Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (AŞTİ) yaşayan evsizlerin durumunu yerinde inceleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, çarpıcı tespitlerde bulundu. Komisyon raporunda AŞTİ’de yaşayan 250 evsiz arasında tecavüz olayları da yaşandığı belirtilerek, “Bu koşullar içerisinde bile bu kişilerin zihninde AŞTİ’de barınmanın en iyi seçenek olduğu kanaati oluşmuştur. Kurumların sağladığı barınaklar yetersizdir” denildi.
Komisyon, AŞTİ’de yaşayan bir evsizin başvurusu üzerine terminaldeki evsizleri incelemeye aldı. Uzmanların hazırladığı rapor, bugün komisyonda görüşülecek ve ilgili kurumlardan gerekli önlemlerin alınması istenecek. Rapordaki gözlem ve tespitler şöyle:
AŞTİ’den insan manzaraları
“28 yaşında bir kadın, komisyonumuza başvuran ve bu incelemenin yapılmasına aracı olan kişiyi suçlamıştır. Anılan kişinin, kendisini evlenme vaadiyle kandırdığını, bir gün kendisini dayısının evine götürdüğünü, AŞTİ’deki evsizleri koruma amacı varmış gibi göründüğünü, ancak niyetinin başka olduğunu oldukça sinirli bir şekilde ve bağırarak anlatmıştır.
Tecavüzleri herkes biliyor
60’lı yaşlarda bir başka kadın ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan aylık gelirinin olduğunu, devlet tarafından kendisine kalacak bir yer gösterilse bile gitmeyeceğini öfkeli şekilde anlatmıştır. 35 yaşlarında bir erkek, eşiyle boşandıktan sonra dışarıda yatıp kalktığını, 7-8 aydır AŞTİ’de barındığını, evsizlerin kendi aralarında ve yolculara yönelik hırsızlık suçu işlediklerini; hatta tecavüz olaylarının herkesçe bilindiğini ifade etmiştir. 20’li yaşlarında ve cezaevinden çıktığını belirten başka bir erkek, terminalde kalanların günün belli saatlerinde dışarı çıkarıldıklarını ve kadınların ve özürlülerin suistimal edildiğini iddia etmiştir.
Battaniyeden bile mahrumlar
AŞTİ’de barınan evsizler, demir oturaklar üzerinde yatıp kalkmakta ve bir kısmının battaniye yorgan gibi eşyaları olsa da çoğu bunlardan mahrum bulunmaktadır. Ayrıca gece yaşanan soğuk, beslenme ve temizlik sorunu da ilk bakışta göze çarpmaktadır. Bu kişilerin birbirleri ile de sorunları olmakta, hırsızlık ya da fiziksel ve cinsel taciz/tecavüz olaylarının yaşandığı iddia edilmektedir. Bu yaşam koşulları içerisinde bile bu kişilerin zihninde AŞTİ’de barınmanın en iyi seçenek olduğu kanaati oluşmuştur.
Barınma evinde kötü muamele
KAMU kurumlarının sağladıkları barınma hizmetlerinden neden faydalanmadıkları sorusuna bazıları, AŞTİ’de yaşamaktan memnun olduğunu ifade etse de genel olarak barınma evlerinde kendilerine kötü davranıldığını, üç öğün yemek verilmediğini, bu nedenle anılan kuruluşlarda uzun süre kalamadıklarını belirtmiştir.
Sadece üç polis görev yapıyor
İlgili polis memuru, polis merkezinin kapatılarak polis noktası haline getirildiğini, gün içinde iki, gece ise bir polisin burada görev yaptığını, bu durumun asayiş ve güvenlik hizmetlerinde bir açık oluşturduğunu, polis sayısının arttırılmasının AŞTİ’yi suç yeri olmaktan çıkaracağı için evsizler nezdinde de cazip bir yer olmayacağını ifade etmiştir.