Düğünlerde takı takmak isteyenler, çareyi altın bilezik yerine tanesi 1 ile 5 lira arası değişen imitasyon ürünlerinde buldu. Dar gelirliler, “çakma” diye tabir edilen ürünlere ilgi gösterirken, bazı kişiler ise çalınma korkusuyla imitasyon ürünleri tercih ediyor.
İmitasyoncular da ürün desenini ve çeşitliliğini arttırarak, müşterilerine daha farklı ürünlerle hizmet vermeye başladı. Kolye, bilezik, yüzük ve diğer takı eşyalarının birebir taklitlerini raflarına koyan imitasyoncular, artan talepten oldukça memnun.
Kuyumcular mutsuz
Altın’ın yükselişi sonrası imitasyon ürünlerindeki satıştan memnun olduklarını ifade eden bijuteri sahibi Sinan Arıkan, imitasyon ürünlerinin altının yükselmesinden sonra artış gösterdiğini kaydetti. Özellikle düğünlerde takı takmak isteyenlerin düğün sahibiyle anlaşıp imitasyon ürünlerini takı olarak kullandıklarını ifade eden Arıkan, “Evlenecek çiftler ailelerine yük olmamak için buradan takı alıp veriyorlar ve düğünden sonra da bozdurduk diyerek, ‘çakma’ takı olduğunu belli etmiyorlar. Kimi takı imitasyon ürünleri gerçeğiyle ayırt edemeyeceğiniz kadar kaliteli ve iki yıla kadar garantili. Bazen biz bile ayırt etmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.
Kuyumcu esnafı ise altının yükselişinden olumsuz yönde etkiledi. Kuyumcu dükkanı sahibi Murat Özarslan, altının gramının 106 lirayı bulmasının vatandaşın altından uzak durmasına neden olduğunu belirterek, “24 ayar altını artık kimse almıyor, 14 ayar altından yapılan ürünler daha çok talep görüyor. Fakat bozdurduğu zaman bu vatandaşın zararına oluyor. Kimi müşterilerimiz ise 8 ayar altın talep ediyor. Sanırım altın arttıkça artık 8 ayarlı ürünler vitrinleri süsleyecek” dedi.