Sincan’da oturanlar banliyö trenlerinin çalışmamasından en fazla etkilenirken, CHP Sincan İlçe Başkanı Ömer Yılmaz, “Sincanlı dertli. Banliyö treni yoksa Sincan da yok. Alıp götürsünler bizleri buralardan o zaman” dedi.
Başkent Ankara’da binlerce öğrenci bugün “ders başı” yaparken, şehiriçi ulaşımında büyük bir paya sahip bulunan banliyö trenlerinin seferleri hala başlamadı. Başkentray hızlı tren alt yapı çalışmaları ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından demiryolu güzergahında yapılan alt ve üst geçit inşaatları nedeniyle banliyö trenleri 50 gündür çalışmıyor.
Zaman belirsiz
TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ağustos tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar ara verilen banliyö trenlerinin ne zaman yeniden çalışmaya başlayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Sincan-Ankara, Gar- Kayaş arasında çalışan ve günde ortalama 150 bin kişinin taşındığı Banliyö trenlerinin seferlerine ara vermesi özellikle Sincan ve Etimesgut ve Mamak merkez ilçelerinde yaşayan yaklaşık 1.5 milyon Ankaralıyı olumsuz etkilerken, yarından itibaren de bu olumsuz etkilenmeden binlerce orta öğretim öğrencisi de nasibini alacak.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, “Seferlerin ara verilmesinden etkilenenlerden sabır diliyoruz. Başkentray bittiğinde muhteşem bir hizmet aracı ortaya çıkacak” değerlendirmesinde bulundu. Kahraman şunları söyledi:
Ulaşımı önemsiyoruz
“Yüksek Hızlı tren hatları yanında kent içi ulaşımı da önemsiyoruz. İzmir’de Egeray’ı hayata geçirdik. İstanbul’da Marmaray’ın yapımı sürüyor. Gaziantep’te Gaziray’ı yapıyoruz. Ankara’nın ise Başketray’a ihtiyacı var. Ankara planlanırken maalesef ulaşım sistemi uzun vadeli planlanmamış.Şu anda mevcut raylı sitem Ankara’nın ihtiyacını karşılamaktan uzak. Bu sürdürülebilir bir durum değildi. Onun için Başketray’ın birinci etabının yapımına başladık. Yeni bir hat yaparak yüksek hızlı tren hattıyla banliyö hattını ayırmak zarureti var. Bununla birlikte, istasyonlarıyla, peronlarıyla, alt ve üst geçidiyle, ihatasıyla, turnikeleriyle, özetle her şeyiyle metroyu aratmayacak, bir raylı sitemi yapıyoruz.”
Hemzemin geçitler kaldırılacak
TCDD’nin yürüttüğü Başkentray Proje ile “Ankara-Sincan banliyö hattı”nın metro standardına kavuşacak Başkentin demiryolu ve karayolu trafiğini rahatlatmak amacıyla mevcut demiryolu hattında yapılacak çalışmalar sonucunda banliyö hattı metro standardına getirilirken Büyükşehir Belediyesince demiryolu alt ve üst geçitleriyle köprü inşa edilerek tüm hemzemin geçitler kaldırılacak.
TCDD ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin demiryolu ve karayolu trafiğini rahatlatmak amacıyla mevcut demiryolu hattında çalışmalara 1 Ağustos 2011 tarihinde başladı. Kayaş-Sincan banliyö hattında ise 1 Ağustos 2011 Pazartesi gününden itibaren banliyö taşımacılığına ara verildi.