Korona virüs tedavisinde aşı çalışmalarının umut verici sonuçlar doğurduğuna ilişkin haberler piyasalar üzerindeki baskının kısmen azalmasını sağlarken sabah saatleri itibariyle daha ılımlı bir seyir görüyoruz. Günün devamında ABD piyasalarının yarın kapalı olması nedeniyle bugün açıklanacak olan Haziran ayı istihdam rakamları ön planda olacak. Önceki ay beklentilerden çok daha güçlü bir performans gösteren istihdam rakamlarının bu eğilimini devam ettirmesi risk iştahının destek bulması adına önem taşıyor. Ortalama piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın 3 milyon kişi artış göstereceği işsizlik oranının ise %13,3’ten %12,4’e gerileyeceği yönünde. Diğer taraftan saatlik kazançlarda ise yıllık bazda %5’in üzerinde büyüme öngörülüyor. Yurtiçinde ise TCMB geçen hafta faiz oranlarını sabit tuttuğu PPK toplantısının özetlerini bugün açıklayacak. Özetlerde TCMB’yi 25 baz puanlık faiz indirimi tahminlerine karşın beklemede kalmaya iten sebeplere ilişkin daha fazla detay arayacağız.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul zirvede soluklanıyor. Haziran ayını %10’un üzerinde değer kazanımı ile tamamlayan BIST-100 endeksi yeni ayın ilk işlem gününde 117 bin seviyesinin üzerini test etmeyi başarsa da yurtdışı piyasalardaki durgunluğun etkisi ile bu bölgede kâr satışları ile karşılaştı. Teknik açıdan bakıldığında 116.300 desteğinin altına inilmiş olması negatif olmakla birlikte satışların ikinci destek olarak öne çıkan 115.000’in üzerinde karşılanıyor olması büyük resimde şimdilik anlamlı bir bozulmasının oluşmasına izin vermiyor. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda ise kâr satışlarının artması şaşırtıcı olmayacaktır. Bugün ise ABD istihdam rakamlarının da açıklanacağını düşünürsek endeksin genel hatlarıyla yurtdışı piyasalara paralel bir performans sergilemesini bekliyoruz.
EUR/USD yatay seyrediyor. Risk iştahı genel hatlarıyla iyimserliğini koruyor olsa da korona virüs vaka sayılarında görülen artışın ekonomik aktivite üzerindeki etkilerinin fiyatlanması paritenin anlamlı şekilde destek bulmasını zorlaştırıyor. Bu kapsamda zaman zaman 1,1300’e doğru yapılan yukarı yönlü denemelerin henüz büyük resmi değiştirecek boyuta ulaşmadığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan geri çekilmelerin 1,1200’nin üzerinde karşılanıyor oluşunun ise teknik açıdan rahatlatıcı bir faktör olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bant hareketi gördüğümüz paritede kısa vadede daha ılımlı bir görünümden söz edebilmek için 1,1270’in üzerinde rakamlar oluşması gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz.
USD/TL’de bant hareketi devam ediyor. Son günlerde 6,84-6,86 bandının dışına nadiren çıkan USD/TL’nin görünümünde yeni güne başlarken de anlamlı bir değişim göze çarpmıyor. Teknik görünüm net bir yöne işaret etmezken günün devamında ise kurun seyri açısından ABD’den gelecek istihdam rakamlarının yanına TCMB’nin açıklayacağı PPK özetlerini takip edeceğiz. TCMB genel olarak özetlerde yeni bir mesaj vermiyor olsa da bugün özetlerde 25 baz puanlık faiz indirimi tahminlerine karşın geride bıraktığımız haftada TCMB’yi beklemede kalmaya iten sebeplere ilişkin daha fazla detay arayacağız.
Ons altın kazanımlarını korumaya çalışıyor. Makroekonomik verilerin ağırlıklı olarak ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret etmesi risk iştahını desteklerken hisse senetlerine yönelimin sürdüğünü görüyoruz. Normal koşullarda bu durum altın açısından şartları zorlaştıran bir zemin yaratsa da korona virüs vakalarının küresel ölçekte artmaya devam ediyor oluşu nedeniyle yüksek risk iştahına rağmen ons altının da yukarı yönlü hareket ettiğini gördük. Ancak yeni güne başlarken hem ABD’de gelen verilerin güçlü olmasının hem de aşı konusundaki gelişmelerin umut vermesinin daha çok güvenli liman algısı ile destek bulan ons altın üzerinde baskı oluşturduğunu görüyoruz. Bu kapsamda hafta içinde 1780 doların üzerini test eden ons altın yeni güne ise 1770 doların hemen altında başlıyor. 1760*1765 dolar bandı günlük bazda ilk destek noktası olarak takip edilebilir.
Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı