ANKARA / Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban’ın üniversiteye ilişkin hedefi, “Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanların Havacılık ve Uzay Merkezi olmak.” THK’da öğrencisinden, akademisyenine ve yöneticisine kadar herkes bu hedef için çalışıyor. Prof. Ban, üniversitesini istediği hedefe ulaştırmaya çalışan bir rektör olmasının yanısıra “On parmağında on marifet” denilebilecek kişiliğiyle de ön plana çıkıyor. Uzun yıllar akademisyenliğin yanısıra televizyon programı yapan Prof. Ban, köşe yazarlığı da yapıyor. Yoğun temposunun içinde eşine ve çocuklarına zaman ayırmaya özen gösteren eş ve baba da aynı zamanda. Üniversitesinin adına yakışır hobilere de sahip olan Prof. Ban’ın, en büyük tutkusu, model uçak ve helikopter uçurmak. Hatta son dönemde uçuş lisansı almak için kurslara katılan Prof. Ban, yakın zamanda uçakta kullanabilecek. Renkli kişiliğiyle ön plana çıkan Prof. Ban’ın yemekle arası pek iyi değil. Bolulu olan eşinin yaptığı yemeklerden övgüyle söz eden Prof. Ban, sadece rafadan yumurta yapabildiğini söylüyor gülerek. Bu hafta “Eğitim Sohbetleri”nin konuğu olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ile hem üniversitesini, hem hedeflerini, hem de özel hayatının bilinmeyenlerini konuştuk. Prof. Ban’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1970 yılında Ankara’da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimimi Ankara’da tamamladım. İşçi bir babanın, ev hanımı bir annenin çocuklarından birisiyim. Üç kardeşiz. 1990 yılında üniversite hayatını tamamladıktan sonra 3 yıl özel sektörde çalıştım. Bu süreçte askerliğimi de yaptım. Şırnak’ta Komanda astteğmendim. Askerden geldikten sonra akademisyenliğe başladım. Gazi Üniversitesi’nde Muhasebe- Finans alanında akademisyen oldum. 2011 yılına kadar Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeleği yaptım. 2002’li yıllardan itibaren de televizyon dünyasına bir girişim oldu. TRT’de 5 yıla yakın görev yaptım. Televizyon programı yaptım. Çok başarılı ve deneyim kazandıran bir program oldu. Rektör olunca bu görevimi bıraktım ama şu anda Bugün Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapıyorum. 2011 yılının mart ayından bu tarafa da Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde öğretim üyeliği, rektörlük yapıyorum. Üniversitenin kuruluşundan bu tarafa her aşamada bulunduk, bizler gerçekleştirdik. Üniversitemizin 2. yaşını kutluyoruz.
Eşiniz ve çocuklarınızdan bahsedelim...
Eşim Diş Hekimi. İsmi Gülcan Ban. Eşim bizim kapı komşumuzdu. Çok güzeldi ve güzelliği ile dikkatimi çekti. Hızla kaçırmadan evlendim. 17 Temmuz 1994’te evlendik. 2 çocuğum var. Oğlum Emre Buğra 14 yaşında, kızım Ece Gizay 18 yaşında. Kızım bu yıl üniversite sınavlarına girecek.
Çocuklarınızla aranız nasıl?
Onlarla arkadaş gibiyimdir. Aramızda çok yaş farkı yok zaten. Erken yaşta baba olduğum için iletişimde çok sorun yaşamıyoruz. Kızımla herşeyi konuşabilirim. Birçok faaliyet yaparız. Oğlumla bilgisayar da oynarım. Maça da giderim. Şu an enerjimiz yüksek ve iyi vakit geçirebiliyoruz.
Hobiniz var mı?
Yakın zamanda hobim uçmak olacak. Ders alıyorum. Lisans alacağım. Eski YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan gibi ben de uçacağım. Model uçak ve helikopter uçurmak da bir başka hobim. Fırsat buldukça çocuklarımla birlikte bu hobilerimi yapıyorum.
Sporla aranız nasıl?
Yürüyüş yapıyorum. Çocuklarım küçükken onlarla basketbol, futbol oynuyordum ama sporla aram çok iyi diyemem. Örneğin takım tutmuyorum. Sağduyulu davranmak gibi algılanabilir. Çünkü Türkiye’de futbol fanatizmini gördükten sonra bazen takım tutmamanın çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kızım ve oğlum takım tutuyorlar. Kızım Galatasaraylı. Oğlum Fenerbahçeli. Hayatımda ilk kez maça geçen yıl Fenerbahçe- Galatasaray maçını izlemek için gittim. Zaten ilk ve son gidişim oldu. Çocuklarımı orada koruyabilmek çok zor oldu. Onlarda yaşananları görünce bir daha futbol maçı izlemeye gitmeyeceklerine dair karar aldılar.
Yemeklerle aranız nasıl?
Eşim Bolu Mengen’li. Çok güzel yemekler yapıyor. Benim yemek yapmak gibi bir maharetim yok. Sadece rafadan yumurta yapabilirim o kadar. Eğer eşim evde yoksa ve çocuklarımla evdeysek dışardan yemek siparişi vermeyi tercih ediyoruz. Ancak oğlum bu konuda çok becerikli, gurme gibi yemeğin tadını, tuzunu çok rahat test ediyor. Güzel yemek de yapıyor.
Evcil hayvan besliyor musunuz?
Evde beslemiyoruz ama çocuklarım çok seviyor. Gölbaşında küçük bir evimiz var. Oranın bahçesinde bir dönem köpek besledik.
Rektör olmak hayaliniz miydi? Aklınızda var mıydı?
Her akademisyenin mutlaka aklına gelir rektör olmak. Çünkü her insan en tepede olmak ister. Kafasındaki projeleri gerçekleştirebilmek için orada görev almak ister. Tabii ki o zamanlar bize çok uzak görünüyordu. Zamanla uzak değil, yakın olduğunu gördüm. Hayallerim bir anlamda gerçekleşti diyebilirim. Türkiye hayallerin gerçekleşebileceği bir ülke. Avrupa’da, Amerika’da sınıf atlamak çok zordur. Herkesin önüne engel olarak konulur ama Türkiye’de çok kolay.
ANKARA CUMHURİYETİN EN DÜZENLİ ŞEHİRLERİNDEN
Ankara deyince aklınıza ilk ne geliyor?
Cumhuriyetin en düzenli şehirlerinden biri. Aklıma şehirleşme geliyor. Çok düzenli büyümüş Ankara tarih sürecine de bakınca bu böyle. Yeşil alanların fazlalığı da bunu gösteriyor.
THK’NIN FAKÜLTE BÖLÜMLERİ
Türk Hava Kurumu Üniversitesi’ni tanıyalım biraz da...
Lisans, ön lisans ve hazırlıkta okuyan toplam 967 öğrencimiz var. Yüksek Lisans ve Doktora programlarımda da 2738 öğrencimiz bulunuyor. Fakülte ve bölümlerimizde şöyle: Hava Ulaştırma Fakültesi, Pilotaj, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, İşletme Fakültesi, Havacılık İşletmeciliği, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Ankara Havacılık Meslek Yüksek Okulu, Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi, İzmir Havacılık Meslek Yüksek Okulu, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi.
ORTADOĞU, ORTA ASYA VE BALKANLARIN MERKEZİ OLACAĞIZ
Türk Hava Kurumu Üniversitesi olarak hedefleriniz neler?
Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanların Havacılık ve Uzay Merkezi olacağız. En öncelikli hedefimiz bu. Yetiştirdiğimiz öğrenci sayıları ile değil, argelerimizle, patentlerle, projelerle ön plana çıkan ve Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliğini en iyi sağlayan üniversite olarak anılmak, tanınmak, ülkemizi temsil etmek istiyoruz. 97 farklı ülkeden önümüzdeki yıl üniversitemize öğrenci gelecek. Bu bizim Türkiye’de de havacılık ve uzay bilimleri alanında da tek olduğumuzu gösteriyor. Türkiye’de 80’e yakın uçağı ve jeti olan tek üniversite biziz. Türk Hava Kurumu Üniversitesi olarak havacılık alanında açtığımız eğitim yolunun kalitesini tüm dünya gördü. Dünyanın seçkin öğrencilerini üniversitemizde görmek, bizi ayrıca mutlu ediyor. Bu öğrenciler ileride mezun olduklarında, ülkemiz adına birer havacılık elçisi olacaklar ve ülkemizin tanıtımına da hizmet edecekler. Analitik düşünebilen, içinde yaşadıkları topluma değer katmayı hedefleri arasında gören, çağdaş, iş hayatında karşılarına çıkabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek özgüvene sahip öğrenciler yetiştirmek için, en güvenli ortamı yaratıyoruz. Üniversitemizden mezun olacak öğrencilerimizin, öğrenimleri süresince edinecekleri teknik donanımın yanı sıra kazanacakları liderlik özellikleri sayesinde, iş yaşamında büyük başarılar elde edeceklerdir.ANKARA /