Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 6 Şubat depremleri ülkemiz açısından bir kırılma noktası olmuştur
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru sayısı 7 bin 888’e ulaştı
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Bakan Şimşek: Uluslararası kuruluşlar programımıza güveniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
Bakan Yerlikaya: Taksim meydanı kutlama yeri ve güzergahları arasında değil
HABERLER>GÜNDEM
29 Nisan 2021 Perşembe - 13:05

E-ticarette ramazan hareketliliği yaşandı, satışlar arttı, en çok sipariş gece yarısı verildi

Pandemi kapsamında alınan önlemlerin ardından uygulanan saat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı, hem e-ticaretteki satış adetlerini hem de alışverişin zaman dilimini değiştirdi.

E-ticarette ramazan hareketliliği yaşandı, satışlar arttı, en çok sipariş gece yarısı verildi

E-ticaretteki en aktif zaman aralığı adeta yeniden düzenlenirken, bu yılın Ramazan ayında neredeyse tüm ürün gruplarının satışlarında artış yaşandı. Hem dünyanın hem de Türkiye’nin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Related Digital’in verilerine göre; 19:00-22:00 saatlerini kapsayan e-ticaretteki en aktif zaman aralığı, Ramazan ayında 23:00-04:00 olarak değişti. En çok temel gıda ile hijyen/temizlik kategorisindeki ürünler satın alındı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Pandemi dolayısıyla gelen kısıtlamalar insanları normal alışveriş alışkanlıklarının dışına çıkmaya zorladı. Daha öncesinde e-ticaret kanalı kullanmayan kişiler pandemi ile birlikte e-ticaretle tanıştı” dedi.

 

Türkiye’de pandemi kapsamında alınan önlemler gereği Ramazan ayında uygulanan saat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı, hem e-ticaret trafiğini hem de trafiğin en yoğun olduğu zaman dilimini değiştirdi. Pandemi önlemlerinin ardından marketlerin erken saatlerde kapanmasıyla çoğu kişi alışverişlerini yapmak için soluğu e-ticarette aldı. Evden çalışanların dahi mesai bitiminden sonra gıda alışverişi yapabilmeleri için yeterli zamanı bulamamaları, söz konusu hareketliliği daha da artırdı. Türkiye’nin ilk dijital pazarlama teknoloji ve servis sağlayıcılarından Doğuş Grubu çatısı altındaki Related Digital’in verilerine göre; en aktif e-ticaret saatleri 19:00-22:00 iken Ramazan ayında bu zaman aralığı 23:00-04:00 olarak değişti. Önceki yıllarda hız ve kolaylık sebebi ile tercih edilen e-ticaret alışverişi, 2020’nin Ramazan ayında olduğu gibi bu yılın aynı döneminde de yükselişe geçti. E-ticaret alışverişinde yaşanan yükselişte en büyük pay ise mobil uygulamalara ait.

 

Online’da harcadığımız zaman da e-ticaret seçenekleri de arttı!

Pandeminin şirketlerin dijital dönüşüm hızını geçen yıl 6 kat artırdığını, söz konusu yükselişin bu yıl da devam edeceğini anlatan Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, “Kargo ve lojistik sektörüne yatırımlar arttı. Tüm bunlarla birlikte tüketici alışkanlıkları değişti, online’da harcadığımız süre de arttı. E-ticarette özel günlerde olduğu kadar normal dönemlerde de yaşanan bu hızlı yükselişin bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca büyük zincir marketlerin yanı sıra küçük zincir marketlerin de eve teslim hizmetine geçmesi kullanıcıların e-ticaretteki seçeneklerini de artırdı. Bu mağazalar da lojistik sistemlerini bu yönde geliştirerek yoğun bir şekilde teslimat gerçekleştiriyor. Bu yıl bu konuda da önemli bir yükseliş yaşanıyor. Normalde gıda alışveriş hizmeti sunmayan web sitesi ve uygulamalar bile market zincirleri ile iş birliği yaparak, satış yapmaya başladı. Bu dönem boyunca e-ticarette yaşanan artış en çok ‘temel gıda ürünlerine’ ve tabii ki pandemiden dolayı ‘hijyen/temizlik kategorisindeki ürünlere’ yönelik talebi artırdı. Tüm bunlarla birlikte Ramazan ayında e-ticarette yaşanan hareketliliğin yalnızca bir alanda değil neredeyse tüm sektörlere yansıdığını söylemek mümkün” diye konuştu.

 

Yemek kategorisi yükselişte!

“Aşina olduğumuz belli başlı firmalar bile artık gıda sektörüne girmeye başladı” ifadelerini kullanan Kılıç, “Marketlerdeki fiyatlara aynı ürünleri eve getirebilmek artık rekabet arttıkça daha da mümkün olmaya başladı. Büyük market zincirleri bile mobil uygulamalar tasarlayıp evlere teslimat yapıyor. Tabii ki her yeni sektör gibi bu sektör de bir noktada doyum noktasına ulaşıp daha sonrasında firma elemeleri olacak. Ama şu an herkes bu pastadan pay almak istiyor. Özellikle de gıda ürünleri arasında temel mutfak ihtiyaçlarımızın yanı sıra yemek kategorisi de ağırlığını koymaya başladı. Bunun sebebi olarak pandemiyi de gösterebiliriz” açıklamasını yaptı.

 

Erkekler daha fazla alışveriş yapıyor!

“Pandemi dolayısıyla gelen kısıtlamalar insanları normal alışveriş alışkanlıklarının dışına çıkmaya zorladı” ifadelerini kullanan Kılıç, “Daha öncesinde hiçbir şekilde e-ticaret kanalı kullanmamış kişiler pandemi ile birlikte e-ticaretle tanıştı” dedi. Kılıç, genellikle kadınların e-ticaret siteleri üzerinden daha fazla alışveriş yaptığı düşünülse de TÜİK’in 2020 bilişim teknolojileri verilerine göre erkeklerin satın alma oranlarının kadınlara göre yüzde 7 daha fazla olduğunu söyledi.

 

“Bu dönemde özellikle akşam mesai saatlerinden sonra ve gece yapılan alışveriş oranı arttı” diyen Kılıç, “7/24 market, giyim gibi her türlü satın almaların online kanallar üzerinden yapılabilmesi alışveriş için sınırsız bir zaman aralığı sunuyor. Yaptığınız gıda alışverişinin teslimatını birkaç gün sonrası için seçebiliyor ve saatini kendiniz belirleyebiliyorsunuz. E-ticaret sitelerinde buna benzer birçok örnek mevcut. Hal böyle olunca alışveriş yapmak için mekan ve zaman kısıtlaması tamamen ortadan kalkmış oluyor” açıklamasını yaptı.

Hibya Haber Ajansı

 
17 günlük süreçte 50 milyon TL'lik ilave yardım daha yapılacak
 
İstanbul Modern ile sanata evden sarıl
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 40 bin 444’e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
Bakanlık pandemi süresinde sağlık sistemine 7 milyar lira daha ek kaynak aktardı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, salgın süresinde vatandaşlara sunulan ...
Bakan Koca: "Yerli gücümüz, yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
 
100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı
100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayıları açıklandı.
MEB, Suriyeli sığınmacıların mesleki eğitim merkezlerine erişimlerinin artırılacağını duyurdu
Milli Eğitim Bakanlığı Suriyeli sığınmacıların sosyal ve ekonomik entegrasyonu ...
Merhamet çınarının gölgesi yetimlerin üzerinde
Yetim çocuklara yönelik farkındalığın artması için her yıl Ramazan ayının ...
 
"Yoksullukla Mücadele Savunucusu"
UNDP Türkiye, milli futbolcu ve Lille’in yıldızı Yusuf Yazıcı’yı “Yoksullukla ...
35. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Etkinlikleri ilk kez çevrimiçi düzenlenecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenecek olan 35. ...
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 43 bin 301’e ulaştı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri