Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2021 Pazartesi - 12:22

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1420 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1391.69 – 1414.88 arasında işlem gördü ve günü -1.34% değişimle 1391.86 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi düşük seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1420 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri: Piyasa Gelişmesi

ABD Verileri - Fed’in izlediği enflasyon göstergesi beklentiler dahilinde yükseldi

CFTC Verileri, 22 Haziran - FOMC tahribatı netleşiyor

Hisse Senetleri

NTHOL; K.K.T.C’de pandemi tedbirleri kademeli olarak azaltmaya devam etmektedir / sınırlı olumlu

ALARK; Bağlı ortaklığa ait hisse devri için ön anlaşma imzalandı / nötr

PETKM; 720.000.000 USD tutarında hisse devir bedelinin 3. ve son taksidi ertelendi / olumlu

Ekonomik Veriler

11.00: ECB, Hernandez de Cos konuşması,

11.15: ECB, Panetta konuşması,

11.30: ECB, Visco konuşması,

15.00: ECB, Weidmann konuşması,

15.00: BOE, Haldane konuşması,

16.00: Fed, Williams konuşması,

17.30: ABD, Dallas Fed imalat aktivitesi, 32.5, Haziran,

18.00: ECB, Guindos konuşması,

19.00: Fed, Barkin konuşması.

Piyasalarda Bugün

15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen FOMC toplantısında karşılaşılan Fed sürprizinin ardından piyasalarda masanın her iki tarafında yer alan herkesin dengelenme ve geleceğe dair öngörüleri netleştirme çabaları devam ediyor.

Geride kalan hafta içerisinde takip edilen fiyatlamaların nispeten korkulan patikada ilerlememiş olmasının temelinde Amerikan dolarına yönelik yaklaşımın ciddi anlamda talep artışına işaret etmeyişi yer alıyor. FOMC toplantısını takip eden saatlerde başlamak üzere 2 gün içerisinde hızlı şekilde kapatılan pozisyonlar volatilite artışını desteklerken, hasarın önemli bir kısmının da belirli zaman aralığı içerisine sıkışmasına neden olmuştu. Söz konusu dengelenme isteğinin bir süre daha belirli periyotlarla gözlenebilecek volatilite artışlarının ardından devam edebilme ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz. Varlık alım programındaki azaltım kararı her ne kadar yüksek oranda işlemciler nezdinde kabul görmüş olsa da resmi ilan ve takvime dayalı beklentiler bir süre daha bu düşüncemizi destekleyebilir.

Amerikan dolarına yönelik talebin şu aşamada nispeten kırılmış olması risk iştahına dair beklentileri de canlı tutuyor. Bloomberg dolar endeksi geride kalan hafta içerisinde %-0.8 performans ile takip edilirken, S&P 500 %2.74 yükselişle Şubat ayından bu yana en iyi haftalık performansı ortaya koydu. Tek başına sadece bu iki veri dahi nasıl ciddi bir portföy oluşturmanın gerekliliğini ortaya koymaya yeterli. Hatırlatmak gerekirse; S&P 500 endeksi Fed’in izlendiği hafta %2 değer kaybı sergilemişti. Yani, son işlemler ile birlikte o noktadan daha bir seviyeye gelinmiş durumda.

ABD’de tahvil faizlerindeki seyir genel olarak yükseliş yönlü olmakla birlikte ivmesinde kayıp gözlendi. Eğrinin kısa tarafında yer alan kıymetlerdeki soluklanma isteği Amerikan doları talebini de etkilerken, özellikle 10y vadelide %1.50 seviyesinin üzerine gelinmesini ‘normalleşme beklentilerini destekleme’ şeklinde okuyoruz. Gelişmekte olan ülkeler cephesinde ağırlıklı risk iştahı olumlu bir seyir söz konusu olurken, son dönem içerisinde para politikalarında sıkılaşma tarafında yer alan ve gelecek dönem sözle yönlendirmelerini de bu eksen de şekillendiren ülkelerin para birimlerinde Amerikan dolarına karşı güçlü performanslar takip edildi. Bu kapsamda; MXN %4.21, BRL %3.16, HUF %1.90, CZK %0.96 ve RUB %0.86 düzeyinde haftalık performans ortaya koydu. Türk lirası ise %-0.34 ile negatif tarafta ayrıştı.

Global aşılamanın 2.9 milyar doz ile 3 milyar sınırına çok yakın seyrettiği bu dönemde yeniden, nispeten düşük sesle ve fakat dikkatle Covid-19’daki son gelişmeleri takip ettiğimize dair not düşmek isteriz. Delta varyantı kaynaklı vaka sayılarında İngiltere, Avrupa ve dünyanın farklı noktalarında artışlar gözlenirken, henüz korkutucu bir eğilimde olunduğu değerlendirmeleri yapılmıyor. Aşılama performansının zayıf seyrettiği Güney Afrika’da ikinci en yüksek alarm seviyesine yükseltme kararı alınırken, California’da test pozitif oranı artıyor. Asya’da Malezya ulusal çapta kapanma kararını uzatırken, benzer eğilim Avusturalya için de geçerli.

Piyasalar

Yeni hafta başlangıcı ağırlıklı iyimserliği koruma ve gelecek dönem beklentilerini şekillendirme çabaları içerisinde gerçekleşiyor. CFTC tarafından açıklanan gecikmeli veriler gösteriyor ki Fed sonrasındaki oynaklık pozisyonlanmaların oldukça kısa zaman aralığına sıkışmasına neden olmuş durumda. Spekülatörler nette 6 milyar dolarlık uzun Amerikan doları pozisyonu alırken, Mart’tan bu yana en yüksek haftalık değişimi de ortaya koydular. Öte yandan sakinleme isteğinin en önemli kırılımlarından birisi yeni hafta fiyatlamalarında gerçekleşebilir. Bir klasik olduğu üzere her ayın ilk işlem haftasında takip edilen ABD istihdam piyasası verilerinin beklentileri ne ölçekte karşılayacağı şu aşamada ciddi merak konusu. Geride kalınması durumunda Fed’e dair faiz patikası beklentilerinde öteleme olması ihtimali bir adım öne çıkarken, beklenti ekseninde ve/veya daha iyi bir performans ise geride kalan 5 işlem günündeki iyimserliğin terse dönüşüne zemin hazırlayabilir. Yerel varlıkların fiyatlamalarında ise mevcut zayıf seyri global koşullar ölçeğinde açıklamakta güçlük çekiyoruz. BIST 100 endeksi TL bazında Fed’in izlendiği haftada sergilediği %4.78 düşüşün ardından sadece %0.06 yükselebilirken, Türk lirası da zayıf seyretti. Oysaki tahvil faizlerindeki gerileme ve CDS’in düşüş gösterdiği dönemdeki zayıf lira-zayıf BIST eğiliminin nispeten tersini beklerdik. Özellikle USDTRY paritesinde Cuma günü TSİ 16.30’dan sonra gelen satış baskısını ve 8.7970 seviyesinin test edilmesini gerektirecek bir haber akışı olmadığını da not düşmek isteriz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.66 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-1.34 oldu ve günü 1391 puan seviyesinden tamamladı. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %17.17’de herhangi bir değişime işaret etmezken, ülke risk primi %-0.18 ile 379bp seviyesinden takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.04, FTSE 100 %0.37, DAX %0.12 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.43 ile takip edildi. Bölge genelindeki işlem hacimleri ise son 5 gün ortalamalarına kıyasla %20-50 aralığında geriledi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla primlenmelerin sınırlı kaldığı görüldü. Dow Jones %0.69, S&P 500 %0.33 ve Nasdaq %- 0.06 ile günü tamamlarken; Bovespa %-1.74, Merval ise %-2.69 ile takip edildi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları yatay-pozitif başlangıca işaret ediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.20, Hang Seng %1.40, CSI 300 %0.09 ve KOSPI %-0.10 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4641 ile yuanda değer kaybı şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1385-1373 seviyeleri destek, 1420-1440 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.72-7.65-8.57 destek, 8.80 direnç olarak takip edilebilir. Fed cephesinden gelen 2023 sürprizinin ardından kısa vadeli işlemlerde EUR- eğilim sürebilir. Haftalık kapanış açısından 1.1850 bölgesini yakından izleyeceğiz. Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1850-1.1700 destek, 1.1950-1.1990 direnç olarak izlenebilir.

ABD Verileri

Fed’in izlediği enflasyon göstergesi beklentiler dahilinde yükseldi ? ABD’de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen FOMC toplantısının ardından açıklanan bugüne ait makro veriler şu aşamada piyasalarda ek volatilite artışına zemin hazırlayacak ölçekte değil. Buna göre, kişisel gelirler Mayıs’ta %-2.5 olan beklentiden daha iyi bir performans sergileyerek %-2 olarak açıklanırken, kişisel harcamalar ise %0.4 olan beklentinin gerisinde kaldı ve %0 ile değişim göstermedi. Aynı dönem içerisinde çekirdek PCE aylık bazda %0.6 olan beklentinin gerisinde kalarak %0.5 olarak açıklanırken, yıllık değişim ise beklentiye paralel %3.4 oldu. Böylece Nisan’daki %3.1 seviyesinin 0.3 puan üzerinde takip edildi. Ancak, hali hazırda 12 ay ortalama %1.73 ile Fed’in izlediği %2 seviyesinin gerisinde oluşmaya devam ediyor. Yaz aylarında açıklanacak olan veriler tapering tartışmalarının odakta olacağı dönemde potansiyel volatilite seyri açısından yakından izlenecek.

ABD Verileri

Fed’in izlediği enflasyon göstergesi beklentiler dahilinde yükseldi ? CFTC tarafından açıklanan data setine göre spekülatörlerin 22 Haziran haftası işlemlerinde (gecikmeli eğilim) Haziran ayı FOMC toplantısı sonrasındaki FX pozisyonlanma tahribatlarının daha net bir hal aldığı görüldü. Hesaplamalarımıza göre, spekülatörler 9 haftalık kısa Amerikan doları pozisyonlanmasını +6 milyar dolarlık uzun yönde eğilim ile sonlandırırken, Mart ayından bu yana en yüksek haftalık değişim de takip edilmiş oldu. Dolar endeksi kontratındaki değişim +1793 olurken, en ciddi değişim -29129 ile EUR cephesinde takip edildi. GBP -14243, JPY ise -7012 oldu. Hesaplamalarımız, 3 ana çaprazdaki toplam haftalık değişim rakamını - 6.7 milyar dolar ile karşımız çıkarmakta. Gelişmekte olan ülke para birimlerinden RUB +8192 kontrat ile öne çıkarken, bir diğer dikkat çekici çapraz olan BRL ise -394 kontrat ile sınırlı geriledi. Emtia grubu içerisinde petrol iyimserliği Brent’in +2817 kontratlık değişimi ile sürerken, XAU -25822 oldu. ABD tahvillerinde kısa ve uzun vadeliler birlikte azalırken, SPX ise +75998 ile pozitif tarafta pozisyonlanmaya işaret etti.

 Düşüncemiz: 15 Haziran haftasına ait verileri paylaştığımız bir önceki çalışmamızda gecikmeli etkisi nedeniyle rakamların Fed’e dair etkileri tam olarak içermediği değerlendirmesinde bulunmuştuk. Nitekim 22 Haziran haftası verileri bu düşüncemizi teyit ederek FX işlemlerinde ciddi bir pozisyon değişimi olduğunu ortaya koyuyor. En ciddi yarayı şaşırılmayacak şekilde EUR çaprazı alırken, muhtemel toparlanmanın da yine bu kanal üzerinden olmasını yüksek görüyoruz. Yaz aylarında tapering açıklamasına dair zamanlama riski ve Fed’in politika faizinde ilk adımı 2023’ten önce atma ihtimaline yönelik tartışmalar FX işlemlerinde oynaklığın bir süre daha devam etmesine neden olabilir. FOMC sonrasında yaptığımız ilk değerlendirmeleri henüz muhafaza ediyoruz: DXY’nin kısa vadede en kötü senaryoda 93.00 bölgesinin üzerine hareketlenmesine yüksek olasılık vermiyoruz. Şayet olması halinde 95-96 aralığına dek ivme kazanımı gözleneceğinden karşısındaki tüm çaprazlarda ciddi stres artışı da gözlenecektir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
“Fuxing” yüksek hızlı tren, Tibet’te sefere başladı
 
ASCO Kongresi’nde önemli veriler paylaşıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetliler toparlanma içerisinde olduğu haftayı geride bıraktı
Önceki hafta FED toplantısı sonrası sert kayıp yaşayan sarı maden, geçtiğimiz ...
İyi gelen PMI verileri
BIST100'deki negatif ayrışmaya karşın ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) ...
Koç Üniversitesi 26 ve 27’inci dönem mezunlarını verdi
Koç Üniversitesi’nin “26 ve 27. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni” ...
 
Haftalık piyasa takvimi 28 Haziran-2 Temmuz 2021
ABD’de S&P Case Shiller Ulusal Konut Fiyatları, ADP Özel Sektör İstihdamı, ...
Uluslararası sermaye piyasaları
FED sonrası yaşanan geri çekilme sonrasında altın $1780 seviyesi etrafında ...
Altın toparlanmakta zorlanıyor
Paladyum ise günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, ...
 
Finansal gelişmeler
ABD Başkanı Biden’ın altyapı planı üzerinde anlaşma sağlandığını açıklamasının ...
Piyasalar ve gaz
Piyasalardaki olumlu hava sürüyor” diyerek cümleye başlayabiliriz. Dün ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1420 arasında işlem aktivitesi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri