Yargıtay Başkanı da karşı
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasanın, Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu iddialarıyla ilgili olarak, “Biçimsel olarak baktığımız zaman bir aykırılık olmadığını kimse söyleyemez ama Anayasa Mahkemesi nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum” dedi.
Ankara Barosu'nun 85. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği'nde verilen resepsiyona katılan Gerçeker, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Karar Yüksek Mahkeme'nin
Gerçeker, “askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarına ilişkin düzenlemeye yönelik değerlendirmesinin” sorulması üzerine, daha önce bu konuyla ilgili açıklama yaptığını anımsattı. Bu tür değişikliklerin tartışılıp, değerlendirildikten sonra yapılabileceğini ifade eden Gerçeker, CHP'nin düzenlemeyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu, Yüksek Mahkeme'nin konuyu değerlendireceğini belirtti.
"Yargı reformunu biz de istiyoruz"
Gerçeker, “Bu tür değişikliklerin, mutlaka ilgili kurumların görüşleri alınarak yapılması gerekir. AB müktesebatına uygun değişikliklerin yapılması gerekiyor. Buna karşı değiliz, AB'ye girmeyi arzu ediyorsak bunları yapmamız gerekiyor. Yargı reformu yapılmasını biz de istiyoruz. Yargı reformuyla ilgili çalışmalarımız var, hükümetin de çalışmaları var. Bunların hep birlikte yürütülmesi gerekir.” diye konuştu.
"Demokrasiye inanıyorsak.."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de düzenlemeyi onaylarken belirli çekinceler ortaya koyduğuna işaret eden Gerçeker, “Bu sıkıntıların olmaması için yasaların çok iyi düşünülerek yapılması gerekiyor. Yasalaşma prosedürü belli kurallara bağlıdır. Bu kurallara uyulsaydı zaten bu sıkıntılar ortaya çıkmazdı. Bu tartışmalar da olmazdı. Elbette iktidar ve muhalefet görevini yapacak. Demokrasiye inanıyorsak, demokrasi var diyorsak bunlar olacak. Kimsenin kimseye bir şey deme hakkı ve yetkisi yok” diye konuştu.
"145. maddeye aykırı"
Gerçeker, bir gazetecinin, “Düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu söyleniyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz, bir aykırılık söz konusu mu?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Elbette şimdi bunu bütün hukukçular kabul ediyor. Biçimsel olarak baktığımız zaman bir aykırılık olmadığını kimse söyleyemez ama Anayasa Mahkemesi nasıl değerlendirir, onu bilemiyorum. Bütün bunların tartışılıp, değerlendirilmesinin gerekmesi nedeni de o. Mesela, Anayasa değişikliğiyle birlikte yapılsaydı bunlar, o tartışmalar da ortadan kalkardı. Şimdiden bir şey söylemek istemiyorum. Orada değerli arkadaşlarımız var. Onlar elbette en iyi şekilde değerlendirecektir.”