Kılıç, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Çamlıdere barajlarını gezdirdiği medya mensuplarına, Ankara’ya su sağlayan barajlardaki doluluk oranları hakkında bilgi verdi.
Şu anda Ankara’ya su sağlayan barajlardaki doluluk oranının, Çamlıdere Barajı hariç yüzde 95, Çamlıdere dahil yüzde 47 seviyesinde olduğunu kaydeden Kılıç, “Yüzde 47 seviyesi Ankara’nın 2-2,5 yıllık suyu demektir. Onun için Ankara’nın su sıkıntısı yok. Kullanıcılar, israf etmemek şartıyla bu konuda rahat olabilir” dedi.
İlk kez baraj taştı
Ankara’daki barajlara yağmur ve kar sularının Ocak ve Mayıs aylarında geldiğine işaret eden Kılıç, “Gerçekten sevinilecek bir durum. İnşallah bundan sonraki yıllarda da Ankara’nın su sıkıntısı olmayacak. Mayıs ayı sonu itibariyle, öyle zannediyoruz, Ankara’nın üç yıllık suyunu barajlarımızda depo etmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Çubuk Barajı’nın suyunun taştığını belirten Kılıç, “İlk defa 25 yıldır barajımızın taştığını bu sene gördük” diye konuştu.
Barajlardaki suların yağmur ve kar sularından meydana geldiğini, su havzalarında kimyasal, sanayi madde atıklarının da bulunmadığını söyleyen Kılıç, bu nedenle ASKİ’nin sağladığı içme suyunun, piyasada satılan suların yüzde 90’ından daha kaliteli olduğunu iddia etti.
Dört arıtma tesisi
Ankara’nın içme suyu kalitesini eleştirenlerin laboratuvar analizi yaptırmadığını savunan Kılıç, bu zamana kadar ASKİ suyunun kalitesini tenkit edenlerin hiçbirisinin elinde laboratuvar analizi olmadığını öne sürdü.
ASKİ’nin yeni projelerinin de devam ettiğini vurgulayan Kılıç, Ankara içinde ve Büyükşehir’e yeni katılan yerlerdeki projelerin sürdüğünü dile getirdi.
ASKİ Genel Müdürü Kılıç, Ayaş, Kalecik, Elmadağ ve Kazan’daki arıtma tesislerinin, bir aksilik olmazsa bu yıl sonbaharda açılacağını sözlerine ekledi.