Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
24 Şubat 2018 Cumartesi - 14:51

Ağız kokusu neden olur, sebepleri nelerdir, nasıl geçer?

Toplumun hemen her kesimi ağız kokusundan şikayetçidir. Ağız kokusu neden olur, sebepleri nelerdir, nasıl geçer? Ağız kokusu hakkında detaylar haberimizde...

Ağız kokusu neden olur, sebepleri nelerdir, nasıl geçer?

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, ağız kokusuna yol açan sindirim ve solunum sistemi hakkında önemli bilgiler verdi. Ağız kokusu (Halitosis) veya solunumun kötü kokması (Bad Breath) toplumun yaklaşık yüzde 30'unu etkiliyor. Yapılan çalışmalar, bu yakınmanın neden olduğu sosyal problemin biyolojik problemden daha fazla olduğunu gösteriyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, ağız kokusuna yol açan sindirim ve solunum sistemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Ağız kokusu neden kaynaklanır?

Ağız kokusunun yüzde 90'ını ağız içi problemlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Karabulut, ''Yüzde 10 kadar kısmı sindirim ve solunum sistemi kaynaklıdır. Sindirim sistemi problemleri alan kişilerde ağız kokusu daha çok çürük yumurta kokusunu andırmakta ve özellikle geğirmeyi takiben bu koku daha fazla hissedilmektedir. Gıdaların sindiriminin başlamasını takiben gerek enzimler gerekse bakteriler tarafında parçalanan gıdalardaki sülfür bileşikleri ağız kokusunda önemli rol oynamaktadır. Gerek mide içinde geğirerek, gerekse kana geçen bu metabolik ürünler solunumda koku oluşturabilir'' dedi.

Helikobakter pilori ne olduğunu açıklayan Doç. Dr. Karabulut, ''Sülfür bileşenleri oluşumunda mide içinde yer alan 'Helikobakter Pilori' olarak isimlendirilen bakteri önemli rol oynamaktadır. Sindirim sisteminde ağız kokusuna sebep olan en önemli neden helikobakter piloridir. Helikobakter pilori gastrit ve duodenum ülserinin (on iki parmak barsağı ülseri) ana nedenidir'' şeklinde konuştu.

''Mide kanseri riskini arttırabilir''

Helikobakter pilorinin, ailesinde birinci derece akrabalarında mide kanseri olanlar için mide kanseri riskinin artmasında rol alabileceğini ifade eden Doç. Dr. Karabulut, dünya popülasyonun yüzde 50'sinde helikobakter pilorinin mevcut olduğunu, hijyen koşullarının artmış olması bu bakterilere rastlanma sıklığının azaltmaya başladığını söyledi.

''Ağız kokusunun tanısı için gastroskopi şart''
Doç. Dr. Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: ''Hastanın ağız kokusuna karın ağrısı, karında şişkinlik, kilo kaybı, bulantı gibi semptomlar eklenmiş ise bakterinin tanısı ve diğer hastalıkların tanısı için 'Altın Standard' olan midenin endoskopik incelemesi (gastroskopi) gereklidir. Eğer sadece ağız kokusu mevcut ise bu gibi durumlarda helikobakter pilori için noninvaziv olarak adlandırdığımız testleri yaparak bu bakterinin varlığı ortaya koyabiliriz. Helikobakter pilori için üre-nefes testi ve dışkıda helikobakter pilori antijeni yapılır. Bu testlerin duyarlılığı yüzde 98 olup tedavi takibinde de kullanılmaktadır. Kanda bakılan Helikobakter pilori antikorları hastalıkla karşılaşıldığı gösterir. Gerek infeksiyonun aktifliği veya tedavinin cevabında duyarlılıkları düşüktür''.

Helikobakter pilori tedavisi
Tedavisi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Karabulut, ''Helikobakter pilori pozitif saptanması ve ağız kokusu bu nedene bağlanırsa verilecek tedavi antibiyotik ve asit süprese eden 'Proton Pompa İnhibitörü- PPI' denilen ilaçlar birlikte kullanılır. Kullanımı esnasında mutlak hekimin önerisi ile kullanılmalı. Antibiyotiklere kısa sürede direnç oluşturan bakterinin eradikasyon dediğimiz tedavinin başarısı düşürmektedir. 2 haftalık tedavidir. Mutlak kontrol ve takip, tedaviye devam hekim tarafında takip edilmelidir'' şeklinde konuştu.

 
Cüneyt Arkın: 'Benim kuşağım parayı ve şöhreti bilmedi'
 
Zayıflamak isterken canından oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Şok diyetler karaciğeri yağlandırıyor'
Şok diyetlerin karaciğeri yağlandırdığını belirten Diyetisyen Aysun İpek, ...
Ağaçlar kurudu vatandaş tepkili
Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dört bir yanına diktiği yetişkin ağaçların ...
Ulus istasyonunda nöbet değişimi
Ankara Metrosu’nun Ulus istasyonunda çalışmayan asansörlere dikkat çekmek ...
 
Esenboğa Metrosu ihaleye gün sayıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Esenboğa Metrosu’nun ...
Esenboğa uçuşa geçti
Esenboğa Havalimanı’ndan yurt dışına ‘direkt uçuş istatistikleri’ de uçuşa ...
ATO’dan üyelere yapı eğitimi
Ankara Ticaret Odası (ATO), üyelerine 23 Şubat’ta ücretsiz “yapı eğitimi” verecek.
 
S.O.S. çağrısına Maliye el attı
Hürriyet Ankara’nın ‘Üniversite hastaneleri S.O.S. veriyor’, ‘Tehdit kapımızda’ ...
Yumurtalık rezervlerinizi test ettirin
Sanayileşen dünyada artık kadınların yumurta rezervleri, erkeklerinse ...
Okurların gözünden Ankara sokakları
* Yukarı Bahçelievler Mahallesi 54. Cadde’deki asfalt kesikleri neredeyse ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri