Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Ticaret Bakanlığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı: Sahte Kargo Bildirimlerine Dikkat
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
Bakan Memişoğlu:Sağlık Sisteminde Temizlik Süreci Başladı
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
22 Ocak 2018 Pazartesi - 10:12

Bu mahallede Türkler azınlık: Ulubey

TBMM Mülteci Hakları Komisyonu’nun hazırladığı rapora göre Başkent’teki 80 bin Suriyeli sığınmacının yarısı Altındağ’da. Ulubey Mahallesi’nde ise 10 bini bulan Suriyelilerin nüfusu Türk vatandaşlarını geride bıraktı.

Bu mahallede Türkler azınlık: Ulubey

Meclis Mülteci Hakları Komisyonu, iki yıllık çalışma sonucunda hazırladığı Göç ve Uyum Raporu’nda Altındağ’a özel bölüm ayırdı. Rapora göre, Başkent’teki 80 bin Suriyeli sığınmacıdan yarıdan fazlasının yaşadığı ilçede mülteci gettosu oluştu. Ulubey Mahallesi’nde Suriyeli sayısı Türk vatandaşlarını geçti.
Meclis raporuna göre kentteki Suriyelilerin 60 bini Altındağ ve Mamak’ta yoğunlaştı. Altındağ Kaymakamı Erol Karaömeroğlu ve Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile yapılan görüşmelere ayrıntılı yer verilen rapordaki bazı tespitler şöyle:

NEDEN ALTINDAĞ?

“Altındağ’da yoğunlaşmanın sebebi öncelikle bölgede bulunan sanayi alanının yarattığı iş imkanları ve diğer sebepleri ise kentsel dönüşümün gerçekleşmesi ve ucuz konut bulunmasıdır. Akrabaların bir yerde toplanma isteği de çekim merkezi yapmaktadır. Kentsel dönüşüm çok sık adres değişikliğine neden olmaktadır. Bu durum da alanda kontrolü zorlaştırmaktadır.

SUÇTAKİ PAYLARI DÜŞÜK

Altındağ bölgesinde Suriyelilerin suça katılma oranı 50 bin kişide 2015 yılında 283, 2016 yılında 313 ve 2017 yılında (6 aylık) 114 vakadır. Bu çok düşük bir orandır. Altındağ bölgesinde refakatsiz çocuk bulunmamaktadır. İskitler bölgesinde Suriyeli çocukların istismar edildiği iddiaları vardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yurtlardan kaçan çocuklar olduğu iddiaları bulunmaktadır. Şimdiye kadar tespit edilen 18 refekatsiz çocuk bakanlığa teslim edilmiştir. İskitler bölgesinde asayişsizlik Türk vatandaşlarından kaynaklanmaktadır. Çocukların istismar edildiğine dair bir tespit bulunmamaktadır.

TÜRKMENLER ÖRGÜTLÜ

Ankara’da Türkmen nüfusu da yüksektir. 60 bin civarında da Türkmen bulunmaktadır. Fırat Kalkanı harekatı sonrası göçler artmıştır. Ancak Cumhuriyet tarihi boyunca Ankara’ya Türkmen göçü olmuştur. Oldukça iyi örgütlenmiş durumda olan Türkmenler dernekleri vasıtasıyla Ankara’ya göç eden Türkmenlere sahip çıkmaktadırlar. Ankara’da ağırlıklı olarak Abidinpaşa ve Yenimahalle’de yaşamaktadırlar. Dil ve entegrasyon problemleri çok azdır.

AFGANLAR SİSTEM DIŞI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sistemi Suriyeliler dışındaki misafir öğrencilere açık değildir. Örneğin Ankara’nın Şereflikoçhisar’da yoğun bir şekilde bulunan Afgan öğrencilerin sisteme kaydı mümkün olmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının modüllerini Suriyeli dışındaki çocuklara da açması gerekmektedir. Ankara’da Suriyeli, Irak Türkmeni ve Afgan 150 bin civarında sığınmacı bulunmaktadır. Bu insanlar Ankara’ya büyük oranda entegre olmuş durumdadırlar. Eğitim ve sağlık hizmetine ulaşım sağlanmıştır. Dil problemi de aşıldıktan sonra entegrasyon süreci hızlanacaktır.

DİLENCİLER TÜRK VATANDAŞI

Ankara’da dilencilik yapanların yüzde 99’u Suriyeli olmayıp, birçoğu profesyonel dilencilik yapan Türk vatandaşıdır. Türkiye genelinde dilencilik yapan Suriyeliler geçici barınma merkezlerine yerleştirilmektedir.

YARDIMDAKİ YANLIŞ ANLAMA

Yerel halk gelen gıda yardımlarının çöpe gittiğini söyleyip tepki göstermektedir. Avrupa Birliği üzerinden gelen yardımların hükümet tarafından verildiği sanılması, Suriyelilere giden yardımlara yönelik yerel halkta tepki oluşmuştur. Özellikle verilen nakit yardımlar tepkiye yol açmaktadır. Belediyenin Suriyelilere yardım etmesi tepkilerden dolayı her geçen gün zorlaşmaktadır. Kadınlara, çocuklara, hastalara ve yaşlılara yönelik tepki bulunmamaktadır. Ancak erkeklerin Suriye iç savaşına katılmamalarına yerel halktan tepki gelmektedir. İlçe belediyelerinin gelir kaynakları kitlesel bir göçü yönetecek seviyede değildir.”

ULUBEY'DE 10 BİN SURİYELİ

Rapora göre Ulubey Mahallesi’nde Suriyeli nüfusu Türk vatandaşlarını geçti. Meclis komisyonu, mahalle muhtarı Niyazi Köroğlu ile kentin göç uzmanından bilgi aldı. Raporda şunlar kaydedildi:
“Mahallede 9 ila 10 bin arasında Suriyeli yaşamaktadır. Suriyeli nüfusu yerel nüfusu geçmiştir. Suriyelilere yeni biyometrik kimlikler dağıtılmaya başlanmıştır. İkametgah belgelerinde zaman zaman tahrifatlar yapıldığı gözlemlenmektedir. Ulubey mahallesinde bulunan Suriyelilerin yüzde 80 ila 90’ı Siteler bölgesindeki işletmelerde çalışmaktadır. 295 hane Kızılay Karttan faydalanmaktadır. Kızılay Kart verilebilmesi için hanede en az 4 çocuk olması veya yüzde 40 engelli olan 2 engelli olması yahut 65 yaş üstü 2 kişi bulunması aranmaktadır. Kızılay Karttan faydalanabilmek için bazı aileler hanelerini birleştirmektedir. Ankara’ya gelinmesinin ana sebebi iş bulmanın kolay olması ve ücretlerin daha yüksek olmasıdır.”

 

İşletme sahiplerinin tamamına yakının Suriyeli olduğu Şehit Rafet Sever Caddesi boyunca dizili tüm dükkanlarda Türkçe ve Arapça tabelalar asılı. Restorandan markete, kasaptan berbere kadar her alanda iş sahibi olan sığınmacılar, toptancılardan aldıklarının yanı sıra Suriye’den getirdiklerini söyledikleri ürünleri de satıyorlar. Savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve aileleriyle birlikte Ankara’da yeni bir hayat kuran çocuklar ise mahallede bulunan az sayıdaki Türk yaşıtlarıyla birklikte oyun oynuyor.

 
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Erdoğan’a destek tabanın da talebi
 
Dünya basınında Zeytin Dalı Harekâtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaralı at tedavi edildi
Mamak Belediyesi Veteriner Hizmetleri ekipleri, yaralı halde buldukları atı tedavi etti.
Kahkaha terapisi
Farklı sektörlerde çalışanlar, ‘Hayata Gülümse’ isimli etkinlikte bir ...
Havalar soğudu su sayaçlarına dikkat
Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yetkilileri, ...
 
Toprak kayınca yolun altı boşaldı
Sincan Belediyesi’nin Fatih Mahallesi’nde yaptırdığı kültür ve kongre ...
Lale Alt geçidi korku tüneline döndü
Sincan Plevne Mahallesi Atatürk Caddesi’nde vatandaşların Yüksek Hızlı ...
Kuzey Ankara’da kayalık kâbusu
Başkent’te etkili olan sağanak yağışın ardından gevşeyen kayalar, TOKİ ...
 
Keçiören’de evde geri dönüşüm
Keçiören’de başlayan ‘evden ayrıştırma’ yöntemi ile evsel atıklarda azalma ...
3 bin bebeğe 'merhaba'
Yenimahalle Belediyesi’nin yeni doğum yapmış ya da yapacak anne adaylarına ...
Emekli savaş uçağı TIR üstünde geldi
Kızılcahamam Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri