Ankara Yenimahalle Belediyesi Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü (AYBESK), dünyada bir ilke imza atarak, Tekerlekli Sandalye Bayan Basketbol Takımı’nı kurdu.
Türkiye’de Tekerlekli Sandalye Bayan Basketbol Ligi olmaması nedeniyle, engel tanımayan sporcuların erkekler liginde oynamak zorunda kaldıklarına dikkat çeken AYBESK Başkanı Şenol Balaban, “Engelli erkeklerimizin sokağa çıkmalarını ve sporla tanışmalarını sağladık. Şimdiki amacımız ise eve kapanan kızlarımıza ulaşmak. Bu nedenle Bayan Basketbol Takımı’nı kurduk, rakip arıyoruz” dedi.
Antrenmanlar sürüyor
AYBESK’in genç ve hırslı kadın basketbolcuları Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde ‘bayan ligi’ olmaması sebebiyle, erkeklerle mücadele etmek zorunda kaldı. Sporcular haftanın iki günü antrenörleri eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıklarını ve idmanlarını aksatmadan yapan sporcular hem hayata bağlanıyor, hem de erkeklere kafa tutuyor.
Mutluluk verici
19 yaşındaki üniversite öğrencisi Cansu Yeşilyurt, basketbol ile yeni tanıştığını belirterek, “Çok kısa zamanda kendimdeki olumlu gelişmeyi gördüm. Hayatta daha aktif olarak rol almak benim için mutluluk verici. Kendimize rakip arıyoruz ve bulursak kazanacağımızdan eminiz” dedi. 21 yaşındaki Yüksel Turgut ise, “Aydınlıkevler’de oturuyorum ve bu kulüpten haberim oldu. İletişime geçtim, çok yakın davrandılar ve buradayım, sporla uğraşmak mutluluk verici” diye konuştu.
Meditasyon gibi
21 yaşındaki Nazlı Demir, sporun kendini rahatlattığını ve problemlerini unutturduğunu dile getirerek “Tıpkı bir meditasyon gibi. Engelli arkadaşlarıma sesleniyorum. Engellerinizi gözünüzde büyütmeyin, eve kapanmayın, mutlaka kendinize bir uğraş edinin” derken, 15 yaşındaki Emine Aycan Orhan da kendini daha enerjik hissettiğini ve rakip tanımadığını sözlerine ekledi.
Erkek liginde oynayacaklar
Takımı Bölgesel Lig’den başlatıp, erkek liginde oynatmayı hedeflediklerini kaydeden AYBESK Başkanı Balaban, Türkiye’de 8.5 ve Ankara’da da 400 bin civarında engelli vatandaş olduğunu hatırlatarak, “Bu kadar yüksek bir rakamı sokakta yürüdüğümüzde görmüyorsunuz, bu insanlar nerede? Sorunun cevabını yine aynı yerde bulacağız. ‘Nerede’ diye düşünürsek bu insanlarımızı da dışarı çıkarmayı düşüneceğiz. Dışarı çıkarttığımızda da birlikte yaşamayı da öğrenmiş olacağız. Belediyecilik anlayışımızı değiştirip engelli insanlarımıza hitap eden ortak alanlar, çocuklarımızın ortak oynayabileceği parklar oluşturmalıyız. Engellilerimizin sporuna da yerel yönetimler olarak destek vermeliyiz.”