Ankara Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Zihni Yüce, Çubuk’un et üretimindeki şöhretini hayvanların doğal yemlerle beslenmesi ve temiz havaya bağlarken şunları söyledi:
Suni yem kullanılmıyor
“Çubuk’ta pazar hariç hergün taze canlı hayvan kesimi yapılır. Eti bekletme bayatlatma gibi uygulamalar Çubuk’ta yok. Hayvanların beslemesinde doğal yöntemler kullanılır. Verilen yemler organik ve suni yemler kullanılmıyor. Bundan dolayı etler doğal ve lezzetli olur. Çubuktaki mezbahalar da hijyenik ve standartlara uygun birinci derece kombine tesislerdir. Temizliğe özel önem gösterilir. Bu gibi özellikler de et satışında Çubuk’a avantaj sağlıyor. Ramazanda et satışlarında artış bekliyoruz. Hazırlıklar devam ediyor. Fakat bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerkiyor. Tüketicinin alım gücü sınırlı. Bundan dolayı Ramazanda satışın çok fazla miktarda yükseleceğini düşünüyorum. Et satışlarında artış olacaktır fakat bu kısa süreli bir artış.”
Başkent’te kayıtlı 270 bin baş hayvan var
Çubuk’ta hayvanlılıkla uğraşan bin 500’e yakın küçüklü büyüklü işleme bulunuyor. Eskiden bu oran çok daha yüksek olmakla birlikte şimdi Ankara et üretiminin yüzde 30’unu Çubuk karşılıyor. Çubuk’taki büyük işletmeler daha çok sanayi entegre kuruluşlarına çalışıyorlar sucuk salam sosis gibi ürünler için et sağlıyorlar. Ankara İl Tarım Müdürlüğü’nünü resmi rakamlarına göre kayıtlı 270 bin baş hayvan var. Bu rakamın da 45-50 bini Çubuk’ta bulunuyor. İthal etler kısa vadede et fiyatlarını düşürürebilirler fakat uzun vadede düşünüldüğünde fiyatların daha da artacağını öngörüyoruz.”