ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, dünya genelinde sayılarının 500’e kadar gerilediği tahmin edilen Akdeniz Fokları’nın yaşamsal faaliyetleri ve sayıları hakkında bilimsel bilgilere ulaşmak için, foklara kimlik kartı çıkarmaya başladı.
Mersin’in Erdemli ilçesinde kurulu ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, 1994 yılından bu yana Akdeniz Foklarının korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Mağaralar belirlendi
Geçen yıl Birleşmiş Milletler Özel Çevre Koruma Alanları Merkezi (RAC/SPA) ile Akdeniz Fokları’nın dinlenmek ve üremek amacıyla kullandığı mağaraların belirlenmesi üzerine bir çalışma başlattıklarını bildiren Gücü, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Hatay-Suriye sınırından Antalya’ya Finike’ye ve KKTC’ye kadar olan tüm sahillerdeki fokların yaşadığı mağaraları tek tek yüzerek belirledik. RAC/SPA’nın desteğiyle, fokların yaşam alanı olarak belirlediğimiz bu mağaralara onlara rahatsızlık vermeden görüntü alabileceğimiz fotokapanlar yerleştirmeye başladık. Bu sayede mağaraya giren fokların haberleri bile olmadan fotoğrafları çekilmeye başlandı. Fotokapanlardan elde ettiğimiz fotoğraflarla, bir tür kızılötesi izleme sistemi olan foto tanımlama yöntemini kullanarak her fok için ayrı bir kimlik kartı çıkartmaya başladık.”