyi arayacağını bilmiyor. Konuyla ilgili kamu spotları yapılmalı, yurttaş bilinçlendirilmeli. Vatandaşlarımız çarptıkları hayvanları olay yerinde bırakıyor. Oysa ki sigorta bu kazaların zararını karşılıyor. Vatandaşımız çarptığı hayvanı bırakmamalı, en yakın veterinere götürmeli” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN İKİ ARAÇ
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanlarına ‘Hasta Hayvan Nakil Aracı’ ile hizmet veriyor. 2 araç, kentin cadde ve sokaklarında, mahalle aralarında kaza veya değişik nedenlerle acil müdahale gerektirecek şekilde sağlık sorunu yaşayan evcil hayvanları sağlık merkezine ulaştırılıyor. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Kurtuluş Parkı Evcil Hayvanlar Sağlık Merkezi ile Sincan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Barınağı, başta başıboş köpekler olmak üzere sokak hayvanları için hizmet veriyor. Vatandaşlar Ankara sokaklarında yaralanan, hastalanan sokak hayvanları ihbarı için ALO 153’ü arayabilir.