Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, geleneksel olarak düzenlediği “bağ bozumu” etkinliğinin üçüncüsünü Kalecik’te gerçekleştirdi. Ziraat Fakültesi Kalecik Araştırma ve Uygulama İşletmesi’nde düzenlenen baş bozumu etkinliğinde ilk hasatı AÜ Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş yaptı. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bağ bozumu organizasyonun ev sahipliğini yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Kalecik’te varolan üzüm bağlarının bölge ekonomisinin yanı sıra Başkent ekonomisine de katma değer sağladığını söyledi.
Bağ bozumu şenliğe vesiledir
Anadolu’da bağ bozumunun şenlik havasında kutlandığını belirten Çolak şöyle konuştu: “Anadolu’nun dört bir yanında üzümün bağdan hasadı ile bağın son üzümünün kaldırılması esnasında gerçekleştirilen bağ bozumu etkinliği şenlik ve eğlencelerle kutlanırdı. Bu bizim toprakla olan hukukumuzun önemli bir göstergesidir. Dalından meyve yenildiği zaman çekirdeği yeniden toprağa atılır ve yenisinin yetişmesine vesile olur.
Binlerce yıl öncesine dayanıyor
Tarihte ilk şenlikler bağ bozumu şenlikleri olarak bilinmektedir. Hatta tiyatro sanatının bağ bozumundan doğduğu dillendirilmektedir. Binlerce yıl öncesinden kalan bu gelenek birlerce yıl öncesine dayanıyor.Kalecik işte bu mirasa ve geleneğe sahip çıktı ve çıkmaya devam edecek. Tam bir şifa kaynağı olan üzüm, sadece taze olarak tüketilmeyip gerekirse pekmez, şıra ve şarap yapılarak tüketilen bir meyvedir. Bu açıdan üreticisini aylarca meşgul eder ve geçimini sağlar.”
Üzüm güzeli pekmez kaynattı
Bağ bozumunun yapılmasının ardından toplanan ürünler şırana denilen kuyuya koyuldu ve üzüm güzeli üzümleri ezerek suyunu çıkarttı. Ardından bağ ateşi, Rektör İbiş ve Dekan Çolak tarafından yakıldı. Üzüm suyu yakılan ateşin üzerine konularak pekmez kaynatıldı.