Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
HABERLER>HABER YORUM
9 Haziran 2014 Pazartesi - 09:27

Altın Köy’de tarihe yolculuk

ANKARA GAZETESİ / Altındağ Belediyesi’nin uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ‘Altın Köy’ projesinde sona gelindi. Başkan Veysel Tiryaki, “Köyde ne ararsanız var. Köy kahvesinden, camisine, tarlalarından asma köprüsüne... Tam bir açık hava müzesi oldu” dedi.

Altın Köy’de tarihe yolculuk

ANKARA / Ankara’da Ulucanlar Cezaevi ve Hamamönü restorasyon projeleri ile uluslararası birçok ödül alan Altındağ Belediyesi, şimdi de 100 yıl öncesinin köy hayatını Başkent’in göbeğine getirten “Altın Köy” projesini yürütüyor. İki yıldır devam eden ve son aşamasına gelen proje için, 50’ye yakın tarihi evi tek tek sökerek Ankara’ya getiren belediye, bunun yanı sıra yüzlerce eşya satın alarak, kalaycı, demirci, nalbant için özel dükkanlar kurdu. Altın Köy’de muhtarlık, köy kahvesi, köy bakkalı, köy camisi gibi detaylar unutulmazken, içinde Atatürk köşeşi, tebeşirli kara tahtası ve sobası olan köy okulu da dikkat çekiyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Proje açılmadan dikkat çekti. Vatandaşların ilgisi çok yoğun. Altın Köy bir nevi açık hava müzesi olacak. İnsanlar çoluk çocuk buraya gelecek ve köy hayatının tadına varacak” diye konuştu.

BİR ADIM DAHA ATTIK

Gecekondu ağırlıklı olan bölgenin çevresinde yürütülen projenin her detayının tek tek düşünüldüğü ve Altın Köy’ün 7’den 70’e herkese hitap ettiğini belirten Tiryaki, “Bu projeyle Altındağ’ı çekim merkezi yapacak olan adımlardan bir tanesini daha atmış olduk” diyerek şunları söyledi: “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız proje içimize sinerek son halini almaya başladı. 100 yıl öncesinin köy hayatının yaşatılacağı Altın Köy’ün kapısı, çamaşırhanesi, ahşap evleri, yel ve su değirmeni ile köy kahvesi şu an hazır ve son şeklini aldı.

500 DÖNÜMLÜK ARAZİ

500 dönüm gibi büyük bir araziye kurulu köyümüz doğal hayattan esintiler sunuyor. Şehir hayatının keşmekeşliği ve aşırı hareketinden bunalan vatandaşlarımız bir günlüğüne de olsa Altın Köy’de anılarıyla hasret gidererek yeşile ve tarihe doyacak. Ankaralılar kendi köylerinde gördükleri, ahşap evleri görüp fotoğraflayacak, içine girip dokunabilecek. Doğal yaşam alanında, köprüleri, hayvanları ve meyve sebze bahçeleriyle köy hayatındaki tüm ritüellerin gerçekleştirildiğine şahit olacak. Köyde at, eşek, ördek, tavuk, horoz, güvercin, koyun, inek gibi hayvanların yanı sıra geyik ve ceylan da bulunacak. Çocuklar köy hayatının keyfine varırken hayvanları da tanıyacak.  

HER ŞEY DOĞAL OLACAK

Altın Köy içinde hayat tamamen doğal olacak. Teknolojik araç ve gereçlere kesinlikle yer verilmeyecek. Çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı gibi bugün yeni kuşağın adını hiç bilmediği bu eşyalar kullanılarak ekim, dikim ve hasat yapılacak. Geçmişte köy hayatını kolaylaştıran tüm bu eşyaların ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını görmek isteyenler için hazine gibi bir köy düşündük. Yeni nesilin yanından görüp bir şeye benzetemediği bu araçlar, aslında önceki yıllara damgasını vuran, insanların satın almak için büyük paralar ödediği eşyalar. Çocuklarımıza bunları öğretmemiz gerekir.”

TEK TEK MONTE EDİYORUZ

Başkan Tiryaki, köylerden tek tek satın alınarak getirilen evlerin burada yeniden monte edildiğini belirterek, “Anadolu’nun bazı yörelerinde terk edilerek, fırınlarda odun olarak satılan 100 yıllık evleri satın alarak, Köy Park içine yeniden kuruyoruz. Zamanında hiç çivi kullanılmadan birbirine geçme yöntemiyle yapılan köy evleri, sökerek, onlarca kamyonla Ankara’ya getiriyor ve yine aynı yöntemle Altındağ’a kuruyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Altın Köy projesinin Ankara için önemli bir çalışma olduğunu belirten Başkan Tiryaki, “Çocuklarımız, buğdayın değirmenlerde nasıl una dönüştürüldüğüne tanıklık edecek. Köy fırınından köy ekmeği alacaklar. Yayık ayranı içecekler. Sütün inekten nasıl sağıldığını, peynirin nasıl yapıldığını, sebzelerin nasıl yetiştiğini burada görecekler. Örneğin köy camisini Karabük’ün bir köyünden sökerek, getirip minaresini burada diktik. Bu şahesere dokunabilme şansları olacak. 85 yıllık köy kahvesinde örf ve adetleri hissedecekler” dedi.

AİLELER ARANIYOR

Köydeki tüm evlerin bir fonksiyonu olacağını belirten Başkan Veysel Tiryaki, köyde yaşayacak aileleri belirlemek için çalışmaların sürdüğünü de anlattı. Tiryaki, “Çobanlıktan demirciliğe, arıcılıktan tarla sürmeye kadar köy işlerinden anlayacak kişiler arıyoruz. Yoğun talep var. Şu anda bu konudaki görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

EN UZUNUNU YAPTIK

Türkiye’nin en uzun asma köprüsünü Altın Köy’de yapıldığını belirten Tiryaki, “Bu köprüden geçmek cesaret istiyor. Aynı zamanda da fotoğraf çekmeyi sevenler için, güzel bir malzeme oluyor” dedi.ANKARA /

 
Üç ilçede üç operasyon
 
Araç yutan çukur
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Safranbolu'ya turist akını
ANKARA GAZETESİ / Tarihi konakları ve bunları korumadaki başarısıyla ünlenen, ...
Ankara'nın saklı cenneti ‘Kıbrıs Kanyonu’
ANKARA GAZETESİ / Roma döneminde açılan su kanalları ve birçok tarihi ...
Tarsuslular Altındağ’a hayran kaldı
ANKARA GAZETESİ / Altındağ Belediyesi, Tarsus Belediyesi’ni ağırladı. ...
 
Mahmudiyeli konukların Ankara turu
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinden ...
'Firari Çarşı' kurtuldu
ANKARA GAZETESİ / Ankara Hürriyet’in, ‘Asker Çarşısı’ diye bilinen Tandoğan ...
31 yıllık kebaba ikinci şube geldi
ANKARA GAZETESİ / 1983 yılından bugüne Kızılay’da hizmet veren Cihan Kebap, ...
 
Ihlamur Konağı’na inceleme ziyareti
ANKARA GAZETESİ / Yenimahalle Belediyesi tarafından inşa ettirilen, Ihlamur ...
Ağaçlar altında doğal kahvaltı
ANKARA GAZETESİ / Eymir Gölü, hafta sonları kentin stresinden uzaklaşmak ...
Ankapark’ta kara tren kuru
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediye Başaknı Melih Gökçek, “Prestij projem” ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri