ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi 66. yıl mezunlarını verirken, mütevazi bir ailenin iki çocuğundan biri olan Ahmet Kaderli, okulunu altı yıl üst üste 4 üzerinden 3.75 not ortalamasıyla birinci olarak tamamladı.
Ankara Tıp’tan bu yıl mezun olan 294 arkadaşını temsilen mezuniyet meşalesini ateşleyerek bir de konuşma yapan Kaderli’yi, hocaları, ailesi ve arkadaşları ayakta alkışladı.
Ankara Tıp’ın “Süper Öğrencisi” Ahmet Kaderli ile annesi Süreyya ve babası İsmail Kaderli’den altı yıl üst üste dönem birinciliği getiren başarının sırrını öğrenmeye çalıştık. Sorularımız üzerine işte söyledikleri:
Sırrı günlük tekrar
“Ders başarımı, kesinlikle ve gerçek anlamda günü gününe çalışmama borçluyum. Hergün mutlaka ders çalıştım. Sınav haftaları beş-altı saate varan, normal günlerde ise günde ortalama iki saat ders çalıştım, o gün anlatılanları tekrarladım. Ankara Tıp’a başladığımdan itibaren altı yıldır yaptığım bu. Bunu bütün arkadaşlarıma ve öğrencilere öneriyorum.
Süper zeka değilim
Örneğin, arkadaşımla iki saat görüşüyorsam; o gün iki saat geç yatarak dersimi de çalışıyorum. Hiçbir zaman ‘süper zeka’ biri değilim. İlk, orta, lisede hiç birinci olmadım. Çünkü, bu düzenli çalışmaya ilk kez üniversitede başladım. Ama, ben öyle aşırı ders çalışan ‘inek öğrenci’ olmadım. Benim hayata bakışımda sadece ders çalışmak yok. Ailem, arkadaşlarım, sosyal hayatım ve hobilerim de çok önemli. Örneğin, 25 Eylül’te TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) gireceğim. Beş-altı puan daha az alayım ama, sosyal hayatımı da yayayayım isterim. Üniversitenin Halk Oyunları Topluluğundayım. Altı yıldır haftada üç-dört günü 2-3 saati halk oyunlarına ayırdım. Haftada en az bir kez halı sahada futbol oynuyorum.
Babanın ağzından
SÜPER öğrenci Ahmet’in SGK Başmüfettişi olan babası İsmail Hakkı Kaderli, şöyle konuştu:
“Ahmet, küçüklüğünden beri günlük çalışmasını planlar. Dersinin de, ders dışı hayatının da hakkını verir. Türk ve yabancı klasiği temel kitapları okudu. Sanat ve edebiyata meraklı. LÖSEV’in yurtlarına gider, çocuklarla sohbet eder, film seyreder, bizden aldığı harçlıktan oyuncaklar alır. Ahmet, kitabı nimet sayar ve atılmasına gönlü razı olmaz.”
Annenin ağzından
AHMET Kaderli’nin emlakçılık yapan annesi Süreyya Kaderli de, şunları söyledi:
“Gece 02.30’da ben yatarken ışığı açık oluyor, sabah 07.00’de kalkınca da o gitmiş oluyor. Doğrudan okuldaki çalışma salonuna gidiyor. Ben ilkokul dahil hiç karışmadım. ‘Allah vergisi’ bir yetenek. Entelektüel ilgisi de yüksek, arkeoloji kitapları dahi okur. Sebze ve balık ağırlıklı, dengeli ve düzenli beslenir.”