TÜKETİCİ Güven Endeksi hazırlayan TNS Global’in araştırmasına göre Türkiye’de insanların yüzde 41’i aralık ve ocak ayında peynir, süt, ekmek, et, yoğurt gibi temel gıda ürünlerinde bile harcamalarını kıstı. TNS Global, ekonomik krizin tüketicilerin tutum ve davranışları üzerindeki yarattığı etkiyi ölçmek için aylık bazda yaptığı araştırma TNS Piar’a göre, en fazla tedbir alınan kalemler eğlence, teknoloji ürünleri, giyim, bireysel cep telefonu harcamaları oldu. 18 ilde tam Türkiye örneklemesiyle yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı.
Yüzde 61 gerileme
Ocak 2009’da Türkiye’de insanların yüzde 61’i eğlence, sinema, kitap, tiyatro ve dışarıda yemek gibi harcamalarını azaltmış. Sadece yüzde 31’i harcamalarında bir değişiklik yapmamamış.
İnsanların yüzde 59’u giyim, ayakkabıda; yüzde 56’sı cep telefonu, bilgisayar gibi harcamalarda, yüzde 54’ü cep telefonu harcamalarında tasarrufa gitmiş.
Kozmetikte harcamalarını kesenlerin oranı yüzde 54; hazır alkolsüz içecekler ve çerez, kuruşemiş, atıştırmalıkta yüzde 53; beyaz eşya, kahverengi eşyada yüzde 49 olmuş.
İnsanların yüzde 43’ü sabit telefon harcamalarını; yüzde 41’i peynir, süt, yoğurt, et, ekmek gibi temel gıda giderlerini ve yüzde 35’i hane temizlik ürünleri harcamalarını azaltmış.
İnsanlar, gelecek bir ay içerisinde de yine aynı ürün gruplarında aynı oranlarda tasarruf edeceklerini belirtmiş.
Aralık ayında yapılan araştırmada ’gelecek 6 ayda ertelenecek harcamaların başında ev tamiratı geliyor. İnsanların yüzde 42’si bu harcamayı erteleyeceğini söylemiş. Aynı oran, ocak ayında ise yüzde 48’e çıkmış.
Aralıkta mobilya harcamasını erteleyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 iken, ocakta yüzde 36’ya çıkmış.
Hem aralıkta hem de ocakta gelecek 6 ayda tatil planını erteleyeceklerin oranı yüzde 35.
Tatilden tümüyle vazgeçeceğini söyleyenlerin oranı aralıkta yüzde 34, ocakta yüzde 28.
İnsanların yüzde 49’u hem aralık hem de ocak ayında mücevher alımından gelecek 6 ayda tamamen vazgeçtiğini söylemiş..
Otomobil bakımı bile erteleniyor
Gelecek 6 ayda oto bakımını erteleyenlerin oranı her iki ayda da yüzde 33, tamamen vazgeçeceklerin oranı aralıkta yüzde 15, ocakta ise yüzde 13 oldu.
Otomobil almayı erteleyenlerin oranı aralıkta yüzde 29, ocakta yüzde 24. Vazgeçenler aralıkta yüzde 31, ocakta yüzde 28.
Ekonominin iyi olduğunu düşünenler yüzde 5
TNS Global, ekonomik krizin tüketicilerin tutum ve davranışları üzerindeki yarattığı etkiyi ölçmek için yaptığı TNS Piar’dar çıkan sonuçlar şöyle:
Aralık 2008’de Türkiye’de insanların yüzde 56’sı ekonominin kötü olduğunu söyledi (yüzde 28 çok kötü, yüzde 28 oldukça kötü).
Aynı ay ne iyi ne kötü diyenlerin oranı yüzde 36’da kalırken, sadece yüzde 5 iyi olduğunu düşünüyor.
Ocak 2009’da insanların yüzde 59’sı ekonominin kötü olduğunu söyledi (yüzde 32 çok kötü, yüzde 27 oldukça kötü).
Aynı ay ne iyi ne kötü diyenlerin oranı sadece yüzde 35 iken, yüzde 5 oldukça iyi olduğunu belirtti.
Gelecek 6 ayda ekonominin ne iyi ne kötü olacağını düşünenlerin oranı ise Aralık 2008’de yüzde 34 olurken, kötü olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 51 (yüzde 23 çok kötü, yüzde 28 oldukça kötü).
Gelecek 6 ayda ekonominin ne iyi ne kötü olacağını düşünenlerin oranı Ocak 2009’da yüzde 25’e gerilemiş. Kötü olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 48 (yüzde 21 çok kötü, yüzde 27 oldukça kötü).
Gelecek 6 ayda ekonominin oldukça iyi olmasını bekleyenlerin oranı ise yüzde 18.