ANKARA / ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için teknolojilerin geliştirileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli, Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı.
Törene; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ve davetliler katıldı.
Bakan Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, "Bu fabrika hayata geçtikten sonra artık dışarı göndereceğimiz 100 milyon doların üzerindeki bir değer, Türkiye’de kalacak. Paradan da daha önemli, çünkü bazen para verseniz de alamıyorsunuz” dedi. Bakan Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin ihraç edilmesinde çok daha kârlı duruma geçildiğini vurguladı.
10-15 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, şöyle konuştu:
10-15 milyar dolara ulaşacak bu pazarda artık üretici olacağımızı düşünüyoruz. Bu tesiste yüz binlerce çip üreteceğiz. Bina bir yıl sonra tamamlanacak. 18. ayda üretim testlerine başlayacağız ve 2 yıl sonra ilk ticari çiplerimiz teslim edilecek.
UÇURUMDAN TEKNOLOJİYLE ÇIKARIZ
"Patatesin fiyatına dün baktım, 2 TL civarındaydı. Patatesi özellikle Rusya 'ya satıyoruz ve katma değeri, yüzde 200 dolayında. Arabanın kilosu 10-15 dolarda. Bunun katma değeri yüzlerce. Ama nanoteknoloji temelli 10 gramlık bir çip yaptığınız zaman 10 bin dolar harcıyoruz ama satıldığında 100 bin dolar ediyor. Kilosu ise 10 milyon dolar. Patatesin 10 milyon katı. Yani Türkiye olarak biz orta gelir uçurumundan bu tür teknolojilerle çıkacağımızı düşünüyoruz."ANKARA /