Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2021 Salı - 09:50

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah yatay/negatif açılış sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ise direnç olarak takip edilebilir.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yatay/negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. NATO zirvesinin TR-ABD ilişkilerini yansımalarını kısa vade için dengeli görüyoruz. Bu sabah BIST açılışı sınırlı düzeyde kar realizasyonu şeklinde olabilir. Fed ve TCMB haber akışının hafta içerisinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu sabah yatay/negatif açılış sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ise direnç olarak takip edilebilir.

Bugünün Haberleri:

Makro Ekonomi

  • TR Ödemeler Dengesi, Nisan 2021 - Nisan’da açık rakamı beklentilerin gerisinde kaldı Piyasa Gelişmesi
  • CFTC Verileri, 8 Haziran - Spekülatörlerin kısa Amerikan doları pozisyonlanmaları 2 aylık süreye taşındı

Hisse Senetleri

  • THYAO; 1) Yolcu trafiği Mayıs ayında 2019’a göre %64 daraldı / nötr 2) THY ABD uçuşlarında frekans arttırıyor / olumlu
  • NTHOL; K.K.T.C’de Charter sefer sayısı haftalık azami 8'den 11'e çıkarılmıştır / sınırlı olumlu ? BAGFS; Üretimi durdurma kararıyla ilgili açıklama / sınırlı olumsuz
  • PETKM; Etilen-nafta spread’i geçen hafta sert azalış gösterdi / olumsuz
  • BIMAS; CFO, Bloomberg HT’de düşüncelerini paylaştı / nötr

Mayıs Ayı Konut Satış Verisi / nötr Ekonomik Veriler

  • 09.00: Almanya, TÜFE, %0.5-aylık, %2.5-yıllık, Mayıs,
  • 09.00: İngiltere, işsizlik oranı, %4.7, Nisan,
  • 11.00: Türkiye, merkez yönetim bütçe dengesi, Mayıs,
  • 15.30: ABD, perakende satışlar, %-0.7-aylık, Mayıs,
  • 15.30: ABD, Empire imalat endeksi, 22.7, Haziran,
  • 15.30: ABD, ÜFE, %0.5-aylık, %6.2-yıllık, Mayıs,
  • 16.15: ABD, kapasite kullanım oranı, %75.1, Mayıs,
  • 16.15: ABD, sanayi üretimi, %0.7-aylık, Mayıs,

Piyasalarda Bugün

Hafta başlangıcında gözlenen fiyatlama davranışlarında global ve yerel çapta oluşan beklentilerin kendi içinde ayrıştığı, farklı başlıkların etkili olduğu bir ortam takip edildi. Küreselde güçlü seyreden bir önceki haftanın risk iştahı bugün başlayacak ve yarın sona erecek olan FOMC toplantısı öncesinde sınırlı düzeyde pozisyon ayarlamaları gerçekleştirirken, tahvil faizleri bir kez daha hikayenin merkezindeki yerini aldı. Gösterge niteliğindeki ABD 10y tahvil faizi seans içerisinde %1.50 seviyesini test ederken, bir önceki haftanın düşük seviyesi olan %1.43’ten +7bp uzaklaşmış olsa da Asya’da karşımıza çıkan rakam %1.48’i işaret etmekte. Diğer yandan Amerikan dolarının seyri ciddi bir değişiklik göstermezken, DXY 90.50 civarındaki dalgalanmasından çok fazla uzaklaşmadı ve hala daha 55 günlük hareketli ortalamasının şekillendiği 91.00 bölgesinin gerisinde kalmaya devam ediyor.

Brüksel’de gerçekleştirilen NATO zirvesi Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar ile dünyanın geri kalanı arasında farklı anlamlar ifade ediyor. ABD Başkanı Biden’ın yapacağı temaslar odak noktasında yer alırken, Batı basını ağırlıklı Çin ve Rusya’ya yönelik yeni konseptin takınacağı tutumlara odaklanırken, yerelde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirilen toplantının yansımaları gündemi şekillendirmekte. İkili, heyetlerin katılacağı geniş kapsamlı toplantının öncesinde baş başa görüşme gerçekleştirirken, her iki taraftan da gelen açıklamalar temelde “olumlu” şekilde tanımlandı. Bu açıdan negatif bir sürpriz çıkmamasını olumlu okuduğumuzu belirtmek isteriz. Öte yandan zirve öncesinde özellikle de geçtiğimiz hafta içerisinde yerel kamuoyu nezdinde şekillenen “aşırı iyimser” beklentilerin ne kadarı karşılandı, ne kadarı başarısız oldu açıkçası tanımlamakta zorlanıyoruz. Zira duruşumuz, ‘daha dengeli’ geçeceği şeklindeydi. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği basın toplantısı öncesinde (TSİ 21.00) USDTRY paritesinin bulunduğu seviye olan 8.3996 ile devamındaki +9kr yükselişi işlem hacminin nispeten düşük olduğu ortamın ve kısmen de bahse konu aşırı iyimser beklentilerin yansımaları olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda global başlıklardan net bir ayrışma olmadan kısa vadede kar realizasyonu ihtimalini ve bazı pozisyonların konsolide olmasını sürpriz olarak görmemekle birlikte, genel hatlarıyla görüşmenin ‘negatif’ tanımlanmasının mümkün olmadığı kanaatindeyiz. NATO zirvesinin diğer iki önemli başlığı ise ittifakın Çin ve Rusya’ya olan yaklaşımları. Genel Sekreter Stoltenberg Rusya ile olan ilişkileri “Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük seviye” olarak tanımlarken, zirve sonuç bildirisi Çin’in davranışlarını “sisteme meydan okuma” olarak ifade etti. Almanya Başbakanı Merkel, Çin’e kapıları tam olarak kapatmadıklarını, daha dengeli bir yaklaşımı öne çıkardıklarını söyledi. Başkan Biden bugün AB, yarın ise Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek.

Yerel varlıklara dair hikaye şekillendirmeye çalışırken daha farklı bir noktadan bakmanın yollarını arıyoruz. Bu kısımda son dönem içerisindeki artan aşılama faaliyetleri bize yardımcı olabilir. Sağlık Bakanı Koca’nın paylaştığı bilgilere göre, 14 Haziran günü yapılan toplam aşılama 842.494 seviyesinde gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı’nın bu sabah itibarıyla web sitesindeki bilgiler ise toplam aşılamanın 34.6 milyon doz, 2 doz aşı olan kişi sayısını ise 13.7 milyon olarak belirtiyor. En azından bu hızda gidilmesi önemli bir ‘pozitif kırılım’ yaratabilir.

Piyasalar

Geride kalan haftanın global işlemler açısından ana belirleyicisi konumunda olan tahvil faizlerindeki geri çekilme ve risk iştahını tetikleyici unsur olarak öne çıkması durumu yarın sonuçları takip edilecek olan FOMC toplantısı öncesinde kısmen farklılaşma gösteriyor. Yakın dönemin düşük seviyelerinden sınırlı da olsa yükselmeye çalışan Amerikan 10y tahvil faizindeki eğilim 14 Haziran işlemlerinde Almanya ve Fransa gibi önemli kamu kağıtları nezdinde de takip edildi. Amerikan doları fiyatlamalarında henüz ciddi bir değişiklik olmazken, petrol fiyatları 2 yıldan fazla sürenin yükseğinde şekilleniyor. CFTC’nin açıkladığı son veriler hedge fonların aldıkları ‘yükseliş’ yönlü pozisyonların 3 yılın zirvesinde olduğunu gösterirken, Brent petrol $73 seviyesinde karşımıza çıkıyor. Yurtiçinde NATO toplantısına dair gelişmelerin yakından izlendiği günde bize göre bir diğer önemli gelişme Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5y vadeli dolar cinsi kira sertifikası ihracı için yaptığı yetkilendirme oldu. CDS’in tüm vadelerde aşağı yönde hareketlendiği bu dönemde Haziran ayı dış borç servisinin toplamda 1.3 milyar dolar (anapara+faiz) eurobond Haziran ayında yabancı yatırımcı ilgisinin test edilmesini yakından izleyeceğiz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü ağırlıklı yerel piyasaların kapanışı sonrasındaki fiyatlama eğilimi ile %0.86 değer kaybı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi %-0.45 ile 1454 puan seviyesinden takip edildi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi - 5bp ile %18.04 olurken, ülke risk primi %1.2 yükseldi ve 375bp oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları hafta başlangıcında genele yayılır şekilde değer kazançları sergiledi. Euro Stoxx 50 %0.14, FTSE 100 %0.18, DAX %-0.13 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.52 düzeyinde performans ortaya koydu. Amerika kıtası işlemlerinde ağırlıklı Avrupa’dan devralınan iyimserliğin korunduğu görüldü. Majör ABD endeksleri içerisinde Dow Jones %- 0.25 ile ayrışırken, S&P 500 %0.18, Nasdaq ise %0.74 ile günü tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.59, Merval ise %1.12 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları tatil dönüşü nispeten pozitif seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %1.01, Hang Seng %-0.78, CSI 300 %-1.05 ve KOSPI %0.08 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4046 ile yuanda sınırlı değer kazancına işaret ediyor

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1440-1410 seviyeleri destek, 1472-1500 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.35-8.10 destek, 8.50-8.80 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Haziran ayı FOMC toplantısı kısa vadeli volatilite riski barındırmakla birlikte EUR+ eğilimin genel olarak korunmasını bekliyoruz. Haftalık bazda 1.21 bölgesi civarındaki trendi yukarı yön açısından önemsiyoruz. 1.2030 destek, 1.2200 ise direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

TR Ödemeler Dengesi, Nisan 2021 - Nisan’da açık rakamı beklentilerin gerisinde kaldı

  • TCMB tarafından açıklanan Nisan ayı ödemeler dengesi rakamlarına göre, cari işlemler hesabı -2.2 milyar dolar düzeyindeki piyasa beklentisinin gerisinde kalarak 1.7 milyar dolar olarak açıklandı. Böylece 12 ay kümülatif rakam -36.3 milyar dolardan -32.7 milyar dolar seviyesine daralmış oldu. Söz konusu aylık gelişmede ihracat %1 düşüş gösterirken ithalatın %7 azalması beklentilerin gerisinde kalınmasında ana faktör olarak öne çıktı. Seyahat dengesi Nisan’da +596 milyon dolar ile bir önceki aya kıyasla %20 düşüşe işaret ederken, finans hesabı +332 milyon dolar ile takip edildi. Net doğrudan yatırımlar +56 milyon dolar, net portföy yatırımları ise -1.5 milyar dolar oldu. Hisse senetleri -123 milyon dolar, borçlanma senetleri ise -955 milyon dolar düzeyinde performans sergiledi. Diğer yatırımlar +1.8 milyar dolar ile fazla verme durumu içerisinde olurken, bankalar net kredi pozisyonu -336 milyon dolar ile izlendi. Uzun vade borç çevirme rasyosu %86’dan
  • %88’e yükselirken, şirketlerde bu rakam benzer şekilde +2 puan ile %86 oldu. Net hata ve noksan kalemi Nisan’da +198 milyon dolar düzeyinde izlenirken, resmi rezervler -1.1 milyar dolar oldu.
  • Veri dönemi içerisinde çekirdek cari denge 942.2 milyon dolar fazla verdi ve 12 ay toplamda +6.7 milyar dolardan +11.2 milyar dolar seviyesine yükseldi

CFTC Verileri, 8 Haziran - Spekülatörlerin kısa Amerikan doları pozisyonlanmaları 2 aylık süreye taşındı

 CFTC tarafından açıklanan data setine göre spekülatörlerin 8 Haziran haftası işlemlerinde (gecikmeli eğilim) nette kısa USD pozisyonlanma eğilimleri sekizinci haftaya taşınmış oldu. Hesaplamalarımıza göre, veri dönemi içerisinde nette 0.4 milyar dolar satış gerçekleştirildi. Dolar endeksi kontratında -1212 azalış olurken, EUR -2109 ile emsallerinden ayrıştı. GBP ve JPY çaprazlarındaki girişler sırasıyla +3589 ve +9801 kontrat düzeylerinde oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerinden BRL’de +15960 kontrat ile dikkat çekici bir pozisyonlanma takip edilirken, emtia cephesinde Brent +1671, XAU ise -4314 ile izlendi. ABD tahvil faizlerindeki düşüşün hafta gündemini oluşturduğu süreçte 10y tahvil faizindeki pozisyonlanma +118576 kontrat düzeyinde gerçekleşirken, 2y vadeli ise -32474 oldu. SPX +17395 seviyesinde performans sergiledi.

 Düşüncemiz: ABD enflasyon verilerindeki yükselişin beklentilerin ötesine taşınmış olmasına rağmen tahvil piyasasındaki pozisyonlanmanın çoğunluk kesimi ters ayakta bırakması ve farklı diğer nedenlerin öne çıkması nedeniyle sert hareketler takip edilirken, zayıf Amerikan doları teması ve düşük faiz hadlerinin risk iştahı pozitif eğilimi desteklediği görüldü. Ancak, nette kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlanmasının bir önceki haftaya kıyasla ivme kaybetmiş olması hareketin genele yayılmakta sıkıntı çektiğini gösteriyor. Hafta içerisinde takip edilecek en önemli gündem maddesi olan FOMC toplantısının projeksiyon ve yönlendirmeleri kısa vadeli oynaklık riskini ve yaz aylarındaki FX fiyatlamalarının belirleyicisi olacak.

Kaynak:Deniz Yatırım - Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı

 
Kritik zirve sonrası gündem Fed ve TCMB
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kritik zirve sonrası gündem Fed ve TCMB
Piyasalar enflasyonun geçici olduğu ve Fed’in genişleyici para politikalarında ...
Türkiye: Çin swap anlaşması, Biden-Erdoğan görüşmesi
Türkiye ile Çin arasında 3,6 milyar USD’lik yeni bir swap anlaşması imzalandığı duyuruldu.
Türkiye genelinde Mayıs ayında 59 bin 166 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına ...
 
NATO Zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi ön planda
Haftalardır gündemde olan NATO Zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD ...
ABD – Türkiye ilişkileri
Piyasaların ana gündemi Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi ...
 
Uluslararası piyasalar
Dün açıklanan enflasyon verisinin FED’in sıkılaşma için hızla davranmasını ...
Enflasyon geçici
ABD enflasyon verisi sonrasında genel algı enflasyonun geçici olacağı ...
TL mevduat faizleri azaldı, TL kredi faizleri arttı
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri