YAPILAN araştırmalara göre Türkiye’de iki milyon civarında bilgisayarın ele geçirildiğini ve farklı amaçlarla kullanıldığını belirten Trend Micro Akdeniz Bölge Müdürü Ercan Aydın, “Tüm dünyada bu alanda büyük bir ticaret var. İnternet üzerinden bilgi çalınmasıyla ilgili endüstri trilyon doların üzerinde. Dünyadaki uyuşturucu kaçakçılığından daha büyük bir endüstri haline gelmiş durumda” dedi.
Sektör çok hızlı büyüyor
Sektörün çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ifade eden Aydın, bilgisayar ve internet kullanıcılarını uyardı. Bilinç seviyesini arttırmaya çalıştıklarını belirten Aydın, sektörün durumunu anlattı ve şunları söyledi: “Kötü niyetli kişiler bilgisayarları ele geçirerek spam amaçlı kullanıp çeşitli ürünlerin tanıtımını yapabiliyorlar. Evinizdeki bilgisayarı çocuk pornosu amacıyla kullanabiliyorlar. Bu durumda siz suçlu oluyorsunuz. Kullandıkları yeni teknolojiler nedeniyle de bunun kaynağını bulmak çok zor. Rakibimiz, bilinçsiz kullanıcılar. Bilinç seviyesinin yükselmesi, pazardaki kötü niyetli kişilerin eylemlerini engelleyecek.
Türkiye’de facebook kullanıcı sayısının 17 milyon olduğu açıklandı. İnternet kullanıcısının ise 8-10 milyon arasında olduğu düşünülüyor. Bu, bizim teknolojiyi ne kadar iyi takip ettiğimizi gösteriyor. Bu sebeple güvenlikle ilgili sorunlarla da karşılaşıyoruz.
İnsanların facebookta uygulama yüklerken dikkatli olması gerekiyor. Bazı kişiler facebookta tüm bilgilerini detaylı olarak yazıyor. Kullanıcıların kişisel bilgilerini kısıtlı olarak paylaşmalarını öneriyoruz. Facebookta profilinizi kim ziyaret etti adlı bir uygulama var. Aslında bu gerçek bir uygulama değil. Saldırılara bire bir açık durumdayız. Facebook gold hesabı gibi bir uygulama da yok. Bu uygulamayla, kredi kartı bilgilerinizi alıp, internet ortamında satabiliyorlar.
Türkiye’de lisanslı olarak antivirüs satışı 400 ila 500 bin adet arasında. Ücretsiz olarak internetten indirilip kullanılabilen antivirüs programları da var. Ancak bilgisayarların çok büyük bir kısmı korumasız. İnsanların bununla ilgili bir bilinci yok.
Sektörümüzde gelecek süreç heyecan verici
3G mobil çalışanlara çok ciddi bir esneklik sağlıyor. 3G önümüzdeki dönemde IT’nin kullanımını ve yaygınlaşmasını çok ciddi anlamda etkileyecek. Bunun bir destekçisi de netbooklar. Çok uygun fiyatlara netbooklar var. Operatörler de bu konuda kampanyalar yapıyor. Amaç, 3G’yi yaygınlaştırmak. Teknoloji altyapısı, bireylerin kullanımına yönelik olarak çok kolay erişilebilir bir hale geldi. Fiyatı uygun olduğu için, her gittiğiniz yerde çalışabildiğiniz için farklı bir profil de bu işle ilgilenmeye başladı.
Dezavantajlar azalıyor
Kullanımının artması da pazarın büyümesine katkıda bulunacak. Ülkeler de aslında şirketler gibi yönetilmeye başlandı. Türkiye yurt dışına ciddi mal satan bir ülke. İletişimimiz ne kadar kolaylaşırsa, dezavantajlarımızı da azaltmış oluyoruz. Bizim bir avantajımız da çok genç olmamız. Genç olduğumuz için bu tip yeni teknolojileri çok hızlı alıp, adapte edebiliyoruz. Önümüzdeki süreç sektörümüz için heyecan verici.
Ertelenmiş talep ekonomiye yansır ve hayatı etkiler
“Geçen sene sektörümüz için zor bir yıldı. Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ciddi bir daralma oldu. Biz güvenlik sektörü olarak biraz daha az etkilendik. Geçen seneyi küçülme olmadan kapattık. Bu, bizim için bir başarıydı. Geçen sene beklentileri karşılamak amacıyla daha uygun fiyatlı ürünleri tedarik ettik ve pazara yeni çözümler sunarak iş hacmimizi belli bir seviyede tuttuk.”
Bu sene iyi bir yıl olacak
“Ciromuz aynı olabilir ama geçen sene çok daha fazla kullanıcıya ulaştık. Bu sene iyi bir yıl olacak. Ertelenmiş bir talep var. Bu durum, genel ekonomiye yansıdığı gibi, IT sektörüne de (enformasyon teknolojileri) yansıyacaktır. IT sektörü Türkiye’de geçmişe göre çok daha iyi bir noktada olsa da hala yurt dışındaki gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok küçük boyutta.”