RESİM sanatının öncü isimlerinden biri olan Salvador Dali’nin Zodyak serisi ve farklı dönemlerine ait 22 orjinal eseri, Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. 7 Ocak Cumartesi günü saat 18.00’da Arete Sanat Galerisi’nde açılacak olan sergi, 30 Ocak tarihine kadar gezilebilecek.
Zodyak’ın, sanatçının en ilginç serilerinden bir tanesi olduğunu belirten serginin küratörü İbrahim Karaoğlu, “Dali’nin orjinal resimlerini ilk gördüğümde büyülendim ve bu sergiyiAnkara’ya taşımaya karar verdim. Yıllar sonra bu hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Arete Sanat Galerisi benim girişimimle edindiği Dali litolarından oluşan koleksiyonunu Ankaralı sanatseverlere sunuyor. Dali’nin eserleri ilk kez bu kadar kapsamlı bir şekilde Başkentlilerle buluşuyor” dedi.
Evrenini açımlayan eserler
Zodyak serisinin detayları hakkında bilgi veren Karaoğlu, “Sergi, sanatçının Zodyak serisinin tamamı ve onun yapıtlarından seçme değişik litografilerden oluşacak. Zodyak serisindeki resimler, renkli on üç taş baskıdan oluşuyor. Taş baskı, rölyef ve desenler şeklinde üç değişik Zodyak serisi yapan sanatçının eserlerinin en önemlisini taş baskı resimler oluşturuyor. Dali’nin Zodyak konusundaki evrenini açımlayan eserler yer alıyor” diye konuştu.
Sponsorlara büyük görev düşüyor
Ankara’nın, sanatın taşrası gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Karaoğlu, şunları söyledi:
“Başkent’te artık ciddi ve önemli etkinlikler yapılıyor. Türkiye’nin modern anlamda resim yapan ressamlarının eserleri ilk kez Ankara’da sergilendi. Şimdilerde büyük paralar kazanan ressamların en önmeli sergileri de Ankara’da açıldı. 1980 döneminde sanatın ekseniİstanbul’a kaydı. Ankara sanat anlamında yeniden ön plana çıkmalı. Başkent’te ciddi bir sanat birikimi var. Bu sanat anlayışı iyi değerlendirilmeli.
Sanatın yeniden canlanması, Ankara’nın hakettiği yere kavuşabilmesi için herkese, özellikle de sponsorluklarla ilgilenen kurumlara büyük görev düşüyor. Sanata ve sanatçıya son derece önem veren, sergileri merakla bekleyen ve izleyen sanatseverler Ankara’nın önemli etkinliklere ev sahipliği yapmasını istiyor.”
Türkiye’de klasik sanatlar öksüz kaldı
Türkiye’nin ciddi anlamda bir kültür politikasının olmadığını belirten Karaoğlu, bu nedenle sanatsal alanlarda bireysel çabaların ön plana çıktığını söyledi. Klasik sanatların devlet teşviği konusunda öksüz kaldığını belirten Karaoğlu, “Devletin, opera ve bale sanatlarının yayılması konusunda ciddi çalışmaları var. Fakat bu çalışmaları klasik sanatlarda görmiyoruz. Klasik sanatlarda uluslararası kabul gören başarılı sanatçılarımız var. Türkiye’de sorun, onların iyi tanıtılmamasından kaynaklanıyor. Bu sorunlar daha çok bireysel çabalarla aşılmaya çalışılıyor. Bir grup gönüllü insanın küçük etkinlikleriyle farkındalık yaratılmaya ve başarılı isimlerin önleri açılmaya çalışılıyor” dedi.