AKP, son 1 ay içinde önce Kürt açılımı ardından da Ermeni açılımıyla siyasette gergin günlerin yaşanmasına neden olan birçok olayın gündemden düşmesini sağladı. Askere sivil yargı yolunu açan gece yarısı düzenlemesi, Deniz Feneri davasındaki gelişmeler ve irticayla mücadele belgesenin kimler tarafından ve niçin üretildiğine ilişkin tartışmalar AKP’nin yarattığı yeni gündemlerle gölgede kaldı.
AKP hükümeti, Kürt ve Ermeni açılımıyla askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, Deniz Feneri davası ve Taraf gazetesinin ortaya attığı irtica belgesi iddialarıyla ile ilgili tartışmaları unutturdu.
AKP, son 1 ay içinde önce Kürt açılımı ardından da Ermeni açılımıyla son dönemde siyasette gergin günlerin yaşanmasına neden olan birçok olayın gündemden düşmesini sağladı. Bunlardan bazıları şöyle:
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması: AKP hükümeti, geçen yasama yılının son gününde gece yarısı operasyonuyla askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasa değişikliğini TBMM Genel Kurulu’ndan geçirdi. Yasa değişikliği, iktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmalara yol açarken Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bu konudaki rahatsızlığı Başbakan Tayyip Erdoğan’a iletti. Muhalefet partileri, iktidarın kendilerini aldattığını belirtirken AKP, değişikliğin demok-ratikleşme için gerekli olduğunu savundu. Yaşanan tartışmalar üzerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasayı onaylarken “Düzenlemelerin uygulamasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin yapılmasında fayda görülmektedir” biçiminde tavsiyede bulundu. Hükümet yetkilileri, Gül’ün bu tavsiyesi üzerine gerekli çalışmaların yapılacağını açıklamalarına karşın bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.
Deniz Feneri davası: Almanya’dan gelmesi aylar süren dava dosyası üzerinde hâlâ tercüme çalışması yapılıyor. Dava dosyasında adı geçen, Almanya’ya girişi sakıncalı bulunan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ile ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Akman, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın istifa çağrılarına karşın sadece yeniden RTÜK Başkanlığı’na aday olmamakla yetindi, üyeliği hâlâ sürüyor. Bu tartışmalar sırasında Akman, Başbakan Erdoğan’ın arkasında olduğunu açıklamıştı.
İrtica belgesi: Genelkurmay Başkanlığı’nda hazırlandığı ileri sürülen “AKP ve İrticayı Bitirme Planı” tartışmalara neden oldu. AKP yöneticileri, bu belgenin hükümete karşı bir darbe girişimi olarak nitelendirirken Genelkurmay Askeri Savcılığı, yaptığı inceleme sonucunda belgenin Genelkurmay’da hazırlanmadığını belirterek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi ve dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, belgenin TSK’de hazırlanmadığını belirterek belgenin kimin tarafından ve nerede hazırlandığının ortaya çıkarılmasını istedi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Tartışmalar sırasında ise yandaş medya, belgenin Genelkurmay’da hazırlandığı izlenimi verecek yayınlar yaptı.