Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Dünya İhracatındaki Payını %1,08’e Yükseltti
Türkiye, Dünya İhracatındaki Payını %1,08’e Yükseltti
DEAŞ Operasyonunda Bombalı Eylem Hazırlığındaki İki Şüpheli Yakalandı
DEAŞ Operasyonunda Bombalı Eylem Hazırlığındaki İki Şüpheli Yakalandı
Gençler Türkiye'nin Geleceğini Şekillendiren Öncü Güç
Gençler Türkiye'nin Geleceğini Şekillendiren Öncü Güç
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık'ta Toplanacak
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık'ta Toplanacak
İstanbul'da PYD/YPG ve KCK'ya Operasyon
İstanbul'da PYD/YPG ve KCK'ya Operasyon
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
19 Nisan 2017 Çarşamba - 11:56

Ankara memur kentinden öteye taşınmalı

Hürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 7’nci oturumu Atılım Üniversitesi’nde yapıldı. Ankara’daki üniversite potansiyeline dikkat çeken Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Ankara’yı memur, öğrenci ikileminin ötesine taşıyacak bir şeylerin araştırılma

Ankara memur kentinden öteye taşınmalı

“Ankademi: Şehir ve üniversite” buluşmalarında Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitelerinin ardından bu hafta Atılım Üniversitesi’ne konuk olduk. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, gazetemiz ekibiyle birlikte Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, üniversite üst yönetimi ve bilim insanlarıyla kent-üniversite ilişkisini konuştu. Yerel yönetimlerle üniversite işbirliği konusuna değinen Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Kesinlikle hiçbir siyasi kaygı gözetmeden üniversite olarak nereden yapıcı bir şey gelirse, elimizdeki imkanlar doğrultusunda çalışma yapabiliriz” dedi. Rektör Üçtuğ, üniversitenin çalışma ve hedefleri ile kent-üniversite ilişkisine dair şunları söyledi:

Atılım Üniversitesi bu sene 20. yılını kutluyor. Şu anda 5 fakültesi var 6.’sı yolda geliyor. Mühendislik, Hukuk, İşletme, Fen Edebiyat, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık fakülteleri var. Sağlık Bilimleri Fakültemiz Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) geçti. Umarım yakın tarihte Bakanlar Kurulu’ndan da geçer 6. fakülte olarak hizmete girer. Bir de Sivil Havacılık Yüksekokulu’muz var. 4 yıllık eğitim veren, sivil havacılığa pilot dâhil personel yetiştiren bir okul. Atılım Üniversitesi kurulduğundan beri gerçek anlamda bir üniversite olmak için belirlenmiş bir yükseköğretim kurumu. Sadece eğitim değil araştırmayı da ön plana çıkartan bir kurum. Bu hedef de aslında bu son yıl içerisinde meyvelerini vermeye başladı. Son yılda birçok sıralamada Atılım Üniversitesi dünyadaki ilk 500 üniversite arasında yer almaya başladı. Türkiye’de vakıf üniversiteleri arasında 6 ve 7. bazen 4., 8. hatta son gelişme sıralamasında Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında 4. sırada yer aldı. Büyük bir başarı. 

ARKAMIZDA BİR HOLDİNG YOK

Belli imkânları olan bir vakıf üniversitesiyiz. Öyle çok büyük bir holdingin ve devletin desteği yok. Bu başarı bence Atılım Üniversitesi için çok önemli ve değerli bir başarı. Atılım Üniversitesi konum itibarıyla Ankara’nın biraz uzağında. Şehir merkezinde değiliz. Ankara’da şehir merkezinde daha çok devlet üniversiteleri yer alıyor. Vakıf üniversiteleri ister istemez biraz daha dışarıya kaymış durumdalar. O nedenle üniversite açısından Ankara’yla bir miktar organik olarak bütünleşmek çok kolay değil. İnsanların gelmesi gitmesi o kadar kolay olmayan bir konumdayız. Ankara’nın bir özelliği var. Ankara gerçekten de bazen memur kenti denir ama aynı zamanda üniversite ve öğrenci kenti. Bütün üniversitelerin Ankara’nın dokusuyla bir ilişkileri oluyor ve katkı sağlıyorlar. Katkı çift yönlü oluyor. Buradaki hocalarımızın neredeyse tamamı sırf üniversite eğitimini burada yaşamış insanlar. Ben yükseköğretimde 8 sene İstanbul’da yaşama fırsatı buldum. İki kent bu açılardan öbürlerinden çok farklılık gösteriyor. Ankara hakikaten bir üniversite şehri.

ANKARA’DAKİLER KENDİ DENGİNDEN DAHA İYİ

Bunun böyle olması üniversitelerin de niteliğinin daha fazla olmasını sağlıyor. Kendi denkleri ile karşılaştırırsanız Ankara’daki her üniversite İstanbul’daki kendi denginden daha iyi. Genelleme yanlış değil. Hepsi kendi denginden daha iyi İstanbul’a göre. Şehrin üniversiteye pozitif bir katkısı var. Ankara’da böyle bir olgu var. Bu da üniversiteleri Ankara’da daha başarılı kılıyor. Atılım’ın Ankara’yla en büyük ilişkisi öğrencilerimizin yüzde 70’i Ankara’dan geliyor. Ankara’ya hitap eden bir üniversite olduğumuzu gösteren bir durum. İyi mi kötü mü olduğu tartışılabilir. Daha ulusal boyuta yayılmamız bizim açımızdan daha iyi olabilir ama bugün itibarıyla gerçekten Ankara’ya hitap eden bir üniversite konumundayız.

ÜNİVERSİTE DIŞ YAŞAMLA BÜTÜNLEŞMELİ

Bulunduğumuz konum itibarıyla şehirle organik bağımız daha kısıtlı ancak öğrencilerimiz şehirdeler. Türkiye’de son yıllarda giderek artan bir uluslararası öğrenci olgusu söz konusu. Atılım da burada kendi payına düşeni yapıyor. Üniversiteye ve kente uluslararası öğrenciler geliyor. Üniversite coğrafi konumuyla kendi içinde olsa bile, kendi fanusu içinde yaşamaması gereken bir kurum. Tümüyle kendi fanusu içinde yaşamaması gereken bir kurum. Kendi fanusunun üniversiteyi bazı şeylerden koruduğu kanaatindeyim. Her şeyiyle açılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Saygınlığı, özerkliği veya başka şeyler mi dersiniz bir takım etkilerden az etkilenmemi dersiniz. Kendi fanusu içinde kalmalı ama bunu abartıp etrafınıza tamamen kimsenin aşamayacağı yüksek duvarlar çektiğiniz zaman da olmuyor. 3. nesil üniversite denen kavramın içerisinde artık bu yok. Üniversite dış yaşamla da bir şekilde belli oranlarla eskiye göre daha fazla bütünleşmek durumunda.

 

 
YSK'ya yapılan itirazlarla ilgili Başbakan'dan son dakika açıklaması
 
Ağaç ve çiçeğe 373 milyon TL
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Takılara erkek eli
Çankaya Belediyesi Bayraktar Çankaya Evi, yoğun olarak kadınların ilgi ...
Elektronik atıklar geri dönüşecek
Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek amacıyla geri dönüşüm ...
Ulucanlar buluşması
Altındağ’a bağlı Altınpark ve Güneşevler Mahallesi sakinleri, Altındağ ...
 
60 bin aileye evde sağlık hizmeti
Mamak Belediyesi’nin sağladığı evde sağlık hizmeti kapsamında, bugüne ...
CSO’da 23 Nisan hazırlığı
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası(CSO), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve ...
Pecs Deklarasyonu Çankaya'da hayata geçti
Çankaya Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü Yıllık İş ve Teknik Konferansı’nda ...
 
Kedi Misket’e çizgi film
Büyükşehir Belediyesi’nin maskot olarak belirlediği Ankara kedisi ‘Misket’in ...
Miniklere temizlik eğitimi
Altındağ Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Aydınlıkevler ve Güneşevler ...
Damar testiyle erken teşhis
Damar kireçlenmesinin önemli hastalıklara zemin hazırladığının altını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri