Ankara’da bir günde yaklaşık 5 bin, İstanbul’da ise 15 bin 500 ton evsel atık üretiliyor. Başkent’te kişi başına düşen atık miktarı kışın 1,14, yazın da 0,97 kilogram olmak üzere ortalama 1.05 olarak gerçekleşiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Şahin, Türkiye’de günde 70 bin ton civarında çöp atıldığını, atıkların yüzde 20’sini pet şişe, karton, teneke gibi ambalaj atıklarının oluşturduğunu söyledi.
Kaynağında ayrılmalı
Bunları düzenli depolama tesislerinde bertaraf etmeye çalıştıklarını anlatan Şahin, “Evsel atıklarda hedefimiz düzenli depolama ve ambalaj atıklarını kaynağında ayırma. Bunların evlerde plastik, karton, teneke olarak ayrılarak, geri kazanımının sağlanmasını amaçlıyoruz” diye konuştu. Ambalaj atıklarına ilişkin yönetmelik kapsamında Türkiye’de yaklaşık 300 belediyenin ambalaj atığı yönetim planının onaylandığına işaret eden Şahin, bununla ilgili lisanslandırdıkları firmaların, belediyelerle anlaşarak evlerden bu tür atıkları toplamaya çalıştıklarını bildirdi.
Vahşi depolama bitti
Türkiye’de son 10 yılda depolama anlayışının da değiştiğini dile getiren Şahin, vahşi depolamadan, yer altı suları ve havanın kirlenmesini önleyen, çıkan gazlardan enerji üretiminin yapılabildiği düzenli depolamaya geçildiğini söyledi. Şahin, “10 yıl önceye kadar düzenli depolamadan 19 milyon kişi hizmet alırken, bugün sayı 42 milyonu buldu. 2017’ye kadar 50 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.