Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Viyana Belediyesi'nin ortak girişimiyle düzenlenen “II. Ulaşım Sempozyumu” başladı.
Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen sempozyumun açılışına Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi H. E. Heidemaria Gürer, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Avusturya Ulaşım İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Helmut Adelsberger, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, Viyana Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi Rudolf Schicker ile çok sayıda ulaşım uzmanı katıldı.
Sempozyumda bir konuşma yapan EGO Genel Müdürü Ömer Ulu, toplu taşımada konfor, hız ve ekonomik oluşu nedeniyle tercih edilen raylı sistemlerin inşasının oldukça maliyeti olduğunu ve bunun sadece belediyelerin öz kaynaklarıyla yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de hükümetlerin raylı sistem yapımında belediyelere destek vermesi gerektiğini belirten Ulu, “Metro gibi dev bütçeli projeler, sadece belediye bütçesiyle yapılacak projeler değildir. Bir süre sonra sıkıntılar başlıyor. Onun için çok maliyetli olan otobanlar, dev içme suyu projeleri ile raylı sistemler merkezi hükümet desteğiyle yapılmalıdır” diye konuştu.
Ankara'nın genel trafik sorunları ile alternatif çözüm önerilerini dile getiren Ulu, AB ülkesi kentlerin, şehir içi ulaşım sorunlarını çözmesine rağmen Türkiye'nin hala bir dizi sıkıntı yaşadığını kaydetti. Genel Müdür Ulu, metro alanında ilk girişimlerde bulunan bir milletin torunları olunmasına rağmen Türkiye'nin hala ciddi mesafeler alamadığını anlattı. Ankara'nın kent içi taşımacılığında toplu taşıma sistemlerinin payının yüzde 72'ler civarında olduğunu kaydeden Ulu, raylı sistemlerin toplu taşımadaki yoğunlunun arttırılması gerektiğini söyledi
ULAŞTIRMA PLANI YAPILMALI
Güvenli, ekonomik, konforlu ve hızlı bir toplu taşıma sistemi için Ulaşım Ana Planı'na ihtiyaç duyulduğunu bildiren Ömer Ulu, ancak belediye sınırları içerisinde bir çok kurumun kendini devlet gibi görerek, kendi başına iş yaptığını ve bunun da kent içi ulaşım koordinasyonunu engellediğini kaydetti. Bu planın mutlaka yapılarak kurumlar arası koordinasyonsuzluğun ortadan kaldırılması ve bu çalışmalara üniversiteler ile STK'ların da destek vermesi gerektiğini kaydeden Ömer Ulu, “Sağlıklı bir ulaşım için olmazsa olmaz koşul, bu ulaşım planının yapılmasıdır” dedi.
CEPTEN ULAŞIM BİLGİSİ ALANICAK
Vatandaşın şehir içi ulaşım durumu hakkında anında bilgilendirilmesi konusunda bir bilgi işlem proje üzerinde çalıştıklarını belirten Ömer Ulu, hangi yolların açık hangi yolların kapalı olduğu konusunda cep telefonu veya bilgisayar üzerinden anında bilgi alınabileceğini açıkladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ender Kaplan da, trafiğin denetlenmesi konusunda belediyelere yetki verilmesini önerdi. Kaplan, bu yolla kazanılacak gelirin de yine ulaşım projelerine harcanarak, kent içi trafiğin rahatlatılabileceğini ifade etti.
“İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK”
Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer de Türkiye ile Avusturya arasındaki ilişkilerin sadece ulaşım ve alt yapı ile sınırlı tutulmaması gerektiğini kaydetti. İki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin geliştirilmesini öneren Gürer, “İlişkiler geliştirilerek, illerde fahri konsolosluklar kurulmalı” diye konuştu.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk ise Avusturya'nın Avrupa Parlamentosu Dönem Başkanlığı döneminde Türkiye'ye çok yardımcı olduğunu söyleyerek, “Umarım bu sempozyum, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminde ve yakınlaşmasında etkili olur” dedi.
Avusturya Ulaşım İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Helmut Adelsberger de Türkiye ile Avusturya'nın, Avrupa ile Asya'nın birleşimindeki güzergahın iki kilit ülkesi olduğunu kaydetti.
Bu özellikleri nedeniyle iki ülkenin oldukça önemli bir işleve sahip olduğunu kaydeden Adelsberger, ulaşım ve alt yapı konularında Türkiye ile yakın ilişki içinde olduklarını söyledi ve ikili ilişkilerin gelişiminde sempozyumun başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
“BİSİKLET KULLANIMI TEŞVİK EDİLİYOR”
Viyana Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi Rudolf Schicker de, tüm belediyelerin hemen hemen aynı sorunlarla uğraştığını ve bunun başında da şehir içi ulaşım sorununun geldiğini aktardı.
Viyana'nın ulaşım sorunun çözümü için raylı sistemlere ağırlık verdiklerini kaydeden Schıcker, bisiklet kullanımını da teşvik ettiklerini ve daha küçük yaşlardaki çocuklara bu konuda eğitim vererek, trafikte bisiklet kullanım belgesi çıkarttıklarını dile getirdi. Schıcker, Viyana'nın şehir içi ulaşım sorununu çözmek için, bir platform oluşturduklarını ve çözüm önerilerinin burada ele alındığını aktardı.
Sempozyum İki gün sürecek.