ANKARA / Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 100’üncü doğum yıl dönümü olan 1981’de, Türk Ulusu’nun Atatürk’e olan saygısı adına Ankara Atatürk Orman Çifliği’ndeki (AOÇ) Atatürk Evi’nin yanına yapılan Tarımcı Atatürk Anıtı’nın rölyefleri hırsızlık kurbanı oldu.
Atatürk’ün tarım konusundaki görgü, bilgi ve düşüncelerinin simgelendiği heykel ve rölyeflerin yer aldığı anıttaki rölyefler ilk olarak 2007’nin Aralık ayında çalındı. Eseri sahibi, heykeltraş Burhan Alkar, 8 metrekaresi çalınan rölyeflerin yeniden yapılması için herhangi bir girişimde bulunulmayınca AOÇ yönetimini mahkemeye verdi. Dava süreci devam ederken anıttaki rölyeflerin geriye kalanları da çalındı
AYNI ANITA İKİNCİ SOYGUN
Ankara Hürriyet’e konuşan Alkar, çalınan rölyefler için AOÇ yönetiminin ilgi göstermediğini ifade ederek, “Mahkeme devam ederken anıtın önünden yol geçti. Anıt çevresinden 40-50 metre kadar alan süpürülüp, götürüldü. Polislerin sürekli kontrol ettiği bir yerde ikinci kez soygun oldu. O ortamda nasıl götürdüler düşündürücü” dedi.
Hırsızlık olayı ile ilgili AOÇ yönetiminden bilgi talep ettiğini ve “Bizim sorumluluğumzda değil. O bölge Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın şemsiyesi altına girdi” yanıtını aldığını belirten Alkar, şöyle devam etti:
HALKLA İLİŞKİSİ KESİLDİ
“Yeni açılan yolla birlikte anıtın halkla ilişkisi kesildi. Merdiven yok, giriş yok. Anıt, izole ve hapsedilmiş vaziyette, rölyeflerinden yoksun. İlk fırsatta protesto çekeceğim. Açtığım davayı kazandım, yeniden yaptırmak zorundalar. Bir rölyefin mahkemesi 7 sene sürdü. Bugünün teknolojisiyle anıta dokunulmadan yol geçirilebilirdi. Etrafından 40-50 metrelik alanın yok edilmesi bir facia.”
KİLOSUNU 1-2 TL’DEN SATARLAR
Çalınan rölyeflerin bronzdan yapıldığını ancak satılmaya çalışılırsa ederinin düşük olacağını belirten Alkar, şu bilgileri verdi:
“Rölyefler bronzdan yapıldı ve tamamı yaklaşık 150 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Metrekaresi 70-80 kilogram gelir. Rölyeflerin ağırlığı da 1.5-2 ton gelir. Kilo olarak dışarıda 15-16 TL’dir. Parasal açıdan çok değerli değildir. Hırsızlar bunu hurdacılara satmaya kalksa kilosuna 1-2 TL alabilir.”
TARIMLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ SİMGELİYORDU
Heykeltraş Alkar, Ankara Hürriyet’e AOÇ’deki Tarımcı Atatürk Anıtı’yla ilgili şu bilgileri verdi:
“Anıtın ön kısmı modern tarımı simgeler. Arka tarafı da yabalı, kepenekli dünkü tarımı simgeler. Bereketi simgeleyen kadın vardır, Atatürk’ün sol tarafında teknik eleman tarım işçisini simgeler. Bir elinde kitap olan diğer figür ise modern tarımın mühendisni simgeler. Heykelin sol tarafındaki rölyefler dünün tarımını, kara sabanla harman döven, tarım işçisini simgeler. Sağ tarafta da traktörle gelişen tarımı simgeleyen hareketler, kadın ve erkek hareketiyle atılımı simgeleyen bu hareketler vardır. Elle değil sanayileşmiş tarımı simgeleyen bölümler yer alır.
ELİNDE TAPUSU VAR
Atatürk tarım atılımı yapmak için seçiyor. Hiç bir işe yaramayan, ‘tarım yapılamaz’ denilen arazide üretime başlanıyor. Bu heykelde de o figür vardır. Atatürk en öndedir ve elinde bir rulo vardır. O rulo AOÇ’nin tapusudur. Anıt da, AOÇ’nin halka iade edildiği anı simgeler.”ANKARA /