Tıp literatüründe birbirine yapışık olması nedeniyle ‘at nalı’ diye adlandırılan böbrek, iki hastaya umut oldu.
Aksaray’da hayatını kaybeden 21 yaşındaki donörün bitişik böbreği Ankara’da yıllardır böbrek bekleyen Gülsün Yavaş ve İmran Güney isimli hastaları hayata bağladı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen operasyonunun Türkiye’de 4’üncü, Ankara da ilk olduğu belirtildi.
14 YILDIR BEKLİYORDU
Dört çocuk annesi 57 yaşındaki Gülsün Yavaş 14 yıldır hemodiyaliz tedavisi gördüğünü belirterek, “Haftada üç kere diyalize giriyordum, ev işlerini yapamıyordum, midem bulanıyordu, tansiyonum düşüyordu, su bile içemiyordum. Bundan sonra artık yapamadığım işleri yapacağım, torunlarımla daha çok vakit geçireceğim” dedi.
ŞİMDİ YENİDEN DOĞDUM
İki çocuk annesi 43 yaşındaki İmran Güney ise 9 yıldır periton diyaliz tedavisi gördüğünü hatırlatarak, böbrek yetmezliği hastalığının sıkıntısını en iyi böbrek hastalarının bildiğini anlattı. Böbrek hastalarının çok acı çektiğini dile getiren Güney, yapılan tetkiklerin ardından böbreğin kendisine uygun olduğunun tespit edildiğini ve nakilden sonra yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi.
800 KİŞİDE BİR GÖRÜLÜR
At nalı böbreğin 800 kişide bir görüldüğünü belirten Atatürk Hastanesi Organ Nakli Ekip Başkanı Doç. Dr. Mehmet Kılıç, iki böbreğin birbiriyle bağlı bir şekilde durduğundan at nalına benzemesi sebebiyle tıp literatürüne de ‘at nalı’ ismiyle geçtiğini söyledi. At nalı böbreğin fonksiyonlarının normal olduğunu ifade eden Kılıç, damarsal ve yapısal bozukluklarından dolayı teknik olarak nakledilmesinin zor olduğunu anlattı.