ANKARA /Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) ev sahipliğinde, JW Marriott Otel’de gerçekleşen, “2023’e Doğru: Atılım için Bilişim Konferansı”, bilişim alanında uzman isimleriAnkara’da buluşturdu. Sektörün önde gelen temsilcileri, bürokrat ve uzmanlardan oluşan 400’e yakın izleyicinin katıldığı etkinlikte konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bilişim bir sektör değil, bir yaşam alanıdır. Nerede yaşarsanız, ne işi yaparsanız yapın, bilişimsiz olmuyor artık. Çağımız bilgi çağı. Konferansın isminde de belirtildiği gibi, atılım yapmak istiyorsanız bilişim şart” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEN GEÇMEK ZORUNDA
Bilginin ülkelerin kalkınması için en önemli itici güç olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları söyledi:
“Genç nüfusa rağmen yetişmiş iş gücü bulmakta zorlanıyoruz. Ar-Ge mühendisi, yazılımcı, programcı arayan var, biz de arıyoruz, bulamıyoruz. Burada bir yanlış var. Bilişimde öne gideceğiz ama ‘hadi buyur iş başı’ dediğimizde adam yok. Bu çok önemli. Demek ki hala eğitim tarafında ciddi bir çalışmaya ihtiyacımız var.
UÇUK PROJELER BEKLİYORUM
Ar-Ge’nin önündeki engellerin kaldırılması ve bu yöndeki teşviklere ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Bakanlık olarak bilişim ağırlıklı bir Ar-Ge fonu kurduk ve desteklemek için 79 projeye 90 milyon liralık bir bütçe ayırdık. Çeşitli projelere destek vermeyi de sürdüreceğiz. Ben daha uçuk projeler bekliyordum. Ufku sınırlandırılmış projeler geldi. Biz istiyoruz ki yeni bir şey olsun, uçuk olsun, başkalarının hiç düşünmediği birşey olsun. Benim için o Ar-Ge projesi daha makbul ama bu bir öğrenme süreci. Bundan sonraki dönemlerde bunları da göreceğiz.”
TEKNOKENTLERE UYARI
Üniversitelerdeki teknokent uygulamalarını eleştiren Yıldırım, şunları kaydetti:
“Üniversiteler, teknokent alanlarında otel gibi arsa, oda satmaya başladılar. Bu şekilde olmaz. Üniversite bunu yaparsa, 15 eurodan, 22 eurodan yer satarsa bu iş Ar-Ge olmaz, bu iş ticaret olur. Üniversitenin işi ticaret değil, üniversitenin işi geliştirmedir, araştırmadır. Bırakın ticareti sokaktaki tüccar yapsın. Sizin ne ihtiyacınız var? Devlet veriyor bütçenizi, ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Efendim döner sermaye oluşturalım, buradan seyahatler yapalım, maaşlara ilaveler yapalım. Tamam eyvallah ama ölçüyü, ayarı da kaçırmayalım. Biz ne yapacağız? Teknoparkların üniversitelerle ilişkilendirilmesine son vereceğiz. Eğer böyle devam ederlerse bu da yakındır.”ANKARA /