BÜYÜKŞEHİR Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Başkent itfaiyesi, 134 araç ve 927 personel ile kentte hizmet veriyor.
İtfaiye denildiğinde akla ilk önce yangın geliyor ancak bu birim, trafik kazası, suda boğulma, göçük, sıkışma, intihar, çukura düşme, ev ve iş kazaları gibi birçok alanda vatandaşların imdadına koşuyor. Başkent’te 2011 yılının ilk altı ayında, İtfaiye Dairesi, toplam 5 bin 27 olaya müdahale etti.
Gidilen olayların 276 tanesi asılsız çıkarken geriye kalan 4 bin 751 olaya itfaiye ekiplerince müdehale edildi. Yaşanan yangın ve kazalardan ötürü bu süre zarfında 143 kişi hayatını kaybetti, bin 552 kişi ise olaydan yaralı şekilde kurtuldu.
Ev yangınının kaynağı mutfak
Başkent’te son altı aylık süre zarfında itfaiye ekiplerinin en çok müdahale ettikleri olayın başında 2 bin 114 ile “kurtarma” geliyor. Bu olayı 826 ile “bina yangını”, 614 ile “ot, saman, çöp ve ekin yangını” ve 396 olay ile de “trafik kazası” takip ediyor. Özellikle bina yangınlarının 577’sinin betonarme evlerde gerçekleşmiş olması dikkat çekiyor.
27 noktadan müdahale
BAŞKENT itfaiyesinin, biri merkez olmak üzere toplam 27 noktada grupları bulunuyor. Böylelikle çıkan olaya en kısa sürede müdehale etmek amaçlanıyor. Geride bırakılan altı aylık süreçte ise itfaiye ekiplerinin en fazla gittikleri olay sayısında bin 832 ile şehir merkezi geliyor. Bu noktayı 472 Sincan, 409 Kurtuluş, 381 Batıkent ve 337 olay ile Esat takip ediyor. Köşk noktasında yer alan itfaiye grubu altı ay boyunca hiçbir olay yaşamazken bu noktanın ardından en az olay çıkan noktalarda bir olay ile Hisar, 2 olay ile de AŞTİ geliyor.
90 metrelik araç
BAŞKENT İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Türkiye’nin en yüksek merdivenli 90 metreye ulaşabilen itfaiye aracını filosuna dahil etti. Yeni araç, Büyük Ankara Festivali boyunca daire başkanlığı tarafından açılan stantta tanıtıldı. Her geçen gün biraz daha yükselen binalara daha kolay şekilde müdahale edebilmeyi amaçlayan yeni araç, 90 metrelik kapasitesiyle 30 katlı binalara çok dahak bir şekilde ulaşabiliyor. Böylelikle muhtemel bir yangına ham doğrudan müdehale edebilme imkanı hem de eş zamanlı olarak merdiven ile binanın yüksekten tahliyesinde büyük bir imkan sağlıyor.
Tatilde yanmayın
ANKARA’da kış aylarında günde ortalama 15-20 olay meydana geldiğini kaydeden Karakuş, “Yazın bu rakam 30 ila 40’a kadar çıkıyor. Bu yıl yaz geç geldiği için rakamlar şu günlerde biraz daha düşük. Ancak havalar ısınmaya başladıkça otlar kuruyor ve piknik alanlarında bırakılan bir cam parçası yada yoldan geçerken atılan bir sigara izmariti sonunun ne olduğu belli olmayan yangınlara sebebiyet veriyor” dedi. Ev yangınlarının çoğunlukla mutfak kaynaklı çıktığını kaydeden İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, “Yanan ocağın açık unutulması yangın çıkmasına neden oluyor. Ayrıca vatandaşlarımız, tatile gitmeye başladıkları şu günlerde evlerinden çıkarken tüm cihazların elektrikle olan bağlantısını kestiklerinden emin olsunlar, mümkünse sigortalarını kapatsınlar” önerilerinde bulundu.