ANKARA / Kış aylarında trafiğe çıkan Ankaralı sürücülerin otomobillerini en kötü koşullara hazır hale getirmeleri gerektiğini belirten Oto Bakım Uzmanı Ali Er, Başkent’te düşük seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle Ankaralıların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. Günümüzdeki otomobillerin elektronik donanımları aracılığıyla her türlü arızayı sürücüye bildirdiğini vurgulayan Er, “Otomobilin periyodik bakımlarının yapılmaması durumunda aracın arıza lambaları da faydalı olmayabilir. Araçlardaki olası sorunları en iyi takip edebilecek kişiler yine o araçların sürücüleridir. Ufak sorunlara karşı duyarsız kalınması, telafisi güç maddi ve manevi kayıplara yol açabilir” dedi. Soğuk hava koşullarına karşı otomobillerde alınması gereken birtakım önlemler olduğunu belirten Ali Er şunları söyledi:
LASTİK DEĞİŞİMİ İÇİN KAR YAĞIŞINI BEKLEMEYİN
“Sürücüler, araçlarının antifiriz derecesinin kışlık şartlara uygunluğunu kontrol ettirmeli. Lastikler, aracın pasif güvenlik sistemleri ne kadar gelişmiş veya çekiş sistemi ne kadar ileri olursa olsun yolla teması sağlayan en önemli organ. Mevsimlik lastikler, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde sertleşerek tutunma özelliklerini hızla kaybeder. Bu nedenle kış lastiklerinin kullanımı hayati öneme sahip. Lastikler yapı ve desen özellikleri ile yoğun yağış, buzlanma ve soğuk hava için aracı donanımlı hale getirir. Ankaralıların kış lastiklerini taktırmak için kar yağışını beklemeleri gerekmiyordu. Bu yaygın inanış nedeniyle yılın ilk kar yağışında çok sayıda kaza yaşandı. Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte sürücülerin kışlık lastiğe geçiş yapmaları gerekiyor. Sadece iki lastiğin kışlık olarak değiştirilmesini hiçbir şekilde önermiyoruz. Başkent gibi kışın çetin geçtiği kentlerde aracın lastik çapına uygun zincir veya palet bulundurmak da gerekiyor.
ELEKTRİK SİSTEMİ KIŞIN DAHA FAZLA ZORLANIYOR
Silecekler mevsimin değiştiği dönemde ve soğuk havalarda sertleşir. İyi silmeyen, ses yapan, çatlamış ve sertleşmiş silecekler mutlaka değiştirilmeli. Silecek suları da donmayan özelliğe sahip sıvılardan seçilmeli. Aracın kalorifer ve klima gibi iç ısıtma sistemlerinin kontrol edilmeli, cam rezistansları ve diğer buz çözme sistemlerinin çalıştığından emin olunmalı. Soğuk hava şartları aracın elektrik sistemini de zorlar. Çünkü kış aylarında aracın içinde daha fazla yardımcı sistem çalışmaya başlar. Akü ve alternatör ideal çalışma sıcaklıklarından uzaklaştığı için sistemin verimi düşer. Bu sebeplerden dolayı akünün sağlığı ve şarj durumu mutlaka kontrol edilmeli. Tüm bunların dışında Başkent’te kış aylarında yola çıkan sürücüler; şehir içi-şehir dışı ayrımı yapmadan zincir, buz kazıyıcı, cam silici, el feneri ve eldiven gibi donanımları yanlarında bulundurmalı.”ANKARA /