Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Haziran 2021 Çarşamba - 12:01

Çocuklarda susuzluğun neden olabileceği 3 hastalık

Su içmenin, özellikle çocuklara da su içirmenin çok önemli olduğunu söyleyen Liv Hospial Ulus Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir çocuklarda susuzluğun neden olabileceği 3 böbrek hastalığını anlattı

Çocuklarda susuzluğun neden olabileceği 3 hastalık

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın vazgeçilmezi olan su; hayatın merkezinde olmalı ve asla ihmal edilmemelidir. Vücudumuz, yenidoğan döneminde yüzde 80’lere, erişkin dönemde de yüzde 60’lara ulaşan oranda su içerir. Hücrelerimizin içinde, dokularımızda, organlarımızda (Özellikle kan dolaşımımızda) değişen derecelerde su bulunur. Su içmenin, özellikle çocuklara da su içirmenin çok önemli olduğunu söyleyen Liv Hospial Ulus Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir çocuklarda susuzluğun neden olabileceği 3 böbrek hastalığını anlattı.

Sağlıklı bir beden için su için, içirin

Sağlıklı bir beden ve hatta sağlıklı bir ruh, uzun ve güzel bir ömür ile bol su içilmesi arasında güçlü bir bağ vardır. Metabolizmamız yoluyla ya da gıdalardan yeterli su elde etmemiz, üretmemiz söz konusu değildir, ek olarak mutlaka su içmek gerekir. Bu nedenle ne kadar su almamız gerektiği konusu önemlidir. 

Çocuğun yeterli su içtiği nasıl anlaşılır?

Çocuklarda yeterli su alım miktarı kilo başına yapılan hesaplarla belirlenir. Örneğin 20 kg ağırlığında bir çocuğun günlük su ihtiyacı 1500 ml iken, 30 kg ağırlığında bir çocuk günlük 1700 ml su içmelidir. Sadece su içmek değil, yeterli kalori, mineral ve vitamin içeren doğal ve sağlıklı beslenme kaliteli büyüme ve gelişme için gereklidir. Aldığımız suyun yeterli olup olmadığını denetleyen ve bize “susama hissi ile” sinyal veren çeşitli mekanizmalar vardır. Bu sistemlerin merkezinde böbrekler bulunur. Vücutta su azlığı olduğunda idrarımızı maksimum konsantre ederek (Bu da koyu sarı renkli idrar ile fark edilebilir) suyu vücutta tutarken, aşırı su alımı söz konusu olduğunda bol idrar çıkışı (su gibi renksiz idrar) ile bunu dengeleyen orkestra şefi böbreklerimizdir.  

Su vücutta ne işe yarıyor?

Tüm hücrelerimizde, dokularımızda ve organlarımızda su temel yapı taşlarından biridir.  Küçük yaşlarda büyüme hızı yüksek olduğundan su ihtiyacı daha da fazladır. Vücudumuzda gıdalardan elde edilen şeker, aminoasitler gibi moleküllerin çözünmesi ve hücrelerimize taşınması, üretilen toksinlerin temizlenmesi, hücrelerimizin yenilenmesi, dokularımızın gerekli gıda ve oksijen desteğini alabilmesi (Kan dolaşımı yoluyla) ve kan basıncının düzenlenmesi gibi pek çok önemli konuda yeterli su içilmesi hayati role sahiptir ayrıca vücut ısımızın belli bir aralıkta tutulması ve bağışıklık sistemimizin iyi çalışması da yeterli su içilmesi ile yakından ilişkilidir. 

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolları, böbrekler, idrar akışını sağlayan üreter adlı borucuklar, depolanma yeri olan mesane ve idrarın dışarı atılmasını sağlayan üretra adlı küçük bir borucuktan oluşur. Bu sistemin tamamının sağlıklı çalışması için yeterli su içilmesi hayati önem taşır. Aksi halde enfeksiyonlara yatkınlık kaçınılmaz olur. Konsantre ve durağan bir idrarda bakteriler hızlı şekilde çoğalabilir ve hücrelerimize tutunarak içine girebilir. İdrar yolu enfeksiyonları da böbreklere kalıcı zarar verebilir ve bu durum böbrek yetersizliğine kadar ilerleyebilir. 

Böbrek ve idrar yollarında taş hastalığı 

İdrarın aşırı konsantre olması durumunda bazı kristaller yoğunlaşarak taş oluşumuna yatkınlık yaratır. Ülkemiz böbrek taşlarının sık görüldüğü ülkelerdendir. Diyet, sıcak iklim, metabolik ve genetik nedenler taş oluşumuna yatkınlık yaratabilirler. Vücudumuzda gereğinden fazla tuz, kalsiyum, ürik asit gibi maddelerin varlığı taş oluşumunu başlatabilir. Taş oluşumunu önlemek için bol su içilmesi oldukça önemlidir. Böylelikle idrarda çeşitli kristallerin çökerek taş hastalığına yol açmasına engel olunabilir. Eğer zaten taş gelişmişse taşın büyümesinin önüne geçmek, hatta küçülmesini sağlamak konusunda da bol sıvı alımı oldukça faydalıdır. Bunun için çeşitli bölgelerden özel sular getirmek gerekli değildir, günlük tüketilen sular yeterlidir. Halk arasında kişilerin birbirine tavsiye ettiği çeşitli bölgelerin kaynak suları, kiraz sapı, maydanoz suyu, eşkina balığı gibi kanıta dayalı olmayan bilgilerden uzak durulmalıdır. 

Böbrek yetersizliği 

Böbreklerimizin sağlıklı olabilmesi ve maksimum verimlilikte çalışabilmesi için yeterli su içmek hayati önem taşır. Kan dolaşımında var olan gereksiz ve zararlı (toksik) maddeler böbreklerimiz tarafından gün içinde defalarca temizlenir. Çocuklarda susuzluğun ya da az su alımının en çok etkilediği organların başında böbrekler gelir. Özellikle bu durum uzun sürerse böbrek fonksiyonları azalarak yetersizlik gelişir. Böbrek yetersizliği gelişen çocuklarda bu durumun düzelmesi günler, haftalar ve bazen aylar sürebilir. Kötü senaryo ise kalıcı böbrek hasarlanması olup 3 aydan uzun süreli böbrek fonksiyon bozukluğunu ifade eder. Bazen bu durum o kadar kötüleşir ki böbrek nakli ya da diyaliz gerektirir. 

Çocukların yeterli derecede su içtiğinin basit kanıtları idrar renginin açık sarı olması, günde 4-7 kez idrar yapması olarak özetlenebilir. Sağlıklı kalmak için lütfen bol su için ve çocuklarınıza da içirin. 

Hibya Haber Ajansı

 
Küresel piyasalarda kararsız görünüm sürüyor
 
Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları Galataport İstanbul’da gerçekleşecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geçmeyen baş ağrısının sebebi gözleriniz olabilir
Pandemide gözler çok yoruluyor, migren sandığınız baş ağrısının sebebi gözleriniz olabilir.
Yürürken bacağınızda ağrı varsa dikkat
Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler hayatımıza ...
Kene kabusu geri geldi
Özellikle kırsala yoğunluğun artmasıyla birlikte karşılaşılabilecek kene ...
 
Fazla kiloların sebebi uykusuzluk olabilir
Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi. Alınan fazla kiloların ...
Beyin tümörünün 6 erken belirtisi
Acıbadem Maslak Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan ...
Karadutun 5 mucize faydası
Bağışıklığı güçlendiren, kolesterol içermeyen karadutun faydalarını Liv ...
 
Covid’den korunmak için renkli beslen
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger konu hakkında bilgiler verdi.
Yaz aylarının zararlı mirası: Güneş lekeleri
Yaz ayları tatil, deniz, kumsal gibi güzellikleri de beraberinde getirir. ...
Dünya nüfusunun yüzde 90’ı kirli hava soluyor
Hava kirliliği oranları uzun yıllardır düşüş yaşasa da 2019 itibarıyla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri