Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2023 Pazartesi - 13:22

Bakan Nebati: "Son 20 yılın en iyi bütçe performanslarından birini yakaladık"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, '2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı'nda konuştu.

Bakan Nebati:  Son 20 yılın en iyi bütçe performanslarından birini yakaladık

Bakan Nebati’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Küresel ekonomide sert türbülanslar yaşanırken ülkemiz 4 yıllık aradan sonra 2022 yılında yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardı. Böylece bütçe öngörümüzden 139,3 milyar, OVP hedefimizden ise 322,1 milyar lira daha düşük bir bütçe açığıyla seneyi kapatmış bulunuyoruz. Orta vadeli programda 131,4 milyar lira faiz dışı açık tahmininde bulunmuştuk. 2022 yılında sağladığımız yüksek bütçe performansıyla bu açığı telafi ettiğimiz gibi 171,8 milyar lira faiz dışı fazla vermeyi de başardık. Bu durum mutluluğumuzu ikiye katladı.

Bütçe açığımız gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3,5 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörmüştük. OVP’e ise bu oranı yüzde 3,4 olarak revize etmiştik. Bazı uluslararası kuruluşlar ise bizim tahminlerimizin çok üstünde yüzde 5-6’ları bulan bir bütçe açığı beklemekteydi. OVP’de ilan ettiğimiz gayrisafi yurt içi hasıla rakamı esas alındığında bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranını yüzde 1 olarak gerçekleşeceğini görüyoruz. Ancak, gayrisafi yurt içi hasıla gerçekleşmelerinin OVP beklentilerimizden daha yüksek seviyede olacağına ilişkin öncü göstergeler, bütçe açığımızın da yüzde 1’in altında gerçekleşeceğine işaret ediyor.

2022 yılının tüm zorlu koşullara rağmen son 20 yılın en iyi bütçe performanslarından birisini yakaladık. Bu yüksek performans kesinlikle çok önemli bir başarıdır. Küresel ve bölgesel gerginliklere, entame fiyatlar genel seviyesindeki artışlara rağmen bir yandan vatandaşlarımızın ve ekonomimizin tüm paydaşlarını güçlü bir şekilde desteklerken diğer yandan mali disiplinden kesinlikle geri adım atmadık. Ülkemiz, bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasıla oranında gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ekonomiye göre çok daha olumlu bir performans göstermiştir.  

Bu yıl sadece bütçe açığını düşürmekle mücadele etmedik. Bazı iddiaların tam aksine faiz harcamalarının bütçe içindeki payını da azalttık. 2022 yılı başlangıç bütçesinde yüzde 13,7 oranı olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,6’ya düşürdük.

Yıllardır koruduğumuz sağlam duruşumuz sayesinde 2002 yılında yüzde 11,1 seviyesinde devraldığımız bütçe açığını gayrisafi yurt içi hasılaya oranını 2022 yılında yüzde 1’e düşürmüş durumdayız. 2002 yılında faizin bütçe içindeki payı yüzde 43 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 10,6’ya düşmüştür.

Giderlere baktığımızda gerçekleşmeler OVP tahminimizin 192 miyar altında kalırken faiz hariç giderler ise 173 milyarın altında gerçekleşmiştir. Bütçe giderlerinin geçen yıla kıyasla en fazla artış gösterdiği harcama kalemlerinin cari transferler, personel giderleri, yatırım harcamaları ve borç verme alanlarında olduğunu görüyoruz.

2022 yılı gelir performansını son derece güçlü gerçekleştirdik. 2022 yılı sonu itibariyle merkezi yönetim bütçe gelirleri 2 trilyon 802 milyar lira vergi gelirleri ise 2 trilyon 353 milyar lira olmuştur. Böylece OVP’de öngördüğümüz bütçe gelir tahminimizi aşmış bulunuyoruz. Bu güçlü performans son dönemde vatandaşımızı desteklemek amacıyla yaptığımız düzenlemelerin gelir azaltıcı etkisine rağmen yakalanmış. Bu son derece önemli

Kurumlar vergisinin vergi gelirleri içerisindeki payını yüzde 21,6’ya çıkardık. Bu güçlü performansı yakalarken vergi yükümüzü artırmadık. Tam tersi önemli önemli ölçüde düşürdük. Ülkemiz OECD içinde en düşük vergi yüküne sahip beşinci ülkedir.  

Vergi iadeleri topladığımız net vergi gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmaktadır. 2022 yılında 350,8 milyar lira vergi iadesi yaptık. 2021 yılı ve önceki 4 yılın iade artış hızı ortalama yüzde 30 civarındayken 2022 yılındaki iadeler bir önceki yıla göre yüzde 107 oranında muazzam bir artış göstermiştir.

İhracatçı ve imalatçı şirketler için kurumlar vergisini 1 puan indirdik. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleriyle teknik hizmetlerde çalışanların ücret ödemelerini gelir vergisinden istisna ettik.

Finansman destekleriyle ekonomimizin de belkemiği olan esnaf ve sanatkarlarımızın hep yanında yer aldık. Bu kapsamda 2022 yılında yaklaşık 91 milyar lira hazine faiz destekli kredi kullandırdık.”

Hibya Haber Ajansı

 
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Turkoviç, Türkiye'ye gelecek
 
Altın 9 ay sonra bin 900 dolar/onsun üzerine döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Avrupa Merkez Bankası'nın tüketici beklentileri anketine göre, Euro Bölgesi'ndeki ...
Haftalık piyasa takvimi
16-20 Ocak haftasında, yurt içi piyasalarda, Perşembe günü TCMB’nin açıklayacağı ...
Dış ticaret endeksleri, Kasım 2022
İhracat birim değer endeksi Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...
 
Piyasa gündemi
ABD'de TÜFE verisi piyasaların yakın takibinde yer alacak. Fed Boston ...
Bakan Nebati: "Kefalet oranını asgari yüzde 70 olarak uygulayacağız"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kredi Garanti Fonu desteklerine ...
Türkiye: Kasım cari açık 3,67 milyar dolar
Cari işlemler açığı Kasım ayında beklenenden daha az genişledi. Cari açık ...
 
Altın 8 ayın zirvesinde
Altın dünkü seansta son 8 ayın zirvesini kaydederken, istikrarlı yükselişine ...
Altın yıla güçlü başladı
Altın geçtiğimiz haftayı artıda kapatırken, yıla pozitif bir başlangıçla giriş yapmış oldu.
Uluslararası piyasalar
Avrupa Merkez Bankası'nın tarihi faiz artışlarına karar verdiği 2022 yılında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri