Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Sıkışılan konularda, ihtiyacın şiddetle hissedildiği alanlarda Anayasa değişikliği yapılabilir'' dedi.
CNN Türk televizyonunda bir programa katılan Ergin, Türkiye'nin gelişen yapısına uygun bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Anayasa değişikliği için çalışma yaptıklarını ifade eden Ergin, bunun zamanlaması, içeriği ve kapsamının önümüzdeki günlerde şekilleneceğini dile getirdi.
Anayasa değişikliğinin tasarı şeklinde olmadığına dikkati çeken Ergin, ''Sıkışılan konularda, ihtiyacın şiddetle hissedildiği alanlarda değişiklik yapılabilir'' diye konuştu.
Başlangıçta bütün olarak yeni bir Anayasa yapmak istediklerini anımsatan Ergin, geniş bir taslak üzerinde uzlaşmak zor olduğu için spesifik konuları içeren değişikliklerin düşünülebileceğini ifade etti. Anayasa'da hangi maddeler üzerinde değişiklik çalışması yapıldığına dair ayrıntı vermeyen Ergin, ''İhtiyaç duyulan noktalarda belli çalışmaların olduğunu söylemekle yetinilebilir'' dedi.
Danıştayın, bakanlık müfettişlerine hakim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi için hakimlerden karar alma olanağı tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurma kararı konusunda görüşlerini açıklayan Ergin, yasaların müfettişlere savcı yetkisini aşan görev verildiğini belirtti.
Ergin, Anayasa'nın 144. maddesi ile Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 101. maddesinin müfettişlere inceleme ve soruşturma yetkisi verdiğine işaret ederek, mevcut Anayasa ve yasal düzenlemelerin yönetmeliğe ihtiyaç olmadan müfettişlere inceleme ve soruşturma yetkisi verdiğini kaydetti.
Danıştay kararına itiraz ettiklerini anımsatan Ergin, yargı sürecinin devam ettiğini söyledi.
Yargı içinde YARSAV'ın yanı sıra farklı görüşe sahip başka bir dernek kurulmakta olduğunun hatırlatılması üzerine Ergin, hakim ve savcıların belli birlikler altında örgütlenmesinin mazur görülebileceğini ancak ''yaptıkları işler veya davranışlarıyla görevlerini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanaati uyandıran'' hakim ya da savcıya yer değiştirme cezası öngörüldüğünü söyledi.
Hakimler ve Savcılar Kanunu'ndaki etik kurallara aykırı olmamak kaydıyla örgütlenme özgürlüğüne karşı çıkmadığını ifade eden Ergin, hakim ve savcının sadece tarafsız olmak zorunda olmadığını, toplumun adalete güveni açısından da böyle görünmek zorunda olduğunun altını çizdi.
Ergin, YARSAV'dan sonra ikinci derneğin ortaya çıkmasıyla yargı içinden serzenişler gelmeye başlayacağı yönünde algılar bulunduğunu anlatarak, yargının sorunlarını giderme, yargıyı daha ileriye taşıma çalışmalarına yönelinmesi halinde sorun çıkmayacağını belirtti.