MAMAK Hüseyingazi Bostancık Caddesi üzerinde bulunan Üstündağ Apartmanı’nın giriş katındaki dairenin balkonunun yolun tek şeridini kapatması, Altındağ Belediyesi ile apartman sahibi arasında krize neden oldu. Dört yıldır çözüme kavuşturulamayan sorun, tarafların uzlaşma yoluna gitmemesiyle iplerin iyice gerilmesine neden oldu.
Beni atmaya çalışıyorlar
Arsasının tapusunun olduğunu söyleyen Vedat Üstündağ, 1983 yılında çıkan imar affından yararlandıklarını ve binalarının da tapusunun da olduğunu söyledi. Dairelerin tek tek beyan edildiğini ve kira gelirleri nedeniyle 20 yıllık vergi mükellefi olduğunu söyleyen Üstündağ, “Kaçak yapı’ diyerek, benim binamı yıkmaya çalışıyorlar. Cadde üzerinde bulunan diğer mal sahiplerine yaptıkları gibi komik bir miktar para ile beni buradan atmaya çalışıyorlar” dedi.
Mahkemenin verdiği durdurma kararına rağmen Altındağ Belediyesi ekiplerinin hemen her gün yıkıma geldiğini iddia eden Üstündağ, şöyle konuştu:
“Yolun karşısı Mamak Belediyesi, bizim kapının önü ise Altındağ Belediyesi sınırları içinde kalıyor. Mamak ve Altındağ belediyeleri yolu genişleterek bulvar yapmak istiyor. 2006 yılında bu iki belediye Büyükşehir Belediyesi’ne yolu genişletmek için teklif sunuyor. Büyükşehir teklifi kabul ediyor ve bu bölgede etüt çalışmaları yapıyor. Mamak Belediyesi kendi sınırları içinde yer alan mal sahipleriyle uzlaşma yoluna giderek, yolun kendine ait kısmını genişletiyor.
Mahkeme 400 bin TL’lik değer biçti
Gerekli olan parasal kaynağı alan Altındağ Beldiyesi ise, yol üzerinde evi olan mal sahiplerine bu kaynaktan hiçbir şey vermedi. Bütün arsaların, binaların, yapıların kaçak olduğunu söyleyerek herkesi bir yerlere dağıttı. Yıkım sırası bana geldiğinde, 67 bin TL vererek benden de kurtulmak istediler. O günden bu yana rahat uyku uyuyamıyorum. Kiracılarımızı tehdit ettiler, hepsi binayı terk etti. Mahkemeye suç duyurusunda bulundum. Kamulaştırma kararı çıkarmadan, beni evimden çıkaramayacaklarını söyledim. Mahkeme yer tespiti ve bina ile arsanın değerini tespit etmek için bilirkişilerden oluşan bir heyet görevlendirdi. Mahkeme onaylı heyet raporunda, benim binamın ve arsamın değerinin yaklaşık 400 bin TL olduğu kararlaştırıldı. 400 bin TL olan mal değerine karşılık, belediye bana 67 bin TL veriyor.
Durdurma kararına rağmen kapıma dayandılar
Belediyenin açmış olduğu karşı davaya rağmen, mahkeme durdurma kararı verdi. Belediye 7 Mayıs’ta, bölge idare mahkemesine giderek durdurma kararına itiraz etti. Bu itirazı mahkeme reddetti. Mahkemelerin verdiği onlarca durdurma kararına rağmen, kapıma dayanıp binamı yıkmaya çalışıyorlar. 13 dairesi ve üç dükkanı olan binada sadece ben yaşıyorum. Avukatım bana evi terketmememi, yasada terkedilmiş binaların yıkılabileceği konusunda bir kanun boşluğu olduğunu söyledi. Her dairenin aboneliği ayrı. Biz buranın kamulaştırılmasını istiyoruz. Arsa ve binanın tapusu olduğu için mahkemenin gösterdiği ederi vermek zorundalar.”
Kararı kalktı tek kuruş vermeden yıkacağız
ÜSTÜNDAĞ’ın iddialarına yanıt veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise yolun üzerinden geçen bütün evleri yıktıklarını söyledi.
Üstündağ’ın iddialarını yalanlayan Tiryaki, şunları söyledi:
“Bu vatandaş avukatını dinliyor. Şu anda o bölgede sıfır daireler 80 bin TL’ye satılıyor. Bu yapı kaçak ve ruhsatı yok. O binayı şu anda satmaya kalksa
20 bin TL’ye bile satamaz. Üstündağ, mahkemeye gitti. Mahkemeler yıkım kararlarına ilk aşamada durdurma kararı verir. Biz itirazımızı yaptık, gerekçelerimizi söyledik ve mahkeme durdurma kararını kaldırdı. Üstündağ’ın bütün derdi verdiğimiz paranın daha fazlasını almak.
Biz eskiden 90 bin TL teklif ettik. Şimdi tek kuruş para vermeden
burayı yıkacağız. Bizim mahkemenin verdiği durdurma kararına rağmen yıkım ekibi çıkarmamız mümkün değil.”