ANKARA / Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişinin sigara kullandığını belirten Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, son yıllarda hem sigara içen kişi sayısında hem de içilen sigara sayısında azalış olduğunu bildirdi. 2008 yılında yüzde 31,2 olan yetişkin sigara kullanımının 2012 yılında yüzde 27,1'e düştüğünü hatırlatan Bilir, bunun önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. sağlık bakanlığı’nın 400'den fazla sigara bırakma merkezi olduğunu, bu sayının üniversite, özel hastanelerin sigara bırakma merkezleriyle arttığını anlatan Bilir, bu merkezlerin sigarayı bırakmak isteyen kişilere katkı sağladığını belirtti.
SÜRDÜRMEK MÜMKÜN
Sigara tüketimini azaltmak için caydırıcı unsurların çok önemli olduğunu vurgulayan Bilir, şöyle devam etti:
“Ramazan ayı da bu anlamda caydırıcı bir unsur. Ramazan ayında oruç tutanlar sabahın erken saatinden güneşin batımına kadar sigara içmiyor. Bu yaklaşık 17 saati buluyor. Bir kişi 17 saat sigara içmediği için ne rahatsızlanıyor, ne hastalanıyor. Kişi bu kadar saat içmeden durabiliyorsa, devamında da sigara içmemeyi sürdürmesi mümkün. Demek ki insanlar sigara içmeden durabiliyor. Bunu tüm hayatları boyunca da devam ettirebilirler. Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım."
KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Sigaranın birden bırakılması gerektiğini vurgulayan Bilir, "Yavaş yavaş sigarayı azaltacağım" diyenlerin başarılı olamadığını kaydetti. Sigara kullanımını bırakmayı düşünmeyen kişilere de iftardan sonra arka arkaya sigara içmemeyi öneren Bilir, bununsağlık için çok riskli olduğunu, kalp krizini tetikleyen bir unsur olabileceğini söyledi.ANKARA /