Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
14 Ekim 2010 Perşembe - 03:23

Başkent'e coşkulu kutlama

Ankara’nın başkent oluşu tüm kentte coşkulu bir şekilde kutlanırken, törenler Ulus Meydanı’nda başladı. Törende konuşan Vali Yüksel, Ankara’nın başkent olarak kabulünün tarihi bir süreci ifade ettiğini söyledi.

Başkent e coşkulu kutlama

ANKARA’nın başkent oluşu dün tüm kentte coşkuyla kutlandı. Ankara’nın başkent oluşunun 87. yıldönümü dolayısıyla tüm gün süren törenlerin ilki Ulus Meydanı’nda yapıldı. Törende konuşma yapan Vali Alaaddin Yüksel, devletinin milletiyle bölünmez bütünlüğünü ve al bayrağın yüceliğini yüreğinde hisseden Ankaralıların bugün son derece anlamlı bir günü heyecanla idrak ettiklerini ifade etti.

Tarihi bir süreci ifade ediyor

Dünyadaki devletlerin başkentlerinin yeri ve zamanı geldiğinde kutlama yaptıklarını vurgulayan Yüksel, “Dünyada bulunan bütün devletlerin başkent kabulü, siyasi kararlarla olmuştur. Ankara’nın başkent olarak kabulü ise tamamen bir tarihi süreci ifade etmektedir. Ankara’nın başkent oluşu ne bir şehirden başkentlik unvanını alıp bir başka yere götürülmesi veyahut da ‘hadi gelin bir yeri başkent yapalım, onu yeniden inşa edelim’ demek değildir” dedi.

Yüksel’den duygu dolu konuşma

Ankara’nın başkent oluşunun Türk halkının tarihin akışı içinde gerçekleştiğine dikkati çeken Yüksel, şöyle konuştu:
“19 Mayıs 1919 yanmış ve yakılmış, Anadolu toprakları üzerinde elinden her şeyi alınmış, umutları koparılmış şekilde Anadolu’ya çıkan Gazi Mustafa Kemal, adım adım Anadolu’nun her yerini gezdi. Kimi kırgınlıklar, kimi kaygılar, yer yer korkular ve de ümitsizlikler, her yerde gaflet ve dalaleti yer yer hıyanetleriyle gördü. Atatürk, Anadolu insanıyla buluştuktan sonra istikametini büyük umutlarla Ankara’ya çevirdi ve 27 Aralık 1919’da Dikmen’de Ankaralılarla buluştu. Bu sabah yatağından kalkan her Ankaralı, kendisini Dikmen sırtlarındaki heyecan içerisinde buldu.”

Ankara için ne yapsak az

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de, “Ankara için ne yapsak az” dediği konuşmasında şunları söyledi:
“Ankara için ne yapsak az. Ulus’un değişimi için, restorasyonu için düğmeye basmış bulunuyoruz. Hacı Bayram’dan başlamak üzere Kale’de, Hıdırlıktepe’de devam eden çalışmalarımız inşallah önümüzdeki sene itibaren şu anda içinde tören yaptığımız alanı da kapsayacak tarzda gelişecek. Bu meydan, Ankara’ya layık çok daha büyük hale gelecek. Ankara’yı daha güzel hale getirmek için el birliğiyle herkesle çalışmaya söz veriyoruz.”
Konuşmaların ardından bir öğrenci, “Ankaram” şiirini okudu. Ankara Kulübü seğmenlerinin sunduğu gösterinin ardından tören sona erdi. Seğmenler, daha sonra Ankara Kalesi’ne Türk Bayrağı dikti.

Anıtkabir’e ziyaret

ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel başkanlığındaki heyet, Ankara’nın Başkent oluşunun 87. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Vali Yüksel, Melih Gökçek ve beraberindeki heyetle, Aslanlı Yol’dan yürüyerek tören alanına geldi.Ulu Önder’in mozolesine çelenk koyan ve ardından da Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Yüksel, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Ankara’nın başkent oluşunun 87. yıl dönümünde bugün huzuruna heyecan ve gururla geldik Ankara ve Ankaralılar bundan 87 yıl önce yaktığın istiklal ve bağımsızlığımızı sembolleştiren Başkent Ankara meşalesini hiçbir zaman söndürmeyecekler ve gururla taşımaya devam edeceklerdir. ‘Benim gönlümde bambaşka yeri vardır’ dediğin Ankara ve Ankaralılar, bugün fikirlerini ve duygularını daha iyi anlıyor ve seni yüreğimizde daha kuvvetli hissediyoruz. Büyük Atatürk, Ankaralıların aydınlık zihninde, vefakar sinesinde ve engin sevgisinde ebediyete kadar var olacaksın.”

Zirveden mesajlar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Ankara’nın başkent oluşu milli egemenliğe dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma sürecindeki ciddi bir aşamadır. Cumhuriyetle birlikte gelişimini sürdüren Ankara, bugün dünya başkentleri arasında saygın bir yer edinmiştir.”

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: “Milli mücadelenin ardından Ankara, büyük umutlarla doğan Cumhuriyetimizin parıltılı geleceğinin yazıldığı başkent olmuştur. Ankara, bağımsızlık mücadelesindeki hayati rolünün yanı sıra Cumhuriyet tarihi boyunca da ülkemizin gelişme ve kalkınma hamlelerinde başkent olarak merkezi bir görev üstlenmiştir.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Cumhuriyet’in ilk günlerinden beri sürekli gelişen ve büyüyen Ankara, inanıyorum ki bugün olduğu gibi geleceğin de örnek başkentleri arasında yerini alacaktır. Cumhuriyetimizin simgesi haline gelen Ankara’nın başkent oluşunun yıl dönümünü kutluyor, bütün vatandaşlarımı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

 
Belediye'nin otobüsleri hacizli
 
Görme engellilere darbe
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bravo 14 Ekim 2010 Perşembe 14:33

Ankara dünya başkenti olacak kent.

Yorumu oyla      0      0  
cevat karacan 14 Ekim 2010 Perşembe 14:33

Ben de bu güzel günümüzü kutluyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye'nin otobüsleri hacizli
Büyükşehir Belediyesi’nin borçları baş ağrıtmaya devam ediyor. Kızılay’a ...
Ankara’da ekmeğe zam yok
ATO Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını ...
Lezzet incelikleri anlatıldı
Türk ve dünya mutfaklarına lezzetli bir yolculuk isimli sohbet toplantısına ...
 
Ulucanlar Cezaevi tekrar açılıyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanat merkezine çevrilen eski ...
Birand'a göre: "PKK uluslararası siyasi parti"ymiş...
Posta Gazetesi yazarı Mehmet Ali Birand öyle bir yazı yazdı ki, insanlık ...
Meclis'ten önemli kararlar
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kızılırmak suyundan, Türkiye’de ilk olarak ...
 
Gösteri Merkezi’nde yıkım
Büyükşehir Belediyesi’yle Çankaya Belediyesi arasında tartışmalara neden ...
Gölbaşı Belediyesi çalışıyor!
Gölbaşı Belediyesi, kış ayı öncesinde mahallerde başlattığı imar ve fen ...
Timsal Hanım kardeşleri arıyor!
Kurtuluş Savaşı’nın kahraman komutanlarından, Eski TBMM Başkanı Kazım ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri