Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, ilçede artık turistik bir ürün haline gelen “Beypazarı Kurusu”nun, geçmiş yıllarda kadınlar tarafından mahalle fırınlarında, sonbaharda üzümler toplandıktan sonra yapılan bir ürün olduğunu söyledi.Bir nevi peksimet olan “Beypazarı Kurusu”nun en büyük özelliğinin asma yaprakları üzerinde kurutulması olduğunu ifade eden Özalp, “Böylece kendine özgü bir tadı olurdu. Bir yıl boyunca gelen misafirlere ikram edilir, okula giden çocuklar ile işe giden kocaların yanına koyulurdu. Beypazarı’ndaki turizm hareketiyle birlikte kuru artık geçim kaynağı oldu. Şu anda 10 üzerinde kuru imalatının yapıldığı imalathane var. Buralarda günlük 5 tona yakın kuru imalatı yapılıyor” dedi.
TSE’ye başvuruldu
Özalp, un, süt, tereyağı, margarin, tuz ve mayayla, özel şekilde üretilen “Beypazarı Kurusu”nun, Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiğini dile getirerek, ürünün coğrafi işaret tescilini almak için Beypazarı Ticaret Odası’yla birlikte Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulduğunu bildirdi.
Nasıl yapılıyor?
BEYPAZARI Kurusu, buğday unu, süt, tereyağı, maya, tuz ve tarçın kullanılarak yapılıyor. Unun içine süt ve yağ, maya ve tarçın ilave edilerek, hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur daha sonra elle 4 santimetre kalınlığında rulolar haline getirilerek, baklava dilimi şeklinde kesilir. Kesilen kurular, geniş tepsilere dizilerek bir süre sıcak ortamda mayalanmaya bırakılır.
Kabaran hamurlar, fırına verilerek bir süre pişirilir. Pişirilmenin ardından fırından çıkarılan kurular soğuduktan sonra tekrar tepsilere konularak fırına verilir ve içinde nem kalmayıncaya kadar üç-dört düşük derece ısıda kurutulur.