SİGARA yasağının kapsamını genişleten "Dumansız Hava Sahası" kampanyasının ilk üç gününde, Göral Otomotiv ve Pİ Grup Araştırma işbirliğiyle bin 294 kişilik bir anket gerçekleştirildi. Çankaya, Yenimahalle, Altındağ ve Keçiören semtlerinde yapılan "Dumansız Havaya Alıştık mı?" başlıklı araştırmanın amacı "halkın yeni uygulamaları nasıl algıladığını anlamak" olarak tanımlandı.
Göral Otomotiv Genel Müdürü Nezih Allıoğlu, kampanya öncesinde
Türkiye’de vahim bir durumun yaşandığını belirterek, "Her gün ortalama 15 milyon paket sigara içiliyordu. Artık dünya literatürüne giren ’Türk gibi sigara içmek’ kavramını sona erdirmeliyiz" dedi. Allıoğlu, toplumun tüm kesimlerinin sigaranın zararları konusunda hemfikir olmasına karşın önlem konusunda somut bir adım atılamamasının bugüne kadar ciddi bir sorun yarattığını ifade etti.
Sigara kullanıcıları çelişkide
Araştırma, ankete katılan sigara kullanıcılarının yarısına yakın bir kısmının kampanya başladığından beri sigarayı bırakma girişiminde bulunduğunu gösterdi. Sigara içen katılımcıların yüzde 69.6’sı başlatılan yasaklardan memnun olduğunu söylerken, yüzde 70.3’ünün sigara yasağını ihlal ettiği belirlendi. İçicilerin yüzde 89.7’sinin ise yasağa uymayan birini gördüklerinde hiçbir ikazda bulunmadıkları öğrenildi.
Sigara kullanmayan katılımcıların yüzde 82.1’i Türkiye’nin bu yeni döneme hazır olduğunu düşünüyor. Yüzde 79.5’i, yasağa uymayan kişilere rastladıklarında onları yetkililere şikayet ya da doğrudan ikaz etmek yoluyla uyarıyor. Yüzde 44.6’sı ise cafe, lokanta gibi yerlerin uygulamalardan olumsuz etkilendiğini kabul etmekle birlikte bir süre sonra alışılacağını savunuyor.
Allıoğlu, sigaraya karşı başlatılan savaşı kazanmanın, "Dumansız Hava Sahası Hareketi"nin başarıya ulaşmasına bağlı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
"Göral Otomotiv olarak
büyük önem verdiğimiz bu kampanyanın başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Gerçekleştirdiğimiz araştırma, toplumun tüm katmanlarının bu konuda net bir kararlılık gösterdiğini ortaya koymuş ve bu açıdan bizi hayli umutlandırmıştır. Bu sebeple yasakların zafiyete uğramaması ve toplumun daha da bilinçlendirilmesi en büyük dileğimizdir."
En önemli sosyal sorumluluk projeleri arasında
Türkiye’de sigara kullanımının ilk kez ciddi olarak ele alındığını aktaran Allıoğlu, kampanyanın ülke tarihinin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Allıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sigara sağlık problemleri açısından artık Türk insanını en çok tehdit eden olgulardan biridir. Sigaranın özellikle gençler ve hatta çocuklar arasında kullanımı, toplum sağlığı açısından bir başka önemli sorundur. İşte bu safhada ortaya çıkan bu kampanya çok iyi değerlendirilmeli ve Türkiye sigara tüketiminde frene basmalıdır."