ANKARA / Bakan Bayraktar, uzun süredir üzerinde çalıştığı İmar Yasa Taslağı’nı, yaptığı bir sunumla anlattı. Bayraktar’ın sunumu sırasında ‘inşaat yoğunluğu’ ve ‘inşaat yüksekliği’ konusunda Bakanlığa verilen yetkileri düzenleyen madde, eleştirilere neden oldu. Bu kararların, ‘parsel’ olarak değil, ‘pafta’ olarak alınması gerektiği dile getirildi. Bazı bakanlar, bölgesel olarak alınacak kararların, bir kişi ve gruba ayrıcalık yapıldığı iddialarını ve buna bağlı sakıncaları da ortadan kaldıracağını dile getirdi. Bakanlar, çoğunlukla AK Partili siyasetçilerin yaşadığı Çukurambar semtinden örnek verdi.
ALT YAPISIZ PLANLANMAMALI
Yapılacak imar değişikliklerinin, şehrin o bölgesinin ihtiyaçları da dikkate alınarak, sosyal donatılar, yollar, parklar, eğitim kurumları, nüfusun bölgede yoğunlaşmasının gerektireceği alt yapı olanakları da dikkate alarak planlanması gerektiği dile getirildi. Bakanlar Kurulu’nın bazı üyeleri, “Tek bir parsele değil, paftaya inşaat yoğunluğu kararı çıkmalı. Parsel parsel izin çıkınca, sahiplerine avantaj sağlandığı tepkileri yaşanıyor ve görüntü kirliliği ortaya çıkıyor. Ankara Çukurambar buna en iyi örnek” dedi.
Başbakan Erdoğan DA HAK VERDİ
Düzenlemeyle ilgili başka bir öneri ise inşaat yoğunluğu ve yüksekliği kararıyla avantajlı konuma giren arsa sahiplerinden alınacak katkı payının yüzde 25’inin kentsel dönüşüm için bakanlığa aktarması oldu. Taslakta bu miktarın “daha küçük alanlar için” yüzde 45 oranında olduğu, ancak düzenlemenin pafta olarak yapılması ve çok geniş bir bölgeyi kapsaması nedeniyle yüzde 25’in yeterli olacağı dile getirildi. Başbakan Erdoğan da, eleştirilere hak verdi. Taslağın, yeniden düzenlenmesi ve daha sonra Bakanlar Kurulu toplantısında yeniden ele alınması kararlaştırıldı.
KUTU/ İMAR TASLAĞINDA NELER VAR?
İmar Yasası’nda değişiklik yapan taslakta şu düzenlemeler de yer alıyor:
- Kamulaştırması 10 yılda yapılmayan alanlara, ilgili çevre şartları da dikkate alınarak özel mülkiyet kullanımına açılacak şekilde imar hakkı verilecek.
- Umumi hizmetlere ayrılan parseller kamuya geçene kadar sahipleri emlak vergisinden muaf olacak. Mevcutta yapı bulunması halinde ise kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisinin üçte biri ödenecek. Kamulaştırmaya kadar bu alanlara özel tesis yapan hak sahipleri ise emlak vergisi ödeyecek.
- Sosyal ve kültürel altyapı, kamu tesis veya umumi hizmet alanlarında kalan özel mülkiyete ait parsellerin terk edilmesi işlemleri en geç 3 ay içinde sonuçlandırılarak, tapuya tescil edilecek.
- Güçlendirme, ısı ve su yalıtımı, yangından koruma tedbirleri ve enerji verimliliğini sağlamak üzere yapılan tadilatlar ile bağımsız bölümlerin brüt alanını ve sayısını artırmayan, kullanım amacını, niteliklerini değiştirmeyen tadilatlarda vergi, resim, harç ve herhangi isim altında ücret alınmayacak.
*İmar planlarında talep halinde özel mezarlık alanı ayrılabilecek. Bu alanların özel mülkiyete tabi kısımları, hak sahibince özel mezarlık yapılarak işletilebilecek.ANKARA /