ANKARA / Okul öncesi eğitimin önemli bir ayağı olan drama eğitimi çocuklarda çok yönlü düşünmeyi sağlıyor. Bilgisayar başında yetişen yeni neslin, sosyalleşme ve yaratıcılık sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Drama Eğitmeni İlter Baturay, “Aileler 2-3 yaşından sonra, ‘Şunu yap, onu öyle yapma, bu yanlış’ gibi yönlendirmelere başlıyor. Bu süreç bir süre sonra çocuk için sıkıcı bir hal almaya başlıyor. Drama eğitimiyle aslında çocuğa aynı şeyleri oyun yoluyla keyifli halde aşılıyoruz. Öğretme çabasıyla olmayınca çocuk kendiliğinden durumu içselleştiyor ve yaratcılığı ortaya çıkıyor. Bilgisayar başında zaman geçiren çocukların sosyalleşme problemi de ortadan kalkıyor” diye konuştu.
İLETİŞİM BECERİSİ GELİŞİYOR
Baturay, drama eğitimlerinde bütün duyu organlarının etkin bir şekilde kullanılmasından dolayı çocukların dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerinin geliştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Drama eğitimleri, çocuğun utangaçlık, çekingenlik gibi olumsuz duygulardan arınmasına yardımcı oluyor. Çocuklar, iyi, güzel, doğru gibi kavramları bu tarz eğitimlerle daha sağlıklı algılıyor. Miniklerde estetik duygusunun ve bilincinin gelişmesine önemli katkıda bulunan eğitimler kalıcı oluyor.”
UZMANLAŞMA ARTIYOR
Drama eğitimini tamamlayan 4-6 yaş çocukların daha sonra yeteneklerine göre alanlara ayrıldığını söyleyen Baturay, “4-6 yaşından sonra soyutlama kavramı gelişen minikler, alanlarına ve yeteneklerine göre resim, müzik, tiyatro gruplarına ayrılıyor. İlk adım sağlam olunca arkası kolay geliyor” dedi.ANKARA /