Panelde konuşan, TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Mustafa Öztürk, yılda 5 milyon ton atık ve 750 milyon liralık bir pasta söz konusu olduğunu söyledi. Mevzuatın yeniden düzenlemesi gerektiğini dile getiren Öztürk, işin maddi sorumlusu olmadığı sürece, ambalaj atıklarını kaynağında toplamanın mümkün olmadığını ifade etti.
Bakanlığın, “çevre ajansı” da kurularak çok daha güçlü bir yapıya bürünmesinin önemine işaret eden Öztürk, bakanlığın merkezde çalışmak yerine taşraya inmesi gerektiğini söyledi.
Öztürk, modern depolama alanı ve geri dönüşüm tesisleri bulunan bazı belediyelerin bu imkanlarını kullanmadığını da belirterek, “Hala çoğu ilde ambalaj atıkları çöp depolama alanlarında ayrıştırılıyor. Burada çalışanların yüzde 90’ı hepatit” dedi.
Panelde, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Ayrun Acar da belediyelerin konuya ilişkin sıkıntılarını dile getirirken, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Aslan ve Türkiye Dönüşebilen Ambalaj Malzemeleri Toplayıcı ve Ayırıcıları Derneği (TÜDAM) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demircioğlu ambalaj atığı toplayıcılarının durumunu anlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Mahir Erdem de taslak yönetmeliğe ilişkin bilgi verdi.