ANKARA / Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği’nin düzenlemiş olduğu Sağlık Sektöründe Kamu Özel Ortaklığı, Yeni Vizyon ve Şehir Hastaneleri konulu “Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı Kongresi” JW Marriott Otel’de yapıldı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı toplantıda özel sektörden de çok sayıda temsilci hazır bulundu. Toplantıda konuşan YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, kamu ve özel sektör ortaklığının gelişmiş ülkelerde uygulandığını ancak Türkiye’de tam anlamıyla anlaşılamadığını aktararak şöyle konuştu:
GECİKME OLMAMASI AVANTAJ
“Kamu özel ortaklığı sayesinde devasa yatırımlar yapılırken kamuya en ufak bir yük getirilmemektedir. Şehir Hastaneleri projesi kapsamında sadece Kayseri ve Manisa şehir hastanelerinde 1.5 milyar dolar gibi bir harcama yapıldı. Potansiyel maliyet artışları ve gecikme olmaması da en büyük avantajıdır. Kamu eliyle yapılan projelerde bu avantajlar maalesef olmuyor. Proje yapılırken hem hizmet ve konfor kalitesi artıyor hem de kamu maliyetlerde büyük tasarruflarda bulunuyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK KOMPLEKSİ
Şehir hastaneleri projesi dahilinde, Ankara’da dünyanın en büyük sağlık kompleksi olan 3 bin 600 yataklı Etlik Sağlık Kampüsü ve Bilkent Sağlık Kampüsü ihale edildi. ‘Bu kadar büyük kampüs olur mu’ eleştirileri yapıldı ancak proje sayesinde, 7 tane kamu hastanesi kapatılıp oradaki kampüse taşınacak ve yılda yaklaşık 800-900 milyon lira civarında olan bu hastanelerin harcamaları, Etlik Sağlık Kampüsü’nün devreye girmesiyle 200-250 milyon lira seviyesine düşecek. Yani kamu 700 milyon lira tasarruf etmiş olacak.”
KOĞUŞ YERİNE TEK KİŞİLİK ODA
Arslan, kamu hastanelerine baktığımızda 8-10 kişinin kaldığı koğuş sisteminin devam ettiğini söyleyerek, “Şehir hastanelerinin devreye girmesiyle tek yada çift kişilik odalar olacak. Yatak-metrekare oranına bakarsak şimdiki hastanelerde 150 metrekarelik bir alan mevcutken şehir hastaneleri ile birlikte yaklaşık 270 metrekarelik bir oran yakalanacak” dedi.ANKARA /